Asta e valabil la editarea textului - manual. Tot asa o pun si in caseta de replace?
Toate tastaturile create de mine bazate pe standardul RO (deci nu cele bazate pe maparea Apple, care ocupă taasta aia cu î), au NBH la stînga lui Z (pe tastaturile fizice ISO, cele americane nu au tasta asta), așadar ai NBH la nivel zero, cum și trebuie. Option-bara de spațiu creează non-breaking space. N-ar fi rău să pun undeva și zero-width non-breaking space, uneori e foarte util.
Așa cum am tot spus, regulile limbii române ar impune codificarea lui NBH, deoarece româna folosește NUMAI NBH, nu minus-hyphen. Și alte limbi folosesc (franceza, portugheza, ceha), doar că acolo apare mult mai rar. În română însă, NBH este foarte frecvent. În anii 2003–2004, când se purtau discuțiile, argumentul neimplementării a fost că nicio aplicație (de windows) nu suporta NBH. Problema va fi, sper, rediscutată de ASRO, iar NBH introdus cum se cuvine.
Exista vreo solutie la aceasta problema pt quark pt windows? (inlocuirea liniutei simple cu nonbreaking hyphen)... Se pare ca am dat de prima diferenta in functiile oferite de quark pt mac si quark pt windows… (banui ca or mai fi si altele)
Exista vreo solutie la aceasta problema pt quark pt windows? (inlocuirea liniutei simple cu nonbreaking hyphen)... Se pare ca am dat de prima diferenta in functiile oferite de quark pt mac si quark pt windows… (banui ca or mai fi si altele)
Cum ai dori să fie această „inlocuirea liniutei simple cu nonbreaking hyphen”? Direct pe tastatură ca opțiune implicită? Altfel, find-replace și pui sus minus-hyphen și jos alegi NBH.
Cum ai dori să fie această „inlocuirea liniutei simple cu nonbreaking hyphen”? Direct pe tastatură ca opțiune implicită? Altfel, find-replace și pui sus minus-hyphen și jos alegi NBH.
Sorry cattus, oricum multumesc de intentie… Pentru windows nu merge solutia. Da, pentru caseta de replace as fi vrut, dar in varianta de quark pt pc nu vrea sa faca distinctia dintre linie si NBH (unde mai pui ca in quark pt win in caseta de replace nu am de unde alege caractere speciale - cel mult daca le stiu codul ex “\t” pt tab). O fi vina lui windows, sau a lui quark.. nu stiu. Scuze de insistenta, stiu ca sintem pe forum de mac
Sorry cattus, oricum multumesc de intentie… Pentru windows nu merge solutia. Da, pentru caseta de replace as fi vrut, dar in varianta de quark pt pc nu vrea sa faca distinctia dintre linie si NBH (unde mai pui ca in quark pt win in caseta de replace nu am de unde alege caractere speciale - cel mult daca le stiu codul ex “\t” pt tab). O fi vina lui windows, sau a lui quark.. nu stiu. Scuze de insistenta, stiu ca sintem pe forum de mac
Dar dacă ai un text cu NBH și îl imporți pe Quark de win, ce face? Sare peste NBH? Sau îl redă, totuși?
Treaba cu NBH o știu de mult, argumentul pt care ASRO nu a introdus în standard NBH, deși ar fi trebuit, este că – la ora aia, 2003–2004 – foarte puține aplicații de Windows (citește: nici una) nu putea reda corect NBH (cred că, totuși, OpenOffice de atunci putea). Pe MAC OS era mult mai bine încă de pe atunci, deși – la un test – o versiune mai veche de Pages bălăcărea urît NBH, respectiv dispărea pur și simplu la export RTF. Cred că ultima versiune a rezolvat (nu am testat, nu folosesc Pages).
Lucreaza foarte bine, exista NBH, o accesezi cu combinatie de taste. Numai in caseta de find nu vrea si pace. Nici cu copy paste din document, nici cu combinatia care in document merge. E pacat - eu resimt lipsa facilitatii (si iti dau dreptate: e un caracter care trebuia sa isi aiba locul in alfabetul romanesc). E pacat si pt ca MS word lucreaza curat cu asa ceva si quark ma face de ris in privinta asta. E momentul sa instalez un quark pe macul de la lucru.. incetul cu incetul invatam…
Ma duc sa instalez si quark 8 pe pc poate am ceva sperante desi sincer, la cum m-a obisnuit quarkul… nu vad sa se intimple minunea.
Ce vorbiti, domnilor!
Quark stie foarte bine NBH! Si poate sa le si importe, din orice program de text, incepind cu Q7!
Comanda pe mac e Mar+plus! Si poti sa dai si Find/replace!
Ce vorbiti, domnilor!
Quark stie foarte bine NBH! Si poate sa le si importe, din orice program de text, incepind cu Q7!
Comanda pe mac e Mar+plus! Si poti sa dai si Find/replace!