Ei, și veni timpul să trec la fapte.
Iată aici pachetul de bază de 4 tastaturi pt MAC OS X 10.2-10.5. Pînă la urmă, am ajuns la vorba lui psergiu și o variantă, pe care nu știu cum s-o numesc, am numit-o, la sugestia lui, Romanian Paliga. La naiba, eu pe asta o folosesc.
Documentația urmează, urmează și variantele qwertz și azerty.
ATENȚIE. Dacă ați instalat versiuni mai vechi ale mele, mai întîi aruncați-le la coș, acest installer nu șterge nimic, dar pot apărea conflicte.
P.S. M-ar interesa, mai ales, să le testați pe sistemele mai vechi 10.2 și 10.3, eu nu am unde. Cred că pe 10.4 merg fără cusur, ppc sau intel, dar ziceți dacă ceva este în neregulă.
folosesc osx tiger iar la mine nu merge.se extrage din arhiva normal apare package installer, dupa se pare ca se instaleaza iar in final imi cere log out dupa care dispare tot si nu mai gasesc nimic…
folosesc osx tiger iar la mine nu merge.se extrage din arhiva normal apare package installer, dupa se pare ca se instaleaza iar in final imi cere log out dupa care dispare tot si nu mai gasesc nimic…
Cum adică „dispare tot și nu mai găsesc nimic”?! Păi installerul (1) face o delogare și (2) o relogare și ajungi la ecranul de dinainte. Acuma te duci la System Preferences/International și activezi keylayout-urile (pe toate, ca să vezi cum arată, sau numai una, care crezi că e cea dorită). Sau, dacă ai deja activate cel puțin 2 tastaturi (keylayout-uri) te duci în dreapta sus la tastaturi și apeși pe „Open International” care înseamnă, de fapt, tot pasul descris anterior, adică te duce acolo unde activezi tastaturile.
Acest installer cu activează automat cele 4 tastaturi de acolo, dar cele spuse de tine mă fac să cred că ar trebui să rumeg un script care să facă asta după relogare. Mda, mă mai gîndesc. Ia du-te frumos și activează tastaturile, sînt acolo, doar trebuie activate.
[ Modificat: 24 Februarie 2007 04:49 AM de Cattus Thraex ]
Exclus! Pe ce tastatură nu merge? (pe care din alea patru?). Ai activat Keyboard Viewer? (îl activezi tot de unde activezi Keyboard Layouts). După aia, iei pe rînd keyboard layouts și te uiți ce se întîmplă cînd „te joci” pe tastatură, inclusiv cînd apeși pe tasta Option (= Alt). Tastele portocalii sînt tastele „moarte”.
Si eu o mica intrebare. Pe powerbook de 12” cu Romanian Paliga nu gasesc : si ;. Ma poti ajuta? Multumesc
Ah, mereu aceleași întrebări. Apasă Option (=Alt) și tasta aia. De vreme ce caracterele RO ocupă tasta aia la nivel 0 și 1, logic cele specifice U.S. „urcă” un nivel mai sus.
Activează și deschide Keyboard Viewer, va fi clar acolo.
Între timp, romanian Paliga (provizoriu) s-a rebotezat Romanian MacStyle, dar deocamdată nu mai pun nimic nou pe forum, aștept să văd Leopard și ceu au pus ei acolo.
Ok. Multumesc. Nu imi dadeam seama ca impreuna cu alt pentru : trebuie apasat si Shift. Acum am vazut. Scuze de deranj.
Păi, cum ziceam, „un nivel mai sus”, deci ; = option-;, iar : option-shift-; (pe tastatura aia, pe altele este, evident, altfel, depinde de „filosofia” punctului de plecare)
Deschide, tot cum ziceam, Keyboard Viewer și e foarte clar, „joacă-te” un pic cu el și cu tastaturile. Pierzi unu-două minute, dar apoi e totul clar, zic eu, indiferent de tastatură. Keyboard Viewer este foarte util, mai ales, cînd tastatura fizică (de regulă U.S. ISO) nu arată și caracterele specifice, româna în cazul nostru.
Am testat eu installerul pe G3 10.3.9 și a mers perfect. S-a logat automat chiar inapoi, draguț.
Dacă-mi este permis… favorita mea e totuși o tastatura mai veche Romanian 2004, pentru că găseam ” la locul ei Romanian Paliga mi se pare cea mai potrivită dintre cele instalate, pentru mine pentru portabil. Cred că m-aș obișnui și cu ea în colțul din stânga, totuși.
Am instalat și eu acum folosind același installer și a mers perfect. Eu folosesc Paliga, m-am obișnuit cu el extrem de repede.
Felicitări (pentru implicare și mai ales pentru organizarea secțiunii astfel încat oricine poate găsi repede informațiile necesare) Cattus !
Am testat eu installerul pe G3 10.3.9 și a mers perfect. S-a logat automat chiar inapoi, draguț.
Dacă-mi este permis… favorita mea e totuși o tastatura mai veche Romanian 2004, pentru că găseam ” la locul ei Romanian Paliga mi se pare cea mai potrivită dintre cele instalate, pentru mine pentru portabil. Cred că m-aș obișnui și cu ea în colțul din stânga, totuși.
Uite cum stă treaba: acel „Romanian Paliga” a fost o denumire provizorie pentru Romanian Standard+ care, speram eu, va fi adoptată de Apple ca variantă de referință (sigur, cu unele modificări, nu intru în detalii). Dat fiind faptul că în Leo va apărea un Romanian - Standard, pt care eu aș propune denumirea Romanian PC (căci asta e, de fapt), s-a ajuns la un conflict de denumiri, iar userii ar putea fi derutați (oricum sînt, dar nu am nicio vină, de aproape trei ani îi bat la cap pe tema asta, să o lămurim, să o discutăm etc. etc.)
Acum i-am zis Romanian MacStyle (ar mai merge ...iStyle, nu?). Romanian 2004 e o mică subvariantă la Romanian Standard+ = Romanian Paliga = Romanian MacStyle/iStyle (sunt doar mici diferențe între ele, între timp am mai corectat unele mici erori, necritice). Nu va rămîne Romanian Paliga, pur și simplu nu știam cum să-i găsesc o denumire, cît de cît, specifică.
[ Modificat: 19 Martie 2007 03:39 AM de Cattus Thraex ]
Ce-ai zice de Romanian Macusers? Daca ai nota si evidentia diferentele mici dintre ele si crezi ca e bine, poti eventual sa faci un poll sau hotarasti tu (cu sau fara consultare pe 29). Daca ramane una singura, indiferent daca va multumi sau nu pe toti, are sansa mai mare sa fie utilizata decat daca sunt 4-5. Eu in afara de cea OS X, mai am in 6 layouturi. Una pentru scris si una care se fie 100% compatibila cu patratelele de pe PC mi-ar fi de ajuns. Nici nu are importanta mare care, ca mai pot inca invata tastele pentru putinele momente cand scriu cu diacritice.