Plugin-uri de Quark ma intereseaza. InDesign intelege perfect limba româna. E bine ca, la inceput, cind bagi textul in InDesign, sa inlocuiesti cratima cu liniuta insecabila. Si gata, pe cuvîntul meu ca nu mai greseste.
Quark-ul are vreo metodă de a declara sau fabrica artificial liniuţa de unire (NBHy) ? Pentru că dacă nu, aveţi o problemă aici: liniuţa de unire nu este inclusă în codările de pagină pe 8 biţi, aşa că nu poate fi folosită în aplicaţii non-Unicode, chiar admiţând că se utilizează un font făcut corect pentru codarea de pagină respectivă.
Mă gândeam că o aplicaţie s-ar putea concepe să folosească minusul banal căruia să i se adauge o meta-proprietate în codul documentului, astfel încât caracterul tipăribil să fie minusul banal (fizic), iar programul să ţină cont de proprietatea caracterului de a nu permite despărţirea. Atâta doar că mă îndoi că un american şi-ar bate capul cu o astfel de problemă, neînţelegând care este problema, de fapt.
Poate ar fi mai simplu să schimbe Academia, să se treacă (la loc ?) cu s’a spart, m’a bătut, etc.
Cristi
Ba aici te contrazic frontal și fără menajamente: americanii și-au bătut capul, dovadă că tot mai multe aplicații suportă NBH și dovadă că NBH a fost de mult inclusă în listă. Problema este că nu toate aplicațiile înțeleg NBH, mai ales aplicațiile bazate pe coduri vechi și gîndite crossplatform. Aici intră aplicațiile tradiționale MS și Adobe, deși versiunile mai noi InDesign mi se pare că rezolvă problema NBH. De altfel, româna nu este singura limbă care are nevoie de așa ceva, este doar limba unde apare cel mai frecvent (cred) și AR TREBUI ca NBH să facă parte din codificarea oficială a limbii române. Știi foarte bine că NBH nu a fost considerat „mandatory” nu pt că nu ar fi necesar (oh, cît de necesar este, ia orice ziar/revistă să vezi de cîte ori per număr se „aruncă” pe rîndul următor secvența de după minus-hyphen), ci pt că multe aplicații încă nu suportă NBH. Nu știu care aplicații merg bine cu NBH pe win și pe linux (OpenOffice/NeoOffice merge bine aici, pe toate cele trei platforme; încearcă, te rog, Classical Text Editor: http://www.oeaw.ac.at/kvk/cte/).
Cît privește substituția „display minus-hyphen but encode as NBH” = „display U+002D but encode U+2011”, da, așa face TextEdit (versiunile mai noi) și Mellel (de la un moment dat încolo), soluție aleasă tocmai pt că unele fonturi nu includ NBH, dar toate includ minus-hyphen. În plus, minus-hyphen „arată mai bine” pe ecran (nu știu de ce, NBH e mai scurt și plasat ceva mai sus în fonturile unde este).
În fine, ca Academia să revină la s’a spart în loc de s‑a spart (este NBH aici), ei, nu rezolvă problema, deoarece „ortografia Pușcariu” avea și una și alta: s’a spart, dar mi‑au dat. Deci, oricum o dai, româna are nevoie și de apostrof și de NBH.
Uite aici, în poză, o aplicație (iCalamus) care știe și NBH și CDM, te joci cu ea cum vrei. Nu e singura, dar mi se pare, de departe, cel mai bine pusă la punct în categoria DTP. Oricum, la capitolul ăsta, bate la funduleț și pe quark și pe indesign. Have a look.
asa este, totusi cei care au ‘extra nevoi’ sunt mult prea putini pentru a reusi sa se faca auziti de cei mari…
Dacă prin „extra‑nevoi” te referi la multiple CDM, da. Dacă te referi la NBH, atunci, cert, nu ai dreptate. Un bun suport pt NBH rezolvă automat și simplu toate gîlmele din publicațiile autohtone, cum ziceam. Pt mine, ca lingvist, există cîteva aplicații superbe, am de unde alege, Nisus și Mellel pt text, iCalamus, Create (cam prea puturoasă la documente lungi) și Lineform (frumoasă, dar acum mult sub iCalamus) în DTP. Eu unul sînt absolut mulțumit de felul în care mac os x și cîteva aplicații mi‑au rezolvat problemele. Eu zic că tocmai cei mulți au nevoie de implementarea NBH ca mod cotidian de lucru.
asa este, totusi cei care au ‘extra nevoi’ sunt mult prea putini pentru a reusi sa se faca auziti de cei mari…
Mai este, desigur, o problemă: compatibilitatea platformelor și chiar compatibilitatea inter-aplicații (pe aceeași platformă). Dacă iei un format rtf precum documentele pozate de mine mai sus, vei vedea că pe win sau lin nu prea ai aplicații care să redea așa frumos CDM (eu nu știu nici una, poate acel Classical Text Editor al lui Stefan Hagel vienezu’ citat mai sus). Este și motivul pt care eu, cu nebuniile mele linguistice, nici nu pot să trec pe altă platformă (aș trece bucuros dacă acolo lucrurile ar fi cel puțin la fel de bine rezolvate). Ca atare, cînd public ceva, mă ocup eu de forma finală „camera-ready copy”, altfel risc (cum mi s‑a întîmplat) să apară ciudățenii de neînțeles prin diverse reviste de specialitate (deși le-am atras atenția, trimițînd eu fonturi special „amenajate” pt windows, nu le‑au folosit).
Concluziune: teoretic, lucrurile sînt rezolvate teoretic, practic numai aplicațiile bazate pe motorul text din mac os x oferă condiții complete de lucru. De aia și rămîn lipit de mac. Altfel…
Quark-ul are vreo metodă de a declara sau fabrica artificial liniuţa de unire (NBHy) ?
Quark XPress ştie să insereze non-breaking hyphen încă de la versiunea 3.31 (circa 1996, cu care mă joc în acest moment… ah, nostalgia…). Acest lucru se face cu Command =, şi merge şi în versiunile recente. De menţionat că versiunea 7 este prima care ştie Unicode.
gilmele din publicatiile autohtone apar din cauza ‘priceperii’ echipei tehnice - fapt dovedit si de lipsa gilmelor respective in alte publicatii, tot din tara asta
iar la gradul de superficialitate dovedit in ultimii ani in tara asta privitor la invatarea si aprofundarea unei meserii, de ce sa ne mai miram ca nu apar despartiri corecte in materialele tiparite? probabil ca academia romina o sa schimbe si normele de silabare, ca totul sa devina mai simplu, iar creierul mai neted…
Quark-ul are vreo metodă de a declara sau fabrica artificial liniuţa de unire (NBHy) ? Pentru că dacă nu, aveţi o problemă aici: liniuţa de unire nu este inclusă în codările de pagină pe 8 biţi, aşa că nu poate fi folosită în aplicaţii non-Unicode, chiar admiţând că se utilizează un font făcut corect pentru codarea de pagină respectivă.
Ba aici te contrazic frontal și fără menajamente: americanii și-au bătut capul, dovadă că tot mai multe aplicații suportă NBH și dovadă că NBH a fost de mult inclusă în listă. Problema este că nu toate aplicațiile înțeleg NBH, mai ales aplicațiile bazate pe coduri vechi și gîndite crossplatform.
Eu mă refeream acolo la Quark. Quark poate genera sau utiliza NBHy ? Eu zic că nu, pentru că nu este o aplicație capabilă Unicode.
Cât privește alte aplicații, MS Word, de exemplu, poate genera NBHy prin tastarea Ctrl+Shift+-. OOo la fel.
Doar că Word este parțial mai deștept și parțial mai dobitoc: dacă scriu „s‑a spart” prin folosirea Ctrl+Shift+-, ca să caut prin text, trebuie să folosesc - simplu, lucru care mă încurcă pe mine, dar ajută pe altcineva care caută în textul meu, care poate că habar n-are că eu am pus NBHy; dacă folosesc NBHy generat adevărat (prin introducerea U+2011), pot să îl caut doar cel aadevărat, adică U+2011.
Nici OOo nu e prea strălucit: indiferent dacă folosesc combinația Ctrl+Shift+- sau caracterul adevărat U+2011, ca să caut prin text trebuie să folosesc obligatoriu doar caracterul U+2011.
În MS Word, NBHy generat prin Ctrl+Shift+- rămâne cel curent, fabricat artificial din - simplu, pe când cel generat adevărat (prin introducerea U+2011) apare cu alt font, probabil unul care conține glifa.
În OOo fontul nu se schimbă, indiferent de metodă.
Și mai era ceva, dar am uitat.
Nu știu cum se comportă noul MS Office la capitolul ăsta.
mda - ar trebui facuta o deosebire intre home user si ceilalti…
daca esti un lucrator in bransa, doar lenea te poate opri sa faci un find & replace atunci cind paginezi un text
(toti suntem soferi, dar pina la schumacher e drum lung… )
Quark-ul are vreo metodă de a declara sau fabrica artificial liniuţa de unire (NBHy) ?
Quark XPress ştie să insereze non-breaking hyphen încă de la versiunea 3.31 (circa 1996, cu care mă joc în acest moment… ah, nostalgia…). Acest lucru se face cu Command =, şi merge şi în versiunile recente. De menţionat că versiunea 7 este prima care ştie Unicode.
Uite, asta nu știam și mă bucură (pe vremea aia, habar n-aveam cum e cu unicode și NBH, învățam de la colegi wp și dtp).
Ba aici te contrazic frontal și fără menajamente: americanii și-au bătut capul, dovadă că tot mai multe aplicații suportă NBH și dovadă că NBH a fost de mult inclusă în listă. Problema este că nu toate aplicațiile înțeleg NBH, mai ales aplicațiile bazate pe coduri vechi și gîndite crossplatform.
Eu mă refeream acolo la Quark. Quark poate genera sau utiliza NBHy ? Eu zic că nu, pentru că nu este o aplicație capabilă Unicode.
Cât privește alte aplicații, MS Word, de exemplu, poate genera NBHy prin tastarea Ctrl+Shift+-. OOo la fel.
Doar că Word este parțial mai deștept și parțial mai dobitoc: dacă scriu „s‑a spart” prin folosirea Ctrl+Shift+-, ca să caut prin text, trebuie să folosesc - simplu, lucru care mă încurcă pe mine, dar ajută pe altcineva care caută în textul meu, care poate că habar n-are că eu am pus NBHy; dacă folosesc NBHy generat adevărat (prin introducerea U+2011), pot să îl caut doar cel aadevărat, adică U+2011.
Nici OOo nu e prea strălucit: indiferent dacă folosesc combinația Ctrl+Shift+- sau caracterul adevărat U+2011, ca să caut prin text trebuie să folosesc obligatoriu doar caracterul U+2011.
În MS Word, NBHy generat prin Ctrl+Shift+- rămâne cel curent, fabricat artificial din - simplu, pe când cel generat adevărat (prin introducerea U+2011) apare cu alt font, probabil unul care conține glifa.
În OOo fontul nu se schimbă, indiferent de metodă.
Și mai era ceva, dar am uitat.
Nu știu cum se comportă noul MS Office la capitolul ăsta.
Cristi
- Felul cum diverse aplicații știu / nu știu NBH și CDM am discutat-o deja.
- Sigur că problema motoarelor de căutare minus-hyphen și NBH este serioasă. Dacă dau „caută «mi-au dat»” și „caută «mi‑au dat»” unde prima oară apare minus iar a doua oară NBH, orice motor le diferențiază, cu excepția motoarelor deștepte tip Nisus, care - cred, nu am testat - este capabil de o căutare de tip „caută fie minus, fie NBH și transformă‑le în, să zicem, scharfes S” etc. Cu aplicație specifică la limba română, cred că dacă automat ORICE text din ORICE publicație ar folosi, în forma brută, NBH în loc de minus, atunci FOARTE FRECVENTA problemă a aruncării pe rîndul următor a orice este după NBH ar dispărea. Sigur, Dacu zice că orice dtp-ist bun știe asta, doar că, la zeci sau la sute de pagini per publicație, mulți nu o fac, bazîndu-se pe corectură care, evident, scapă multe asemenea cazuri sau acestea apar după corectura de bază (am lucrat și eu ani buni în asemenea mediu, știu cum se face).
- Windows este, esențialmente, un sistem de operare popular, dar prost, efectiv prost, dovadă că, la anul 2006, ms word windows (adică pe platforma lui de bază), nu este capabil de lucruri simple. Totuși, nu este un sistem chiar așa de prost cum cred macuserii și se poate lucra și acolo la niscai îmbunătățiri (unele, înțeleg, implementate în Vista). Aici mă retrag, deoarece nu mai lucrez pe Windows decît rar de tot, mai ales pt a-i ajuta pe unii nefericiți care se chinuie să facă nu știu ce p-acolo.
gilmele din publicatiile autohtone apar din cauza ‘priceperii’ echipei tehnice - fapt dovedit si de lipsa gilmelor respective in alte publicatii, tot din tara asta
iar la gradul de superficialitate dovedit in ultimii ani in tara asta privitor la invatarea si aprofundarea unei meserii, de ce sa ne mai miram ca nu apar despartiri corecte in materialele tiparite? probabil ca academia romina o sa schimbe si normele de silabare, ca totul sa devina mai simplu, iar creierul mai neted…
Aici sînt de acord întru totul (așa se scrie acum sau întrutotul?): superficialitatea dtp-iștilor din echipă dar sînt convins că majoritatea habar nu are cum e cu NBH ăsta care le-ar rezolva aceste bătăi de cap.
Mersi, iarule. Am și eu pe undeva regulile astea, cred că și excepțiile. Ți le trimit (dacă le găsesc). Erau, sper, complete. Nu știu unde naiba le-am pus.
Mersi, iarule. Am și eu pe undeva regulile astea, cred că și excepțiile. Ți le trimit (dacă le găsesc). Erau, sper, complete. Nu știu unde naiba le-am pus.
Cum faci asta in quark? am cautat pe net dar nu am gasit codul care il pui in caseta de replace… Am gasit ceva care spune “\h” dar asta e liniuta optionala… AM incercat si cu “\-” dar degeaba…E vorba de quark 7…
Multumesc mult.