Corector activ Român
  [ Ignoră ]
RankRankRank
Member
Din: Chisinau, Republica Moldova
Macuser din: 09.07.06

Pana în prezent pentru a scrie în limba româna cit de cit corect am folosit corectorul ortografic al lui Thunderbird: scriu pe ferestruică ei și acționez control ortografic care cuprinde și corector.
În definitiva vrau sa aflu care este metoda mai rezonabila pentru a obține acest privilegiu de a avea corector ortografic.
La mine acest corector are și funcția de tastatura pentru caractere speciale, deoarece Mac-ul la mine este italian, și în asa mod sunt scutit de a cauta tastiera virtuala și alte pasaje din genul aceasta.
Am mavericks, pages versiunea 4.3 (‘09) și libreoffice 4.1.2.3. Interfața lui mavericks este în italiana, dar da ca e necesar fac o intrare și în româna.
Da ca e necesar pot instala și suita iWork ‘13.
Poate fie ca e mai rezonabila varianta care folosesc acum?
Mulțumesc anticipat.

Semnătură 

iBook G3 300Mhz (primul iBook) fara firewire , 320 RAM, 10.4.11; MacBook Pro “Santa Rosa” 2.4 Ghz, 6 Gb RAM, 10.9

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05

Toate procesoarele de text construite pe baza Cocoa (TextEdit, Pages etc., dar cu excepția „notabilă” a Word) pot beneficia de corectarea ortografică în limba română.
Descarcă de aici Romanian Dictionary Pack. Schimbă extensia oxt a fișierului descărcat în zip; după dezarhivare, pune fișierele ro_RO.aff și ro_RO.dic, precum și hyph_ro_RO.dic în /Bibliotecă (Library)/Spelling.
După un logout/login, apar în Preferințe Sistem > Limbă și Text — Text, Ortografie (System Preferences > Language & Text — Text, Spelling). Prin Configurare (Setup) le poți „ridica” în listă. Eu am pus româna după engleză și am lăsat Automat după limbă (Automatic by Language). În felul acesta, corectorul va detecta singur limba și îți va oferi variantele corecte pentru fiecare limbă; textul cu pricina trebuie să fie mai lung de câteva cuvinte pentru ca detectarea limbii să funcționeze.
Ca să activezi corectorul românesc în Pages, mergi în Inspector > Text — More și ai grijă ca la Language să fie trecut „Română (Library)”. Pentru Pages 5 si mai mare, mergi in Edit > Spelling & Grammar > Show Spelling & Grammar.

(din Ghid)

‹‹ Diacritice in InDesign CS6      tasta delete? ››