Diacritice in InDesign CS6
  [ Ignoră ]
Rank
Newbie
Din: 
Macuser din: 29.07.13

Salutare dragi macusersi smile,

Sunt un nou venit pe forum, desi folosesc computerele Apple câțiva ani de zile.

Problema mea este urmatoarea. Recent mi-am instalat InDesign CS6, căci am câteva de corectat cărți care sunt lucrate în el. Când deschid documentul (care se afla in folderul cu fonturile ce sunt folosite în el), textul se încarcă normal și diacriticele apar fără problemă. Însă, în momentul în care fac eu corectura la el, diacriticele introduse de mine apar ca niște căsuțe fără caracter wink. Schimbând fonturile, am realizat că problema vine din faptul că diacriticele introduse de tastatura mea sunt cu sedilă, pe când cele care se află deja în text (care text a fost introdus pe Windows), sunt cu virgulă. Întrebarea mea este cum pot să fac astfel încât diacriticele introduse de mine să fie cu virgulă? Am încercat cu cele două keyboards layouts care sunt standard la OSX Mountain Lion 10.8.4.

Multumesc cu anticipație!
Radu

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05

Salut!
Descarca de aici pachetul de keylayout-uri si instaleaza-l.

Însă asta nu înseamnă că nu putem scrie corect românește pe Mac-ul nostru. Ne ajută chiar Apple, care include un keylayout, accesibil în Preferințe Sistem > Limbă și Text (System Preferences > Language & Text), cu numele „Romanian”. Poți să descarci de aici și alte variante, vezi tu care-ți place. Eu mă împac bine cu Romanian Programmers.
Pachetul include un installer, dar e mai sănătos să le instalezi (pe toate sau doar ce-ți convine) manual. Pentru asta trebuie să pui în ~/Bibliotecă (Library)/Keyboard Layouts sau în /Bibliotecă (Library)/Keyboard Layouts cele două fișiere (cu terminațiile .keylayout și .icns) din fiecare folder. În primul caz, tastaturile vor fi disponibile pentru utilizatorul în contul căruia ai pus fișierele, în al doilea — pentru toți utilizatorii Mac-ului tău. Dă un restart la Mac, după care mergi în Preferințe Sistem > Limbă și Text (System Preferences > Language & Text — Input Sources) și bifezi tastaturile care vrei să fie active. Tastatura US nu poate fi debifată. Ca să treci ușor de la o tastatură la alta, ai la îndemână scurtătura ⌥ Spațiu (vezi și capitolul Shortcut-uri și gesturi în OS X).
(din Ghidul Macuser)