1 din 2
1
Neînțelegere între CS3 și RIP (sau driver?)
  [ Ignoră ]
RankRankRank
Member
Din: 
Macuser din: 21.05.06

Salutare,

Poate mă puteți ajuta cu vreo sugestie, sau soluție miraculoasă ce un neavansat ca mine n-o știe:

Lucrăm și pe Corel (pe PC), și pe Illustrator (pe un G5).
Ce facem în Corel tre’ să exportăm ca PDF, pe care-l deschidem pe Mac în Illustrator, ca să-l putem da în gura RIP-ului. (Din nu-știu-ce motive ce țin de rețeaua AppleTalk sau poate de lipsa de chef a expertului în pre-press care ne-a configurat sistemul, nu putem trimite către RIP nimic de pe Windows).

Printerul e Quasar_2540—de fapt ăsta o fi driverul—că nu mai știu…
RIP-ul e cam vechi—un Linotype-Hell din ‘97. PPD-ul e HD Quasar 6.9—cel mai nou care-l am la dispoziție (am și 6.1 și 5.6, dar problema descrisă mai jos nu se rezolvă nici cu ele)

Deci… câtă vreme deschid PDF-uri făcute în Corel cu Illustrator CS 3, și le trimit către RIP, n-am nici cea mai mică problemă. Dezavantaju’ însă e că programul Corel te cam limitează la desen, plus că mai apar și erori la degradeuri sau umbre care trebuie refăcute—deci preferabil să fac totul în Illustrator.
Dacă însă creez ceva de la cap la coadă în Illustrator, desenul incluzând și imagini, nu numai elemente vectoriale, nu-mi printează, ci la interpretor se blochează—pe ecran la serveru’ RIP-ului îmi apare “An error occured while writing the data (Internal RIP)”.

Nu pot decât să suspectez că e o problemă de compatibilitate între Illustrul CS 3 și RIP-ul ăsta o țâră cam vechi—adică ce-i trimite Illustratorul e un format prea nou ca săracu RIP să-l priceapă.Repet, dacă fișierul conține numai elemente vectoriale, n-am probleme. Dacă însă am imagini, înglobate sau nu, PNG, JPEG sau TIFF, tot eroarea aia o primesc. Am încercat să salvez fișierul distilându-l—tot nu merge. Am încercat să-l salvez ca PDF standard “Acrobat 4 (PDF 1.3)”, care e cel mai vechi disponibil în drop-menu.

Dacă plasez PDF-ul rezultat în InDesign, degeaba. Numai plasat în Quark merge, dar la Quark mi-a expirat demo-ul. :(

Aveți ceva idee ce să le fac imaginilor din desen, ca să nu mai tușească RIP-ul? Sau cum să salvez/export fișierul ca RIP-ul să nu se înece cu el? Ce-mi scapă?  cheese

Dacă n-am dat toate amănuntele necesare, întrebați…

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

selecteaza imaginea apoi din meniul Object dai Rasterize la parametrii pe care-i doresti
ia incearca asa

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRank
Member
Din: 

Parcă-parcă am încercat și asta… da’ nu-s chiar sigur. Încerc, apoi revin. Mulțumesc.

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

Postscript level 2. CS3 are level 3 by default!

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRank
Member
Din: 

Vă mulțumesc de răspunsuri. E luni, am revenit la serviciu, și am tras iar niscaiva teste:

@ Dacu
Am rasterizat toate imaginile din desen (la 300 dpi), am eliminat tot scrisul (aveam text scris cu diacritice românești, și mă gândeam “nu cumva…’), am eliminat §i toate obiectele care aveau aplicat efectul Feather. Degeaba…

@ Iaru
Interpretorul e compatibil Postcript 3, cum se vede în caseta About.

Ce să mai încerc? Sau ce program recomandați care să inspecteze fișierul de erori Postscript?

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești

ia încearcă totuși și cum sugerează Iaru

(adevărul e că nu merge mereu ceva vechi cu ceva nou) smile

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj Napoca

Dacă mai merge scula aia dă-o încoace, așa de mult mi-a plăcut că mi-am dat seama ce ok a fost dupa ce am luat un dolev… dar una peste alta e ok și mașina asta.
Să revin, și noi foloseam lynotype + delta rip și erau câteva probleme pe care poate le știi sau nu::
- voia numai .ps si în separație (deci nu compozit!) (de fapt nu mai țin minte dacă voia și pdf smile)
- foloseam hotfoldere.
- vezi că un ppd de lino herc ar fi mai ok, am unul dacă vrei (aici nu știu dacă sunt variante mai multe de ppd, da-mi un pm dacă vrei să vb)

Ar trebui să ai toate informațiile acum de care aveai nevoie…

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRank
Jr. Member
Din: bucuresti, sector3
Macuser din: 13.04.07

Ai incercat si un “Print To File” direct din Corel?

Semnătură 

Ma indoiesc de toate si de tot, numai de faptul ca ma indoiesc, nu ma pot indoi.

PowerMAC G4 - 400 MHz
PowerPC G5 - 2 GHz Dual

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Poate si-a rezolvat problema din moment ce nu a mai postat.
Cred ca am citit un pic gresit, am avut impresia ca ai un alt imagesetter dar cred ca si quasarul ala are aceleasi idei ca si cel pe care l-am folosit eu. Una peste alta, rip-ul este cel care interpreteaza si de rip am scris mai sus totul corect, ar trebui sa iti mearga. In mod normal si din windows si de pe mac.

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRank
Member
Din: 

@dacu
Am încercat și cu PostScript 2, și tot nimic. :(
Încă ceva—ziceam că dacă bag o imagine în desen, nu merge—ba cu una merge, dar nu știu unde i se încurcă: de la mai multe? Să mai testez…

@inhead
Nu, n-am încercat. Mâine… (Oricum, chestia e că, atunci când dăm Print normal din Corel de pe WIndows, la Delta Control pe ecran îmi apare că primește, dar la viteză de 3-4 Kb pe secundă—inadmisibil de lent.)

@szhoul
Nu, nu s-a rezolvat… Problema mai e și că zilele astea e-atât de mult de lucru, încât n-am timp de făcut teste, așa că nici n-am avut ce scrie. Probabil că mă duc sâmbătă la serviciu, să testez toate sugestiile sistematic.
(Da, și imagesetter-ul e Linotype-Hell Quasar, încă n-am lucrat niciodată cu hotfoldere, că n-am avut nevoie, din CS3 nu pot exporta decât .eps, nu .ps)

O să revin după mai fac niște teste, și sigur scriu dacă se rezolvă. Mulțumesc încă o dată. smile

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Ohoho, no stai asa, nu te grabi.
a.  musai hotfoldere pt ca iti fac viata usoara si foarte usoara
b. ai illustrator si nu stii ca se poate printa postscript? Pune 1.4, parca nu stie mai mult. Daca vrei sa vezi ce iese si nu ai acrobat pur si simplu distileaza cu preview. Dar mereu arunci ps in hotfolder si ala isi face treaba.

Testeaza, altfel nu ai cum sa ii dai de cap…

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRank
Member
Din: 

Păi… tocmai azi am “distilat” cu Preview, apoi am deschis fișierul rezultat cu Iliuță, și la imaginile care aveau canal alpha, transparența mi se vedea mai deschisă decât fundalul, nu complet transparentă (pe fundal am o imagine care se vedea mai deschis). Așa că n-a mai dat print, să văd dacă iese măcar.

Despre 1.4… te referi la a salva fișierul standardul PDF 1.4, nu? Că și p-asta îm încercat-o… :’(

Cu hotfolderele… să văd, că și de aia tre’ să mă documentez cum să fac. Dar chiar și fără plasare în hotfolder ar trebui să printeze, de asta-s sigur.

Oricum, pe G5-ul care a venit gata configurat mai am și alte drivere în drop-menu. Poate încerc să aloc lu’ Quasar unu’ din celelalte drivere… mai știi, poate mă trezesc că merge LOL (Yeah, I know.. those are wild guesses)

OK, mulțumesc încă odată—o să revin probabil sâmbătă, dacă nu mă-mpiedic mai curând de soluție.

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRank
Member
Din: 

Scuze, citind mai atent am văzut că vorbeai de printare PostScript. Da, de aia știu.

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Da, de 1.4 ma refeream adica acrobat 5.
Idea este urmatoarea: in functie de ce ai in fisier actionezi in consecinta. Nu este un rip nou de ieri, este unul antic ca sa zic asa, are multi ani in spate si face si el ce stie. Daca ii dai cine mai stie ce efecte ce ai scos tu poate ca nu stie 100% sa le interpreteze. Cel putin mie asa mi se intampla, si atunci cauti o solutie.

Ti-am scris de ps in separatie pt ca doar asa primea la mine, poate era ceva legat de licenta si nu aveam si pt alte formate, nu stiu dar numai ps ii aruncam in hotfoldere.
E o sugestie ce am scris oricum. Sa ne mai scrii ce ti-a iesit din sugestiile noastre.

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRankRank
Member
Din: 

Alta acum—primesc Camelot Error. Ce mai e și asta?

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRank
Jr. Member
Din: bucuresti, sector3
Macuser din: 13.04.07

Eu as face un test rasterizand toate elementele din layout mai putin textul, pe care l-as pastra vectorial. Se poate sa aiba dreptate “szhoul” cand spune ca RIP-ul cel vechi nu reuseste sa interpreteze corect anumite efecte.
Succes!

Semnătură 

Ma indoiesc de toate si de tot, numai de faptul ca ma indoiesc, nu ma pot indoi.

PowerMAC G4 - 400 MHz
PowerPC G5 - 2 GHz Dual

1 din 2
1