Salutare,
Poate mă puteți ajuta cu vreo sugestie, sau soluție miraculoasă ce un neavansat ca mine n-o știe:
Lucrăm și pe Corel (pe PC), și pe Illustrator (pe un G5).
Ce facem în Corel tre’ să exportăm ca PDF, pe care-l deschidem pe Mac în Illustrator, ca să-l putem da în gura RIP-ului. (Din nu-știu-ce motive ce țin de rețeaua AppleTalk sau poate de lipsa de chef a expertului în pre-press care ne-a configurat sistemul, nu putem trimite către RIP nimic de pe Windows).
Printerul e Quasar_2540—de fapt ăsta o fi driverul—că nu mai știu…
RIP-ul e cam vechi—un Linotype-Hell din ‘97. PPD-ul e HD Quasar 6.9—cel mai nou care-l am la dispoziție (am și 6.1 și 5.6, dar problema descrisă mai jos nu se rezolvă nici cu ele)
Deci… câtă vreme deschid PDF-uri făcute în Corel cu Illustrator CS 3, și le trimit către RIP, n-am nici cea mai mică problemă. Dezavantaju’ însă e că programul Corel te cam limitează la desen, plus că mai apar și erori la degradeuri sau umbre care trebuie refăcute—deci preferabil să fac totul în Illustrator.
Dacă însă creez ceva de la cap la coadă în Illustrator, desenul incluzând și imagini, nu numai elemente vectoriale, nu-mi printează, ci la interpretor se blochează—pe ecran la serveru’ RIP-ului îmi apare “An error occured while writing the data (Internal RIP)”.
Nu pot decât să suspectez că e o problemă de compatibilitate între Illustrul CS 3 și RIP-ul ăsta o țâră cam vechi—adică ce-i trimite Illustratorul e un format prea nou ca săracu RIP să-l priceapă.Repet, dacă fișierul conține numai elemente vectoriale, n-am probleme. Dacă însă am imagini, înglobate sau nu, PNG, JPEG sau TIFF, tot eroarea aia o primesc. Am încercat să salvez fișierul distilându-l—tot nu merge. Am încercat să-l salvez ca PDF standard “Acrobat 4 (PDF 1.3)”, care e cel mai vechi disponibil în drop-menu.
Dacă plasez PDF-ul rezultat în InDesign, degeaba. Numai plasat în Quark merge, dar la Quark mi-a expirat demo-ul. :(
Aveți ceva idee ce să le fac imaginilor din desen, ca să nu mai tușească RIP-ul? Sau cum să salvez/export fișierul ca RIP-ul să nu se înece cu el? Ce-mi scapă?
Dacă n-am dat toate amănuntele necesare, întrebați…