non-breking hyphen și tastatura German și German-Romanian QUERTZ
  [ Ignoră ]
RankRankRank
Member
Din: 
Macuser din: 14.11.06

În tastatura US, Nonbreaking hyphen în QuarkXPress (și în alte programe??) este command-+
Acuma:
- ‑
- ‑
Primul dintre aceste 4 semne este hyphen, minusul normal.
Al doilea e NON-BREAKING HYPHEN, pus cu PopChar – #80211 [2011].
Al treilea este semnul inserat în QXp cu comanda Utilities > Insert chracter > Nonbreaking > Hyphen.
Al patrulea e inserat cu Character viewer >  NON-BREAKING HYPHEN.

NU Are, sau nu i-am găsit echivalent pe tatstatura germană sau în German-Romanian QUERTZ, cf. discuției de aici, descărcabilă aici, făcută în 2006 de d-l costel-marian; sau aici, într-o versiune îmbunătățită după cîteva zile de Cattus cu mici modificări (cf. discuției).
Ca urmare, e destul de complicat să îl folosesc sau caut/substitui în QXp. De asemenea, Bogdan77, care încearcă să facă un script de substituire, are și el o problemă.

Discuția a mai avut loc și s-a oprit tot aici. Nu s-a terminat, dar de atunci diacriticele, tastaturile și fontele au evoluat, precum și concepțiile noastre despre ele. Vă rog, se poate rezolva? Cu Ukelele și/sau vreo șmecherie?

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

Am studiat problema după ce am discutat şi am descoperit cu surprindere că, nativ, puţine fonturi au semnul nonbreaking hyphen. De exemplu, Times sau Times New Roman NU îl au! Cînd înlocuieşti cratima cu non breaking hyphen, înlocuirea se face în Quark, normal, iar cuvintele rămîn lipite. Dacă, însă, încerci să foloseşti semnul introdus de Quark, nu se mai poate, devine o cratimă ordinară… Şi mai ciudat e că, în Lucida, non breaking hyphen e mai mic decît hyphen…

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRank
Member
Din: 

…da, eu am observat că e mai scurt – și stă mai sus. Incearcă toate cele 4 variante!

Sigur, a mai fost discuția asta acum o vreme, speram că s-a schimbat. Dar RO e singura limbă nde ai problema asta, nu?

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRank
Member
Din: 

… da, eu am observat că e mai scurt și stă mai sus. Încearcă și tu toate cele patru variante.

Discuția a mai avut loc acum o vreme, dar credeam că s-a schimbat ceva. Dar RO e singura cu problema asta, nu?