1 din 2
1
Organizare poze
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX
Macuser din: 11.10.05

Hello oameni buni.

Am 45000+ poze împărțite pe directoare numite gen YYYY-MM-DD-nume_evenimente_or_smth

Am un Mac Mini C2D 4Gb RAM ce mai are conectat și HDD extern FW800 de 7200rpm pe care sunt acum pozele.

Cu ce softache (care să nu mă sărăcească) mă sfătuiți să le organizez pentru ca:
- Sa le pot pune tag-uri de nume persoane, date și locații ca să le pot găsi ușor
- Să indexeze și poze dar și filmulețele făcute cu aparatul foto (amestecate printre poze)
- Soluția să fie scalabilă și pe viitor (100000+ poze)
- Să nu meargă ca porku’ de prost

Mulțumesc.

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05

Aperture, ieftin rau pe App Store.
Eventual cu mai multe biblioteci, comutarea se face “on the fly”, nu ca la iPhoto.

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 12.06.10

Eu folosesc o combinatie intre Aperture si iPhoto.

In Aperture am cate o biblioteca pentru fiecare an calendaristic, cu “evenimentele” impartite in proiecte grupate pe luni. Trecerea de la o biblioteca la alta se face destul de rapid.
In iPhoto tin doar cele mai reprezentative imagini, grupate in albume care reprezinta keywords din Aperture.

De exemplu, in Aperture am in doua biblioteci diferite care un proiect cu fotografii de la nunti, dintre care unele au keywords “portrait”, “wedding” etc. In iPhoto am un album “Portraits” unde am cele mai reusite portrete din fiecare din cele doua nunti (impreuna cu portrete din celelalte biblioteci). Idem pentru nunti, macro si altele.

E adeverat ca solutia mea necesita destul efort de organizare initiala, dar flexibilitatea pentru 100,000 sau 10,000,000 de imagini depinde numai de mine. Daca trec de la 5,000 de cadre pe an la 5,000 de cadre pe luna, atunci trec de la biblioteci anuale la biblioteci lunare, fara sa afectez vizibil performanta Aperture. Iar pentru iPhoto ridic stacheta si triez si mai tare imagiline pe care le folosesc pentru showcase grin

Semnătură 



[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRank
Member
Macuser din: 05.05.07
altero - 10 Ianuarie 2011 11:40 PM

Aperture, ieftin rau pe App Store.
Eventual cu mai multe biblioteci, comutarea se face “on the fly”, nu ca la iPhoto.

+1

Semnătură 

(((∞)))

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRank
Member
Din: Mamaia, Constanta, Romania
Macuser din: 21.12.08

100000+ ?! iei tot ce iese xxx ? smile

Semnătură 

The hmsters have gone mad! Mad I tell you!

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
Rank
Newbie
Din: Timisoara
Macuser din: 04.01.11

Salut! Aceeasi problema am avut-o si eu ceva vreme. Initial aveam instalat pe iMac-ul meu (21.5 , 4GB Ram CPU 3.03GHZ, HDD 500) iPhoto 09 iar cand a a aparut 11-le am facut Upgrade-ul, insa sincer sa fiu se misca destul de greu plus ca libraria de iPhoto isi crease tot felul de tag-uri sub forma de fisiere pe care le salvase in librarie, ceea ce facea sa ocupe si mai mult. Partea aiurea la iPhoto si la Aperture este ca iti redenumeste folderele in Finder si creaza un singur fisier librarie unde le gasesti pe toate ceea ce nu-mi place deloc. Solutia pentru mine a fost Google Picasa. Este un bun organizator, are face detection(mult mai bun ca la iPhoto 11), location, daca ai cont de google pot face foarte rapid upload la albume pe picasa-web,  panormaio (ti-le pune direct in google earth daca ai coordonatele), etc. Ai multe avantaje. Am in momentul de fata aproximiativ 40.000 de poze iar programul merge foarte, foarte bine. Merita incercat.

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
Rank
Newbie
Din: Timisoara
Macuser din: 04.01.11
cosminbaltoi - 11 Ianuarie 2011 08:25 AM

Salut! Aceeasi problema am avut-o si eu ceva vreme. Initial aveam instalat pe iMac-ul meu (21.5 , 4GB Ram CPU 3.03GHZ, HDD 500) iPhoto 09 iar cand a a aparut 11-le am facut Upgrade-ul, insa sincer sa fiu se misca destul de greu plus ca libraria de iPhoto isi crease tot felul de tag-uri sub forma de fisiere pe care le salvase in librarie, ceea ce facea sa ocupe si mai mult. Partea aiurea la iPhoto si la Aperture este ca iti redenumeste folderele in Finder si creaza un singur fisier librarie unde le gasesti pe toate ceea ce nu-mi place deloc. Solutia pentru mine a fost Google Picasa. Este un bun organizator, are face detection(mult mai bun ca la iPhoto 11), location, daca ai cont de google pot face foarte rapid upload la albume pe picasa-web,  panormaio (ti-le pune direct in google earth daca ai coordonatele), etc. Ai multe avantaje. Am in momentul de fata aproximiativ 40.000 de poze iar programul merge foarte, foarte bine. Merita incercat.

Si inca ceva- Este Free. wink

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX
Macuser din: 11.10.05
Super Mario Bros. - 11 Ianuarie 2011 07:52 AM

Nope smile Am avut aparat foto digital din 2001 și și mie și nevesti-mi ne place să facem poze. Multe.

Mulțumesc pt sfaturi tuturor, dacă mai aveți și alte idei, spuneți. Și dacă aveți hint-uri pentru optimizare la ce folosiți voi (cum a zis Vic pentru Aperture), spuneți-le vă rog.

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRank
Member
Macuser din: 05.05.07
psergiu - 11 Ianuarie 2011 09:47 AM
Super Mario Bros. - 11 Ianuarie 2011 07:52 AM

Nope smile Am avut aparat foto digital din 2001 și și mie și nevesti-mi ne place să facem poze. Multe.

...dacă mai aveți și alte idei, spuneți. ....

Daca ai ajuns deja la cateva zeci de mii, ar fi util sa faci o selectie de 4-5000 (imagini la care tii si la care vrei sa te umbli mai des) pe care sa le tii consolidate in library, restul, pozele “balast”, le tii “referenced” pe un hard (sau mai multe), dar in alta library, gen backup (acolo depozitezi tot ce ai, dar umbli mai rar).
Eu aveam peste 170000 de imagini (sunt fotograf, nu va ganditi la altceva), raw, tiff si jpg , per total peste 7 terra. Erau amestecate managed (in librarie) cu referenced. Incepuse sa se simta, se misca mai greu, chiar pe un Macpro bine aranjat.
Am apelat la schema de mai sus, am pastrat in libraria principala numai vreo 30000, iar acum zboara.

Succes!

Semnătură 

(((∞)))

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRank
Member
Din: Canberra-Bucharest
Macuser din: 18.10.10
psergiu - 11 Ianuarie 2011 09:47 AM

[dacă mai aveți și alte idei, spuneți. Și dacă aveți hint-uri pentru optimizare la ce folosiți voi (cum a zis Vic pentru Aperture), spuneți-le vă rog.

Tot ce pozez, procesez mai mult sau mai puțin cu iPhoto, unde organizez pozele pe căprării, de ex. Family cu subdirectoare: eu, ea, ei, animalele casei etc.; excursiile / călătoriile se pun separat, la fel diverse alte poze ocazionale; tot separat pozele vechi de familie scanate; pozele altora, dacă e cazul etc.
O dată sau de două ori pe an, le export, tot pe căprării, la rezoluție / calitate maximă și le stochez pe discuri externe și pe DVD-uri, să fie 2-3 copii totdeauna. De obicei, încalez sfârșitul de an, deoarece setul de poze făcut în perioada decembrie anul 200x se încalecă perioadei ianuarie 200x+1, deci – de regulă – organizarea cronologică cuprinde anul x și începutul anului x+1.
Periodic, fac o selecție de tip „my best pictures”, tot pe căprării și cronologic.
În acest fel, am – până acum – vreo 10 ani de poze organizate și cronologic + scanurile pozelor istorice, de familie, și tematic și selectiv. Mi se pare cel mai comod.
iPhoto gâfâie dacă pui mai mult de, să zicem, o mie-două de poze și nici nu e comod să le ai pe toate acolo. Organizarea mai sus descrisă mi se pare cea mai comodă și cel mai rapid de refolosit ori de câte ori e nevoie.

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRank
Member
Din: Kaiserslautern, DE
Macuser din: 28.10.07

Eu le Pun pe Foldere(in iPhoto exportate in Events) ceva asemanator ca Walsh:
AAAA.LL.ZZ - Nume Event
Asta la eventuri de 1 zi de exemplu: 2010.05.03 - Ziua lui Xluescu
In schimb la eventuri ce tin mai multe zile: 2010.07.01-14 - Concediu Grecia
Sau la pozele care nu stiu ziua corecta pun: 2010.10 - Betie in oras
Si asa folderele sunt organizate. Si dupa ce le pun pe foldere le bag in iPhoto si va lua direct pe Eventuri ordonate dupa data.
Pozele sunt tinute pe un HDD extern(NAS) impreuna cu libraria de la iPhoto. Toate iPhoto-urile a macurilor din casa deschid libraria acela(in acelasi timp poti deschide un singur iPhoto) dar macar nu ma chinui sa syncronizezi poze, librarii etc.
Asa fac eu, nu stiu daca e cea mai buna solitie, sau cel mai bun soft( mentionez ca am vreo 10.000 poze actual, din 2006 incoace), nu prea multe…
iPhoto se misca un pic lent dar nu enervant de greu(iPhoto 11 a imbunatatit mullt viteza la 09 era cam nasol).

Semnătură 

MacMini(Late 2009) 2.53 Ghz
Macbook Unibody (Late 2008)+OCZ Agility 3/60gb 2.4 Ghz

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Germania
Macuser din: 26.11.09

Incearca trial-ul de la Photo Mechanic, desi nu stiu daca se ocupa si de filmulete. Lucreaza fara librarii si e folosit extrem de mult de fotoreporteri tocmai pentru rapiditate, keywords, caption, etc.

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj-Napoca, Romania
Macuser din: 13.12.05

Aperture poate sa importe imaginile si inafara librariei, intr-o locatie definita de ulitizator, in librarie tine doar calea catre proiecte si albume si prelucrarile pe care eventual le-ai facut.

Semnătură 

You’re on a Mac. If something seems complicated, you’re doing it wrong!

 Macbook Pro 13, 2010
 iPhone 5

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRank
Jr. Member

Nu cumva in acest caz doar creeaza inca o librarie, separata, in noua locatie definita de utilizator?

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj-Napoca, Romania
Macuser din: 13.12.05

Nu. El isi creaza libraria in /Users/Tu/Library/Pictures, unde isi tine doar caile catre pozele tale si eventualele modificari facute pozelor (ca sa le afiseze), dar pozele sunt in folderul /Pictures, in subfoldere cu denumirea data de tine. Fac asta de 2 ani, de cand mi s-a corupt libraria iPhoto (vedeam thumbnail-urile, dar cand voiam sa vad poza la dimensiune, imi arata un “!”. Imaginea era in librarie, doar ca iPhoto a “uitat” locatia ei). In cazul in care pierzi doar libraria Aperture, pierzi setarile pe care le-ai facut, dar pozele tale efectiv raman in folderul /Pictures.

Semnătură 

You’re on a Mac. If something seems complicated, you’re doing it wrong!

 Macbook Pro 13, 2010
 iPhone 5

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRank
Jr. Member

Deci creeaza o noua librarie , separata smile. Cam asta reprezinta conceptul de Library in Aperture, Lightroom, utilizatorul isi alege un loc unde se creeaza o baza de date a folderelor cu fotografii, separata de folderele propriu-zise, baza de date ce cuprinde thumbnails, editari, keywords.

1 din 2
1

‹‹ lipire filmulete      Alegere sistem audio ››