7 din 7
7
Localizarea RO
  [ Ignoră ]   [ # 91 ]
RankRankRank
Member
Din: 
Macuser din: 14.11.06

Da.

Și: am dat întîmplător peste pagina unei acțiuni a Fundației pentru Limba Germană. Vă puteți lămuri într-un sfert de ceas ce vor, dar pentru cei care n-au sau nu știu nemțește: s-au ocupat cu oarece succes de găsirea și/sau omologarea unor echivalente germane judicioase pentru neologisme socotite inutile/barbare. La bază e ideea că limba nu e numai un sistem care evoluează autonom ci mai trebuie și cultivată (cultură, nu?). Unul din argumente este că vocabularul indistinct anglicizant este o stîngăcie și sărăcește gîndirea. In cazul termenilor IT, în selectare a contat firește concizia. Din juriu fac parte tot felul de profesori, dar și Reinhard Mey, un cantautor respectabil. Obiecția că așa ceva ține de naționalism nu se aplică, abordarea nu e nici fundamentalistă nici rigidă, ceea ce se vede bine din recomandări și din comentarii.. Mi s-a părut interesant, pe lîngă fenomenul în sine, că sînt prezenți în media (au și alte treburi) și că au făcut cereri publice de sugestii (ultima: cum traducem „spam“ în germană?) și chiar primesc propuneri cu sutele.

[ Ignoră ]   [ # 92 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

exista un precedent al unui sistem de mac tradus in romineste
exista programe traduse pe sistemul windows in romineste
daca se string toti termenii intr-un glosar, nu ar mai fi de bibbilit decit in privinta lungimii definitiilor sau a cautarii unor sensuri mai clare…

adr ce vrem noi sa facem e treaba de amatori - va semana cu fonturile rominizate in 3 feluri…
lucrul e mult mai serios si implica cunostinte lingvistice si de termeni specializati
daca aceeasi comanda din limba engleza e tradusa diferit pe os X sau pe Win sau in Linux, se creeaza confuzii

[ Ignoră ]   [ # 93 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
dacuBurebista - 05 Februarie 2007 01:36 PM

exista un precedent al unui sistem de mac tradus in romineste
exista programe traduse pe sistemul windows in romineste
daca se string toti termenii intr-un glosar, nu ar mai fi de bibbilit decit in privinta lungimii definitiilor sau a cautarii unor sensuri mai clare…

adr ce vrem noi sa facem e treaba de amatori - va semana cu fonturile rominizate in 3 feluri…
lucrul e mult mai serios si implica cunostinte lingvistice si de termeni specializati
daca aceeasi comanda din limba engleza e tradusa diferit pe os X sau pe Win sau in Linux, se creeaza confuzii

Dacule, așa este și just grăiești, dar de undeva trebuie început, dacă tot timpul contemplăm și criticăm nu se va face niciun pas înainte. De vreme ce unii/cîțiva s-au apucat de treabă, eu zic ca pasul urmator este munca efectivă, paralel se va face și unificarea terminologică. Altfe, vom aplica principiul sănătos
Decît mult și fără rost
Mai bine puțin și prost

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 94 ]
RankRankRank
Member
Din: 
Macuser din: 14.11.06

...mai serios si implica cunostinte lingvistice si de termeni specializati
...daca aceeasi comanda…e tradusa diferit pe os X sau pe Win sau in Linux, se creeaza confuzii

„adr“ înseamnă ceva? Există comenzi (v. mai sus ex. cu importul de imagine sau cancel etc.) cu nume diferite în diferite programe. A nu ține seama de asta tot la confuzie duce, dar dpm sinonimia nu e o problemă, cred chiar că diversitatea istorică a limbii române e o șansă pe care alte limbi nu o au în aceeași măsură, plus tradiția preluării unor termeni tehnici, care aiurea ar putea să pară barbari. Exemplul meu preferat e „vingălacul“, un instrument din tipografia cu plumb, din „Winkelhaken“. E un termen comic-abstract în română dar descriptiv și precis în germană (care are avantajul aglutinării ca procedeu productiv, foarte viu).

...sistem de mac tradus in romineste
...programe traduse pe sistemul windows… ar mai fi de bibbilit decit in privinta lungimii definitiilor sau a cautarii unor sensuri mai clare…

Afară de asta mai e și faptul că unii termeni fie nu sînt precis definiți, fie și-au pierdut claritatea prin folosire improprie, fie au ieșit din uzul curent din cauze, ca să zic așa, socio-profesionale…

...de undeva trebuie început, dacă tot timpul contemplăm și criticăm nu se va face niciun pas înainte. De vreme ce unii/cîțiva s-au apucat de treabă, eu zic ca pasul urmator este munca efectivă, paralel se va face și unificarea

Cu nota că, dpm, și stabilirea pdv din care se face multpuținul e efectivă, iar contemplația și critica, sint, pardon, utile…, ce-ar fi, în această ordine de idei, să luăm pur-și-simplu o listă de termeni (resursa de limbă dintr-un program oarecare, pusă cumva în text lizibil?) unul cîte unul, fiecare eventual cu „tema“ lui în acest for, și să vedem ce iese? Un topic pentru „save“, unul pentru „dilit“ etc.? Fiecare zice ce crede, se documentează puțin dacă e cazul, și cîndva se fac publice alternative rezonabile, eventual comentate cu sumarul dezbaterii, pe post de recomandare oficială, eventual ca lucrare colectivă într-o publicație de specialitate, ca să nu ne spună că nu le-am zis? Ce ziceți, e fezabil? //de ce îmi apare alineatul ăsta cu 2pt mai mic pe ecran?//

Gînduri bune,

[ Ignoră ]   [ # 95 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Iasi
Macuser din: 18.10.06

Pana la urma ce se mai aude cu localizarea sistemului de operare?
Eu zic sa facem un grup de lucru care sa se intalneasca saptamanal/lunar si care, daca insistam pe la Apple sa nu munceasca si pe degeaba!
Care e parerea voastra??

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 96 ]
Rank
Newbie
Din: 
Macuser din: 17.02.07

ziua buna fartati!
m-am gandit sa va mai intensific suferintele asa ca iaca ce mi-o traznit pan’ bibilica:
header: text (de pagina) apical
footer: text (de pagina) bazal
ca doar nu degeaba ne sta la dispozitie medicina cu imbarligaturile ei specifice…
header-ul cu ...superior si footer-ul cu inferior nu m-o pre’ fascinat ca mi-o abatut gandurile catra ceva de calitate mai buna sau mai rea…
in sfarsit a disparut orice urma de claritate,nu-i asa?
sanatate si virtute

un ortac invrajbit…

[ Ignoră ]   [ # 97 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj-Napoca, Romania
Macuser din: 13.12.05
anno nymus - 18 Februarie 2007 12:30 AM

... header: text (de pagina) apical
ca doar nu degeaba ne sta la dispozitie medicina cu imbarligaturile ei specifice…

Apical nu insemna “in partea de sus”, ci vine de la apex, care inseamna capat sau varf (al degetului), deci nicicum nu poate fi folosit in cazul headerului.

Semnătură 

You’re on a Mac. If something seems complicated, you’re doing it wrong!

 Macbook Pro 13, 2010
 iPhone 5

[ Ignoră ]   [ # 98 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
anno nymus - 18 Februarie 2007 12:30 AM

ziua buna fartati!
m-am gandit sa va mai intensific suferintele asa ca iaca ce mi-o traznit pan’ bibilica:
header: text (de pagina) apical
header-ul cu ...superior si footer-ul cu inferior nu m-o pre’ fascinat ca mi-o abatut gandurile catra ceva de calitate mai buna sau mai rea…
in sfarsit a disparut orice urma de claritate,nu-i asa?
sanatate si virtute

un ortac invrajbit…

Ah, cred că am discutat treaba cu header-footer de cel puțin zece ori… te rog să revezi descuțiile anterioare, apoi revino cu alte idei.

Semnătură 

Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 99 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Alex Toderascu - 12 Februarie 2007 07:44 AM

Pana la urma ce se mai aude cu localizarea sistemului de operare?
Eu zic sa facem un grup de lucru care sa se intalneasca saptamanal/lunar si care, daca insistam pe la Apple sa nu munceasca si pe degeaba!
Care e parerea voastra??

Dacă ai fi citit atent cele scrise pînă acum, ai fi văzut care este stadiul.

Lasciate ogni speranza voi ch’entrate qui

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 100 ]
Rank
Newbie
Din: 
Macuser din: 25.01.07

Şi pentru că subliniam că ar trebui respectat standardul Windows, a apărut lista terminologiei Microsoft pentru limbile în care se face localizare (deci şi română). O puteţi descărca aici . Acesta ar trebui să devină un ghid pentru traducerile în română. Mai multe detalii la microsoft.com/globaldev.

[ Ignoră ]   [ # 101 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
raton_ro - 02 Martie 2007 01:59 AM

Şi pentru că subliniam că ar trebui respectat standardul Windows, a apărut lista terminologiei Microsoft pentru limbile în care se face localizare (deci şi română). O puteţi descărca aici . Acesta ar trebui să devină un ghid pentru traducerile în română. Mai multe detalii la microsoft.com/globaldev.

Am notat, mersi. E un pas notabil, poate și Apple face așa ceva. Nu pot comenta afirmația „ar trebui respectat standardul Windows”. În ceea ce privește româna, „standardul Windows” privitor la tastatură NU a fost preluat de ASRO decît parțial (maparea caracterelor în parte dreaptă a tastaturii), altfel a urmat, firesc, „standardul Apple” bazat pe qwerty.
Cît privește terminologia, primul pas l-a făcut Apple cu MAC OS 7.6.1 și cu manualul pt Claris 2 în română, nu erau deloc rele, păcat că s-a pierdut pe drum. Le am pe ambele și le-am studiat atent.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 102 ]
Rank
Newbie
Din: 
Macuser din: 26.03.07

Gasesc si helpu’ in romana? Ca m-ar interesa ca e multa documentie si mi-e greu sa citesc atat in eng.

[ Modificat: 26 Martie 2007 05:24 AM de Administrator ]

[ Ignoră ]   [ # 103 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
cosminx6 - 26 Martie 2007 12:31 AM

Gasesc si helpu’ in romana? Ca m-ar interesa ca e multa documentie si mi-e greu sa citesc atat in eng.

http://www.macuser.ro/index.php/forums/viewthread/1725/

și, în general, du-te la .RO și dă-i pe diverse subiecte, sînt toate în română.

Cattus, eu, altero, ti-am editat postul, ca sa-i sterg linkurile lui cosminx6, pe care le bagase in pseudo-semnatura.

[ Modificat: 26 Martie 2007 05:26 AM de Administrator ]
 Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 104 ]
RankRank
Jr. Member
Din: București, undeva pe Pământ
Macuser din: 13.11.06

Eu personal nu agreez ideea aderării la „standardului Microsoft” când vine vorba de traduceri. Traducerile Microsoft sunt reci, distante, respingătoare, nu neapărat prin terminologia folosită, cât prin modul de abordare a adresării. Varianta Microsoft este Deschidere, Salvare, Adăugare la preferințe, Se face conversia, Se trimite asta.
Traducerile libere și firești, mai prietenoase și umane, sunt cele care tratează calculatorul ca pe un obiect care primește comenzi, care răspunde respectuos la ele și în general le execută cu succes. Varianta liberă este comanda directă dată calculatorului, adică Deschide, Salvează, Adaugă la preferințe, Fă conversia, Trimite asta.
Ese complet stupid să dau o comandă calculatorului de trimitere a unui mesaj (de exemplu), prin alegerea poziției de meniu „Se trimite”.

Cristi

Semnătură 

... cea mai bună armă este adevărul – cu condiția să știi să-l folosești

[ Ignoră ]   [ # 105 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
secarica - 27 Martie 2007 04:25 AM

Eu personal nu agreez ideea aderării la „standardului Microsoft” când vine vorba de traduceri. Traducerile Microsoft sunt reci, distante, respingătoare, nu neapărat prin terminologia folosită, cât prin modul de abordare a adresării. Varianta Microsoft este Deschidere, Salvare, Adăugare la preferințe, Se face conversia, Se trimite asta.
Traducerile libere și firești, mai prietenoase și umane, sunt cele care tratează calculatorul ca pe un obiect care primește comenzi, care răspunde respectuos la ele și în general le execută cu succes. Varianta liberă este comanda directă dată calculatorului, adică Deschide, Salvează, Adaugă la preferințe, Fă conversia, Trimite asta.
Ese complet stupid să dau o comandă calculatorului de trimitere a unui mesaj (de exemplu), prin alegerea poziției de meniu „Se trimite”.

Cristi

Încă un punct unde sînt integral de acord cu tine, păcat că ne vedem așa de rar. Nici eu nu eram de acord cu formularea „...ar trebui respectat standardul Windows”. În primul rînd, dacă e vorba de traduceri, nu poate fi vorba de „standard Windows”, ci de „varianta/soluția Windows”.

Semnătură 

7 din 7
7