Ce sistem imi recomandati pentru editare video? Se merita sa iau un iMac cu Intel Core 2 Duo sau un Mac mini cu Intel Core Duo? Din pacate un MacPro iese momentan din discutie ...
[ Modificat: 13 Martie 2007 04:33 AM de Administrator ]
De ce ??? E mai mare si mai frumos ? Daca dai un sfat, sustine-l cu argumente.
On topic .... merge si mini. Decat sa dai banii pe un iMac, mai bine diferenta de bani intre miniMac si iMac, o dai pe RAM. La editarea video nu conteaza foarte mult viteza de procesare (cu exceptia editarii nativ HDV - dar chaiar si asa mini-ul face fata cu brio) cat cantitatea de RAM.
multumesc pentru sfaturi ...
Kata4, ce imi recomanzi: un Macmini la 1.66 cu 1 GB RAM sau cu 2 GB RAM? Crezi ca va merge mai bine editarea SD in Final Cut Pro pe un Macmini decat pe un Powerbook G4 (1.5 GHz cu 1 GB DDR)
Eu as merge pe iMac de 20’, macar pentru ca poti baga pana la 3 GB de RAM (la mini: pana in 2 GB). In plus, ai avea un HDD mai rapid (ceea ce conteaza) si un procesor mai destept.
Acum, tu stii daca ai un monitor bun sau ti-ar prinde bine cel de la iMac, si ce bani ai.
Evident ca un procesor Intel la ora actuala este mai “deschis la viitor” decat un G4. Orice sistem ti-ai lua, pentru SD iti trebuie macar un GB de RAM. Deja de la 2GB, poti folosi mai bine integrarea aplicatiilor conexe din Final Cut Studio. Avantajul unui mini, pe langa pret, este ca iti poti pune la el, functie de buget, orice monitor. Drawback-ul unui mini din acest punct de vedere, este ca nu poti pune decat un singur monitor. Se stie ca la editare este bine sa ai doua monitoare. La un iMac ai putea face acest addendum, cu extended desktop. Memoria din mini, fiind SO-DIMM, de laptoape, este sensibil mai scumpa, mai ales modulele mai mari. La fel sta povestea cu HDD-ul intern, dar aici poti apela la HDD-uri externe pe Firewire. Daca esti fan cifre in benchmark-uri, afla ca la mini poti schimba procesorul cu un Core 2 Duo. S-a mai discutat asta intr-un thread pe acest forum. Oricum, chiar cu un upgrade de memorie tot nu va costa cat un iMac cu intel.
Eu am acasa un miniMac cu Core Duo la 1,66Ghz, 2GB RAM, HDD de 80GB si superdrive. Merge FCStudio foarte bine, cu toate aplicatiile inclusiv Motion, Shake si chiar Aperture. Il tin in general pe post de Home Theater computer conectat la un ACD de 23”. Mai editez foarte rar pe el, sau il controlez cu remote desktop de pe MacBook Pro. Merge brici.
Eu as merge pe iMac de 20’, macar pentru ca poti baga pana la 3 GB de RAM (la mini: pana in 2 GB). In plus, ai avea un HDD mai rapid (ceea ce conteaza) si un procesor mai destept.
Acum, tu stii daca ai un monitor bun sau ti-ar prinde bine cel de la iMac, si ce bani ai.
Diferenta de pret este de la simplu la dublu. iMacul vine cu 1GB RAM, mini cu 512. HDD mai rapid ... captura o va face pe un firewire extern, asa ca nu prea conteaza.
Mai este un aspect, un mini il va vinde la SH mult mai usor decat un iMac.
In fine ... ma opresc aici, ca vad ca sunt singur in opinie.
Din cate am observat eu, Final Cut preferă mai mult un disc rapid decăt un cpu rapid. Un disc extern de 7200 RPM (sau mai rapid) legat pe firewire face minuni la render dacă pui scratch-ul pe el.
Va multumesc foarte mult la toti pentru ajutorul dat ...
Momentan, din motive financiare cred ca ma voi orienta spre un Macmini ...
Vroiam sincer sa stiu ce credeti voi ... daca mi-ati fi recomandat toti iMac, incercam sa fac un efort financiar sa iau un iMac ...
Mai mult ca sigur ca dupa ce mai strang niste bani, voi achizitiona un iMac probabil de 20” sau 24” ...
Inca odata, va multumesc foarte mult pentru toate sfaturile voastre!
Din cate am observat eu, Final Cut preferă mai mult un disc rapid decăt un cpu rapid. Un disc extern de 7200 RPM (sau mai rapid) legat pe firewire face minuni la render dacă pui scratch-ul pe el.
daca pun disc extern pe USB se simte ceva in plus (sau in minus) ?
Neaparat sa fie pe firewire?
Nu te-as sfatui sa faci transfer masiv de date prin USB. Nu e facut pentru asta, pe cand FW - da. In plus, USBul consuma (mult) mai mult din procesor decat FW.
daca pun disc extern pe USB se simte ceva in plus (sau in minus) ?
Neaparat sa fie pe firewire?
depinde cum folosesti discul ala / daca lucrezi frecvent pe el, e mai bine sa fie FW
daca-l folosesti mai rar, pentru back-up, sau pentru a pastra pe el diverse lucruri de care nu ai nevoie zilnica, e bun si unul usb
On topic .... merge si mini. Decat sa dai banii pe un iMac, mai bine diferenta de bani intre miniMac si iMac, o dai pe RAM. La editarea video nu conteaza foarte mult viteza de procesare (cu exceptia editarii nativ HDV - dar chaiar si asa mini-ul face fata cu brio) cat cantitatea de RAM.
ma scuzati…
e mai mare si mai frumos, ai rezolvat problema monitorului, ai hard mai performant, ai sanse mai bune de al vinde peste 1-2 ani, atunci cind o sa vrei ceva mai bun…
Ce sistem imi recomandati pentru editare video? Se merita sa iau un iMac cu Intel Core 2 Duo sau un Mac mini cu Intel Core Duo? Din pacate un MacPro iese momentan din discutie ...
În general, un calculator mai performant este mai bun decît unul mai puțin performant! Zic adînc, nu? Tot în general, editarea video cere resurse, ca și DTP. Acuma depinde la ce nivel faci editarea și ce-i ceri calculatorului. Dacă nu urci cerințele prea sus, și cu macmini și cu imac vei avea performanțe similare, dacă ridici ștacheta, pe imac vei lucra mai rapid. Totul depinde de tine, faci un calcul nevoi/randament/preț și decizi. macminiu este, într-un fel, un semiportabil, se transportă ușor, e un soi de laptop, dar fără monitor și fără baterie.
Așadar și prin urmare: vei fi mulțumit și de mini și de imac, dacă nu ai pretenții mari, un macmini+monitor adecvat, altfel imac.
ma scuzati…
e mai mare si mai frumos, ai rezolvat problema monitorului, ai hard mai performant, ai sanse mai bune de al vinde peste 1-2 ani, atunci cind o sa vrei ceva mai bun…
Facem pariu ca se vinde mai usor un mini decat un iMac la “mana a doua”. Pe cat vrei tu.
Hard mai rapid ... hmmm. La lucru practic in FCP nu se simte diferenta. Iarasi facem pariu daca vrei.