Ei bine, astăzi am săpat ceva mai mult pe tema utilizării caracterelor românești în Mac OS 9. Am descoperit câteva lucruri pe care unii dintre voi (Cattus cu siguranță!) probabil că le știți, dar pentru mine sunt noutăți.
• În primul rând, în ciuda a ceea ce credeam eu (și ce mai aflasem din auzite), Mac OS 9 oferă suport pentru Unicode! Pe CD-ul cu Mac OS 9 există un pachet Unicode care trebuie instalat după instalarea sistemului de operare. Acest pachet aduce printre altele două layout-uri de tastatură Unicode, “Extended Roman” și “Unicode Hex Input”.
• În al doilea rând, există mai multe fonturi Unicode care se instalează odată cu Mac OS 9. Dintre acestea, Apple Chancery este cel mai complet, având peste 1000 de caractere.
• OK, avem suport pentru Unicode în sistemul de operare, avem și fonturi Unicode. Ce ne mai trebuie ca să putem produce documente în limba română, compatibile cu Mac OS X și cu Windows? Păi avem nevoie de aplicații care să știe să folosească suportul Unicode oferit de sistemul de operare. Din păcate sunt foarte puține. InDesign 1.5 știa oarecum Unicode, dar numai prin intermediul unei palete, nu direct de la tastatură. Apple oferă WorldText, un editor de texte disponibil tot pe CD-ul Mac OS 9. Mai există MLTE Demo și SUE.
• Și ca lucrurile să fie complete, mai avem nevoie de un layout de tastatură românesc Unicode. Mi-am tocit mausul pe internet, dar până la urmă l-am găsit și pe ăsta, pe pagina layout-urilor Latin Extended. În josul pagini veți găsi layout-ul Romanian care - atenție - nu este bazat pe encoding-ul vechi MacRomanian, ci este Unicode.
Acestea fiind spuse, am creat un fișier text în WorldText pe Mac OS 9, folosind diacritice scrise cu tastatura Unicode “Latin Extended Romanian”. L-am deschis apoi pe Mac OS X și pe Windows XP - nici o problemă cu diacriticele! Am atașat o poză în care se văd câteva fonturi Unicode livrate cu Mac OS 9.
Concluzia: este posibil schimbul de texte Mac OS Classic - Mac OS X - Windows, fără modificări de fonturi, fără find/replace și alte bătăi de cap. Dacă cei de la Quark, Adobe, Microsoft și alții ar fi pus și ei osul la Unicode încă de acum 5-6 ani… alta era treaba.