Problema font în limba română
  [ Ignoră ]
Rank
Newbie
Din: 
Macuser din: 09.01.07

Folosesc word 2004 pt Mac.  În times new roman nu reusesc să folosesc diacriticele din limba romănă. În momentul în care tastez ă sau â sau ț mi se schimbă fontul automat pe Monaco. Nu reușesc să schimb nici daca selectez un paragraf și schimb apoi fontul pe times new roman. Literele Ț,Â,Ș apar schimbate față de celelalte, fiind cu font Monaco.
Vă rog dati-mi o idee ce să fac.

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj-Napoca, Romania
Macuser din: 13.12.05
bdoro - 28 Ianuarie 2007 11:00 AM

Folosesc word 2004 pt Mac.  În times new roman nu reusesc să folosesc diacriticele din limba romănă. În momentul în care tastez ă sau â sau ț mi se schimbă fontul automat pe Monaco. Nu reușesc să schimb nici daca selectez un paragraf și schimb apoi fontul pe times new roman. Literele Ț,Â,Ș apar schimbate față de celelalte, fiind cu font Monaco.

Poate este si vreo alta idee, dar eu am facut astfel:
Am sters Arial si Times New Roman din Fonts, apoi am instalat echivalentele celor 2 fonturi din Windows (OTF) si-mi merg.

Semnătură 

You’re on a Mac. If something seems complicated, you’re doing it wrong!

 Macbook Pro 13, 2010
 iPhone 5

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
Rank
Newbie
Din: 
Macuser din: 09.01.07

Am încercat cum ai sugerat și nu merge.
Se schimbă automat fontul pe Monaco numai la literele ș și ț. La ă,â,î rămâne times new roman.
Oricum merci pentru idee.

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

Simplu: pune Times (nu Times New Roman) si o sa mearga. Utilizatorii de pe windows nici n-o sa se prinda.
Dar nu uita sa folosesti tastatura “Romanian Standard MS” a lui Cattus, In caz contrar (adica daca folosesti Romanian Apple), tu vei scrie, noi vom vedea si numai utilizatorii de Vista.

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Macuser din: 11.10.05
bdoro - 28 Ianuarie 2007 11:00 AM

Citește documentele de la rubrica asta. S-a discutat de zeci de ori chestiunea…

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRank
Jr. Member
Din: București, undeva pe Pământ
Macuser din: 13.11.06
bdoro - 28 Ianuarie 2007 05:39 PM

Încearcă pașii următori:
- caută o cunoștință / un prieten / un dușman / etc. care are Windows-ul 2000 sau XP cu licență
- pe acel calculator mergi pe internet aici și actualizează cele trei fonturi oferite, adică Arial, Times New Roman și Verdana
- caută fișierle .ttf actualizate pentru fonturile care te interesează și folosește-le pe alea pe Mac

În felul ăsta îi faci un bine și Windows-ului respectiv smile
Alternativ le poți lua de pe un Vista (acolo majoritatea fonturilor sunt actualizate), numai că deocamdată e mai greu de găsit un sistem cu Vista instalat.

Cristi

Semnătură 

... cea mai bună armă este adevărul – cu condiția să știi să-l folosești

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Macuser din: 11.10.05
secarica - 01 Februarie 2007 03:31 PM
bdoro - 28 Ianuarie 2007 05:39 PM

Încearcă pașii următori:
- caută o cunoștință / un prieten / un dușman / etc. care are Windows-ul 2000 sau XP cu licență
- pe acel calculator mergi pe internet aici și actualizează cele trei fonturi oferite, adică Arial, Times New Roman și Verdana
- caută fișierle .ttf actualizate pentru fonturile care te interesează și folosește-le pe alea pe Mac

În felul ăsta îi faci un bine și Windows-ului respectiv smile
Alternativ le poți lua de pe un Vista (acolo majoritatea fonturilor sunt actualizate), numai că deocamdată e mai greu de găsit un sistem cu Vista instalat.

Cristi

Ceea ce spune Cristi e absolut corect și „științific”. Voi v-ați dus pe adresă să vedeți ce pompos scrie acolo

European Union Expansion Font Update
Brief Description
Updated versions of Times New Roman, Arial and Verdana fonts that include six additional Romanian and Bulgarian characters not available in the Windows XP versions of these fonts.

Să fiu al naibii dacă pricep ce legătură are extinderea UE cu fonturile din Windows și nu știu ce D-zeu au pus suplimentar la bulgară, bulgarofonii din jurul meu nu se pricep la așa ceva. Toate fonturile care includ chirilicul acoperă integral bulgara, bag sama că e ceva subtil de tot, ceva ce eu nu știu.

P.S. Cîteva ore mai tîrziu, după miezul nopții: m-am dumirit, ceea ce profund și adînc face parte din „European Union Expansion Font Update”, referitor la bulgară, este Cyrillic I with grave! Great achievement, great company.

[ Modificat: 01 Februarie 2007 11:09 PM de Cattus Thraex ]
 Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…