Pentru ca un PC sau Tableta sa fie “Windows 8 Certified”, trebuie sa suporte UEFI secure boot - care inseamna:
- Bootloader-ul UEFI (care va inlocui BIOS-ul) va incarca doar imagini de OS semnate criptografic cu cheia prezenta in chip-ul TPM de pe placa de baza
- Firmware-ul de la orice dispozitiv conectat la calculator trebuie sa fie si el semnat criptografic.
Adica:
- Calculatoarele vor boota doar versiunea de Windows 8 care a venit pe ele. Vrei sa reinstalezi Win 8 de pe un DVD de la vecinu’ ? Nu merge. Vrei Linux sau alt OS ? Nu merge.
- Vrei sa schimbi placa video sau alte compenente cu altele mai bune cumparate de la un 3rd party ? Daca nu au firmware-ul acceptat de catre producatorul PC-ului, nu le va vedea.
In concluzie:
- Win 8 va boota si pe placi de baza care nu au “UEFI Secure Boot” activat sau disponibil dar acestea nu vor fi “Windows 8 Certified”
- Pe partea de business vor avea politici de domeniu in care sa nu permita conectarea la retea a unui PC care nu este marcat ca “Secure Boot” (Adio linux pe PC-ul de la birou, adio Mac sau PC personal)
- Microsoft lasa la latitudinea producatorilor de Placi de baza daca sa permita sau nu dezactivarea “UEFI Secure Boot” si daca este activat tot timpul daca vor sa semneze criptografic si alte bootloadere in afara de Windows 8 (ca sa poti boota Linux, de exemplu)
- Anumite feature-uri din Windows 8 vor necesita “UEFI Secure Boot”
Negativistul din mine vede asa situatia:
- Compania Xxxx produce un PC foarte ieftin, cu placa vide slabuta si Win 8 Home Edition cu UEFI.
- Lumea se arunca si cumpara PC-uri ieftine.
- Vrei upgrade la la Windows Home la unul mai destept ? Kit-ul de Win 8 din magazin nu booteaza - trebuie sa cumperi un kit de la producatorul Xxxx
- Vrei placa video mai buna ? Doar nu o sa iei una ieftina de la chinezi - iei una la pret dublu de la Xxxx
- A aparut Windows 9 ? Ghinion - producatorul Xxxx nu ofera upgrade la modelul tau - cumperi alt PC
- Vrei Linux ? Nu pe PC-ul ieftin - doar seria de PC-uri Ultimate Hyper Expenso permite sa instalezi ce vrei tu pe el.
O sa ajunga Mac-urile cele mai deschise platforme.
Ar mai fi posibilitatea sa-ti iei ultimul PC cu BIOS (cel actual de ex. buteaza si ruleaza fara probleme Win 8) si gata.. daca vrei ai si Linux si Win 8. Sigur, nu asta e discutia, dar e o solutie sa nu upgradezi ca prostul doar pt Win 8.
Si sa vedem ce va fi..prevad ca va putea fi ignorata tarasenia.. si va fi ca un fel de logo si atat..daca nu-l ai asta e, poate te arata vecinul cu degetul, mandru ca el are logo cu ‘Super UEFI boot certified shait’
huk - android ce ? Prima implementare de EUFI Secure Boot a fost introdusă acum câteva luni pe piață de către Google cu Chrome Book. Dacă vrei să instalezi altceva pe CR48 există un switch lăngă baterie. Dar cine spune că va exista și pe alte device-uri.
Alex Andreescu - Pe pariu că o să fie câteva feature-uri la Windows 8 care nu o sa mearga dacât cu Secure Boot ?
Sa ma cah si eu pe ei dar din alt motiv. Se misca cu 3-4 eventual 9 reluari safari pe windblows. Cand il pui prima oara e super snappy. Dar dupa update-urile de si le face windblows… e sub orice critica. Si nu e prima oara cand vad asta. Am avut la depanat un pc cu intel core2 quad in seara asta. Aceiasi chestie. Dupa toate actualizarile sistemului… pa si la revedere… Nu stiu daca e microshtift de vina (duh!) dar cum se face ca orice alt browser devine mult mai slow? Si by the way, poate sunt eu tembel, dar unde a disparut “browser choice” din windblows? Nu era vorba ca ne dau alegerea? Bine, eu sunt revoltat pentru clientii mei carora le fac depanari. Nu stiu ce ma-sa face firefox si restul de suita de alte browsere. Dar chiar asa? Safari devine cel mai incet browser la deschidere pe ce am testat. Si cu, si fara serviciile puse de bonjour, ipod and shiznit… Le-am pus si scos din registri. Sub nici o forma nu o sa pot momentan sa ii zic unui client sa foloseasca Safari in loc de internet exploder…
Din actiunile necesare pentru obtinerea cele 32 de badge-uri pe care le poti primi, citam:
- Folosirea GOTO in C
- Cel putin 20 de variabile cu nume de o singura litera
- Linii de cod de cel putin 300 caractere
- Folosirea a cel putin 5 cuvinte insultatoare intr-un program
lista completa la: http://channel9.msdn.com/achievements/visualstudio
Stai sa vezi acuma programe “bine scrise” ce o sa apara pe Windows