Problema mea e ca eu trimit lucrari pt PC, ca fac conversii. Mediul Windows pt tastatura romaneasca va ramine asa inca 10 ani! Eu stiu ca, atunci cind esti “majoritar”, iti bagi si-ti scoti (in si) din bietul minoritar. De aceea, hai sa lasam de la noi si sa punem si Romanian Standard MS. In defoinitiv, daca noi (macuserii) facem si desfacem orice, de ce sa nu-i protejam pe bietii majoritari?
OK, OK, am priceput. Au fost și vor fi și ceva variante L2 (Latin 2, cu s/t cedilla).
Problema mea e ca eu trimit lucrari pt PC, ca fac conversii. Mediul Windows pt tastatura romaneasca va ramine asa inca 10 ani! Eu stiu ca, atunci cind esti “majoritar”, iti bagi si-ti scoti (in si) din bietul minoritar. De aceea, hai sa lasam de la noi si sa punem si Romanian Standard MS. In defoinitiv, daca noi (macuserii) facem si desfacem orice, de ce sa nu-i protejam pe bietii majoritari?
OK, OK, am priceput. Au fost și vor fi și ceva variante L2 (Latin 2, cu s/t cedilla).
in concluzie, eu am inteles ca nu exista nicio tastatura care sa scrie cu s/t comma below care si fie vazute si de M$. E corect ce spun eu sau nu?
Nu e corect, decît – concesiv – parțial:
- NU e văzută în win 95-98, care nu are suport unicode sau, mai exact, are unul limitat (ca în MAC OS 7.6=9.
- E văzută de la win 2000 la xp, doar că, MAJORITATEA FONTURILOR, notabil Arial și TNR, nu au s/t comma, dar dacă alegi alt font, de ex. Tahoma sau Palatino Linotype, e OK.
- s-a rezolvat integral în Vista, mai mult, tastatura Romanian Standard din Vista are s/t comma below!
Ok, si eu ce tastatura pot sa folosesc a.i. ceea ce scriu sa poata fi citita cu M$ de la 2000 in sus?
Una din cele două din atașament. Dacă ești mulțumit, îți spun și cum le faci iconița identificatoare, vei avea o icoană generică. Cînd totul îmi va fi clar, le voi acttualiza și pe site.
Multumesc mult. Maine dimineata le si instalez sa vad exact ce si cum. poate si mai devreme daca am cum.
O soluție mai elegantă ar fi să aplici update-ul pt win xp sau, pur și simplu, să pui în xp fonturile de Vista (aoleu, te sfătuiesc la ilegalități). Nu e vorba de nicio incompatibilitate, pur și simplu multe fonturi, pînă la xp inclusiv, nu au s/t comma below, nimic altceva.
Pai eu folosesc OS 10.4.9, nu M$, dar as vrea ca ceea ce scriu sa poata fi citit si pe un PC cu Window$. Momentan scriu de pe un PC cu XP si diacriticele tale se vad cu patratele; asta incerc sa evit eu.
Ei, pentru asta e Layout-ul lui Cattus “Romanian Standsard MS”.
Vezi ca era pe aici, pe undeva! Sau intreaba-l pe Cattus!
P.S. pentru Cattus. Problema e ca 90% dintre utilizatorii de Win nici nu vad, nici nu pricep si nici nu vor sa-si bata capul!. Intreaba-i si iti vor spune cu ochii inchisi: TimesNewRoman sau Arial. Poti sa vii tu cu mama updatarii. Pentru ei e suficient ca, daca apasa pe tasta de ş, ei obtin un ş. Restul e tacere. Asa ca, fii bun, mai posteaza undeva Layout-ul de MS (ala vechi). Cred ca in urmatorul episod din Catavencu voi apela la el (si-i voi da si un link).
Ei, pentru asta e Layout-ul lui Cattus “Romanian Standsard MS”.
Vezi ca era pe aici, pe undeva! Sau intreaba-l pe Cattus!
P.S. pentru Cattus. Problema e ca 90% dintre utilizatorii de Win nici nu vad, nici nu pricep si nici nu vor sa-si bata capul!. Intreaba-i si iti vor spune cu ochii inchisi: TimesNewRoman sau Arial. Poti sa vii tu cu mama updatarii. Pentru ei e suficient ca, daca apasa pe tasta de ş, ei obtin un ş. Restul e tacere. Asa ca, fii bun, mai posteaza undeva Layout-ul de MS (ala vechi). Cred ca in urmatorul episod din Catavencu voi apela la el (si-i voi da si un link).
Păi asta am făcut azi de dimineață, vezi mai sus. Sînt două.
Ok, si eu ce tastatura pot sa folosesc a.i. ceea ce scriu sa poata fi citita cu M$ de la 2000 in sus?
Una din cele două din atașament. Dacă ești mulțumit, îți spun și cum le faci iconița identificatoare, vei avea o icoană generică. Cînd totul îmi va fi clar, le voi acttualiza și pe site.
Știu ca am întârziat un pic, dar acesta este primul meu post cu diacritice. Eu folosesc Romanian Paliga, sau mai nou Macstyle Cum fac aceea iconiță generică? Ce este ea? Am găsit până și ghilimelele „”, deși m-am chinuit un pic…
Domnule Paliga, mulțumesc mult. Acum rămâne să vedem cum se văd diacriticele într-un document Word.