1 din 2
1
Romanian keylayouts for Leopard
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Macuser din: 11.10.05

Dragilor,

Rog descărcați și testați cele trei variante de Romanian propuse a fi instalate default în Leopard.
Mă interesează orice feedback, cît mai scurt și cît mai la obiect. Cel mai mult m-ar interesa feedback de la macuserii care au tastaturi fizice US, adică alea fără tasta suplimentară la stînga literei Z, deoarece aceia au o problemă cu mutarea unor caractere și, în final, accesarea lor la nivel Option+ altă tastă. Denumirile propuse de mine:
1. Romanian Standard (asta ar trebui să fie Romanian, pur și simplu, dar s‑ar confunda cu actuala Romanian, introdusă de la 10.2 încoa). Respectă TOTAL ceea ce e „mandatory” în standardul ASRO + ceea ce e recomandabil (să se scrie cît mai ușor nume, cuvinte în limbile minorităților naționale care folosesc alfabetul latin) + altele, utile, dar specificate ca recomandări (non-breaking hyphen, non-breaking space, alte simboluri etc)
Acoperă: cehă, slovacă, sîrbă latin, croată, turcă, maghiară, rromani + lituaniană, letonă + transcrierea științifică a tuturor limbilor care folosesc chirilic + simboluri frecvente și rare etc.
2. Romanian Apple (adică actuala Romanian, dar modificată pt ca și macuserii cu tastatura fizică US să poată scrie ș și Ș, cu ce oferă Apple nu pot, săracii)
3. Romanian Programmers.

Păreri, idei, propuneri?

P.S. Evident, se pot instala pe orice MAC OS X de la 10.2 încoace! Uitasem să precizez asta, mulțumesc lui psergiu că mi‑a atras atenția.

[ Modificat: 20 Decembrie 2006 10:29 AM de Cattus Thraex ]
Fișiere atașate
RO Standard_Dec06 copy.zip  (Dimensiune Fişier 43 - Downloads: 36)
 Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX

Merg instalate si pe Tiger ?

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
psergiu - 20 Decembrie 2006 10:23 AM

Merg instalate si pe Tiger ?

Bineînțeles, am uitat să precizez: merg pe orice MAC OS X, de la 10.2 pînă la 10.5 Leopard! Poate și mai încolo, dacă Apple nu schimbă structura stocării fișierelor keylayout.
Merg și pe 10.0 și 10.1, doar că acolo e un șpil cu instalarea, nu mai țin minte cum se face, oricum nu cred să mai fie cineva care să lucreze cu alea!

Semnătură 

Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Administrator

Acest răspuns este scris folosind Romanian Programmers pe o tastatură Sun Type 6 US PC USB pe OSX Server 10.4.8 PowerPC
ăâîșțĂÂÎȘȚ

întrebare: pe multe tastaturi de PC (inclusiv pe asta Sun) simbolul € se află pe tasta 4 iar în keylayout-ul Romanian Programmers este pe 2 (⌥⇧2) E bine așa ?

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
psergiu - 20 Decembrie 2006 11:16 AM

Acest răspuns este scris folosind Romanian Programmers pe o tastatură Sun Type 6 US PC USB pe OSX Server 10.4.8 PowerPC
ăâîșțĂÂÎȘȚ

întrebare: pe multe tastaturi de PC (inclusiv pe asta Sun) simbolul € se află pe tasta 4 iar în keylayout-ul Romanian Programmers este pe 2 (⌥⇧2) E bine așa ?

Da, e bine, ar fi trebuit să fie, de fapt, option-E, dar acolo s-a consacrat de mult dead acute. Sigur, e de discutat dacă și Programmers ar trebui sau nu să urmeze regula asta, dat fiind că el, conform filosofiei Programmers, merge, cît poate de mult, pe US qwerty. De asta l-am și pus la feedback, să vedem dacă mai e ceva de pigulit.
Programmers mai are un șpil: accesează și s/S comma below (option-S. option-shift-S), dar și s cedilla (o tastă mai jos, option-X); t/T comma este, desigur, option-T, OS-T, iar t cedilla tot o tastă mai jos, O-G, OS-G. Acuma, cu Vista absolut corect la tastatură, mă întreb dacă mai are rost să pun și s/t cedilla. Ar mai fi utilă compatibilitatea cu sistemele Windows vechi?
Ce zici/ziceți?

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Administrator

şșţțŞȘŢȚ A-HA-HAAAAAAA !!!
Din partea mea şţŞŢ pot să moară de o moarte dureroasă. Dar să zică și alții.

Cum singurul loc pentru semnul € pe orice tastatură pe care am văzut-o este pe tasta 4 ... io zic că E poate să rămâna cu acute da’ poate se mută ‹ și › pe 2 și 3 si € pe 4 ...

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj-Napoca, Romania
Macuser din: 13.12.05

Eu zic ca sa mai ramana si sS, tT cu cedilla. Multi au inca nevoie si folosesc windowsuri vechi. Vista este foarte pretentios si nu vad cate tipografii sau alte institutii vor trece degraba la Vista. Stiu ca pentru Arial si Times New Roman sunt deja fonturi corectate si pt XP, dar cati or sa si le scoata?

Semnătură 

You’re on a Mac. If something seems complicated, you’re doing it wrong!

 Macbook Pro 13, 2010
 iPhone 5

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
psergiu - 20 Decembrie 2006 04:25 PM

şșţțŞȘŢȚ A-HA-HAAAAAAA !!!
Din partea mea şţŞŢ pot să moară de o moarte dureroasă. Dar să zică și alții.

Cum singurul loc pentru semnul € pe orice tastatură pe care am văzut-o este pe tasta 4 ... io zic că E poate să rămâna cu acute da’ poate se mută ‹ și › pe 2 și 3 si € pe 4 ...

Păi € rămîne pe tasta E, dar la nivelul imediat superior, OS-E, nu O-E.
Chestia cu tasta 4 e relativă, românii recomandă pe E (e și logic), deci e pe E, da’ un nivel mai sus.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRankRank
Administrator

Cum producătorii de PC nu se pot decide unde să fie € pe 4 sau pe 5 (a se vedea pozele atașate) să fie € pe E ... ar fi frumos să fie fără shift - ca să fie la același ușurință de apăsare ca și $ ...

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Administrator

și încă 2 poze ...

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Brasov
Macuser din: 25.11.05

Pe tastatura Romanian Apple ș se acceseaza cu Option-;. Așa ar trebui să fie? Pe Standard ș-ul este direct pe tasta ;. Din punctul meu de vedere Standard e mul mai OK. Și poziția celorlalte taste (ț și î) este mult mai firească. Eu folosesc tastatura US QWERTY normală, fară tastă suplimentară la stînga lui Z.

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
psergiu - 21 Decembrie 2006 11:15 AM

Cum producătorii de PC nu se pot decide unde să fie € pe 4 sau pe 5 (a se vedea pozele atașate) să fie € pe E ... ar fi frumos să fie fără shift - ca să fie la același ușurință de apăsare ca și $ ...

De acord, dar atunci trebuie să modific dead acute, care s‑a consacrat, de decenii, pe O-E.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
mugu - 21 Decembrie 2006 12:26 PM

Pe tastatura Romanian Apple ș se acceseaza cu Option-;. Așa ar trebui să fie? Pe Standard ș-ul este direct pe tasta ;. Din punctul meu de vedere Standard e mul mai OK. Și poziția celorlalte taste (ț și î) este mult mai firească. Eu folosesc tastatura US QWERTY normală, fară tastă suplimentară la stînga lui Z.

NUMAI dacă ai tastatură fizică US (fără tasta la stînga lui Z). Păi ori așa (sau pus altundeva ș/S) sau făcute două keylayout-uri, unu’ pt tastaturi fizice ISO, altu’ pt tastaturi fizice US. Dacă încerc să le unific, atunci musai trebuie să pun ș/Ș și altundeva decît la stînga tastei 1, care - pe tastatura fizică US - mută ceea ce e la stînga literei Z.
Cum ar fi cel mai bine, unde să-l dublez pe ș/Ș? Dacă nu pe option-;, atunci unde? CAre ar fi logic? Știu, option-S, doar că acolo e consacrat de decenii sharfes S.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Xanthrax - 20 Decembrie 2006 04:57 PM

Eu zic ca sa mai ramana si sS, tT cu cedilla. Multi au inca nevoie si folosesc windowsuri vechi. Vista este foarte pretentios si nu vad cate tipografii sau alte institutii vor trece degraba la Vista. Stiu ca pentru Arial si Times New Roman sunt deja fonturi corectate si pt XP, dar cati or sa si le scoata?

Dat fiind că deja există un update Romanian pt XP, mă bate gîndul să scot option-X și G pt s cedilla și t cedilla, mi se par deja redundante. Ce ziceți?

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești

ca sa nu mai fie confuzie - da

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Brasov
Macuser din: 25.11.05
Cattus Thraex - 21 Decembrie 2006 01:44 PM

NUMAI dacă ai tastatură fizică US (fără tasta la stînga lui Z). Păi ori așa (sau pus altundeva ș/S) sau făcute două keylayout-uri, unu’ pt tastaturi fizice ISO, altu’ pt tastaturi fizice US. Dacă încerc să le unific, atunci musai trebuie să pun ș/Ș și altundeva decît la stînga tastei 1, care - pe tastatura fizică US - mută ceea ce e la stînga literei Z.
Cum ar fi cel mai bine, unde să-l dublez pe ș/Ș? Dacă nu pe option-;, atunci unde? CAre ar fi logic? Știu, option-S, doar că acolo e consacrat de decenii sharfes S.

Eu am tastatură fizică US. Intr-adevăr Option-s ar fi cel mai logic dar tot nu e în regulă. Acolo trebuie sa fie scharfes S și oricum n-ar rezolva problema accesării directe (fără Option). Deci, verdictul meu pentru tastatura fizică US este keylayout-ul Romanian Standard.

1 din 2
1