Unitatea optica nu “vede” discurile
  [ Ignoră ]
Rank
Newbie
Din: 
Macuser din: 03.01.14

Dupa cum am scris si in titlul topicului am o problema cu unitatea optica in sensul ca nu imi citeste discurile mai mai mari de 8oo MB. Am incercat cu mai multe tipuri de blankuri DVD dar mi le ejecteaza de fiecare data. Care ar putea fi problema ? Mentionez ca de cand am IMacul (aproximativ 3 ani ) nu am ars cu el decat vreo doua discuri cu muzica. Pe mine acum ma intereseaza sa scriu un DVD de 8.5 GB.

Multumesc !

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX
Macuser din: 11.10.05
xexex - 09 Octombrie 2015 04:36 PM

...  Mentionez ca de cand am IMacul (aproximativ 3 ani ) nu am ars cu el decat vreo doua discuri cu muzica. ...

Buba la unitățile asta cu slot este că dacă nu le folosești multă vreme, “ruginesc” și nu mai merg.
O unitate care citește/scrie în fiecare săptămână câte un disc, merge OK și dupa 3 ani. Cele “ignorate” se “sinucid de singurătate”.

Încearcă să suflii în fanta unității cu țevușca de la un spray cu aer comprimat. Nu mult, doar un fâs-fâs, să mai învârtă praful de pe acolo.

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRank
Moderator
Din: Oltenita, Calarasi
Macuser din: 14.11.06

Daca esti un minitehnicus, poti scoate cu grija unitatea optica, sunt destule tutoriale pe net, si sa ii cureti cu niste alcool izopropilic lentila. Ai sanse sa mai faci ceva treaba cu ea.

Semnătură 

27” iMac 3,1GHz Intel Core i5
MacPRO OctaCore 2,8 GHz
PowerMac G5 Dual Core 2,3GHz, PowerMac G3 400MHz, PowerMac QuickSilver Dual G4 800MHz, iMac G3 400MHz Ruby & Indigo PowerMac MDD Dual G4 1,25GHz
Macintosh Classic II, Quadra 610
Pad 2 White 32 GB 3G+WiFi
iPhone 7 32GB
XBox classic, XBox 360, PS4 slim, Nintendo Wii, Nintendo 64 Black & Pokemon Edition, Original Gameboy, DSi XL, GBC, GBA, PSP.

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Constanta
Macuser din: 30.08.09

Pe lângă sfaturile colegilor mai adaug și eu câte ceva… în primul rând din ceea ce știu eu dual-layer-ele sunt cam păcătoase. În principiu laserul unității optice trebuie să citească și să scrie pe două straturi ( de adâncime ) ceea ce duce de cele mai multe ori la multe eșecuri ( erori ) de scriere sau chiar citire. Din experiența personală pot spune că pentru a scrie un dvd dual-layer stricam vreo 2-3 iar după un timp cel scris făcea de multe ori figuri. Asta nu explică prea multe, mai ales faptul că din ceea ce spui nu citește nici un dvd, nici măcar unul tradițional, cel de 4,7. Probabil că ai o problemă, lentilele unităților slim sunt foarte pretențioase… poți încerca și varianta de curățare fără a scoate unitatea optică, cea cu un card. Pe scurt… se ia un card, pliezi pe el o cârpă de șters ochelarii și îl introduci în unitatea optică în partea stângă cum te uiți la fanta acesteia, ca și cum l-ai băga în bancomat. Repeți mișcarea de câteva ori, de cele mai multe ori ai șansa de a curăța lentila fără a fi nevoit să desfaci imac-ul și implicit unitatea optică, pe mine unul m-a scutit de multe ori de a deschide unitatea optică dar atunci când nici după toate încercările am continuat să am probleme cu aceasta am schimbat-o… asta pe vremuri, pe când mai scriam dvd-uri. Tot la capitolul recomandări din experiența personală... testează dvd-uri de la firme mai cunoscute, eu personal am fost foarte mulțumit de cele Verbatim cu -dvd, cele cu +dvd îmi mai făceau probleme. Sper să te ajute cu ceva… dar ca recomandare ar fi să nu te bazezi pe unitățile slim din produsele Apple, cel mai sigur este un dvd-rw extern pe usb, sunt mult mai rezistente. Toate cele bune și spor la treabă!

Semnătură 

Slackware forever!!!

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRank
Member
Din: Cluj Napoca - Bucuresti
Macuser din: 30.07.10
Musat Daniel Gigel - 10 Octombrie 2015 05:57 AM

dual-layer-ele sunt cam păcătoase. În principiu laserul unității optice trebuie să citească și să scrie pe două straturi ( de adâncime ) ceea ce duce de cele mai multe ori la multe eșecuri ( erori ) de scriere sau chiar citire.

Probabil de vina era unitatea optica sau calitatea DVD-ului. Am scris sute de DVD-uri DL (dvd-uri de firma ce-i drept) pe vremea cand montam nunti si nu am avut o singura data eroare de scriere sau citire.

Semnătură 

CustoMac Pro - 27” | i7 4,4 Ghz | 16 GB RAM | GTX 970 4GB | 120 SSD + 6 TB HDD
iPhone 7 32GB
Apple Watch Series 1

Prin colectie:
iBook G4 - 12” | iBook G3 - 12” | Powerbook G3 - 12” | iPod Classic 5th Gen

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRank
Jr. Member
bogdi_N - 10 Octombrie 2015 08:56 AM

dual-layer-ele sunt cam păcătoase. În principiu laserul unității optice trebuie să citească și să scrie pe două straturi ( de adâncime ) ceea ce duce de cele mai multe ori la multe eșecuri ( erori ) de scriere sau chiar citire.

Probabil de vina era unitatea optica sau calitatea DVD-ului. Am scris sute de DVD-uri DL (dvd-uri de firma ce-i drept) pe vremea cand montam nunti si nu am avut o singura data eroare de scriere sau citire.

Și le-ai scris pe unitatea optică slim internă a unui produs Apple?

Semnătură 

Slackware forever!!!

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
Rank
Newbie
Din: 

multumesc frumos pentru sfaturi. o sa incerc sa il “suflu” putin. dar deja am pus ochii pe un DVR extern. o zi buna tuturor !

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRank
Member
Musat Daniel Gigel - 10 Octombrie 2015 11:08 AM
bogdi_N - 10 Octombrie 2015 08:56 AM

Și le-ai scris pe unitatea optică slim internă a unui produs Apple?

Majoritatea le-am scris pe un Mac Pro prima sau a doua generatie de intel, dar am folosit si unitatea de la un iMac de 21”. Mereu am scris cu 4x si nu am avut probleme.
Dar in nici-un caz nu e chiar atat de pretentios un DL incat sa fii nevoit sa scrii de 2-3 ori pana iese unul bun, aici ai avut o problema hardware.

Semnătură 

iPhone 7 32GB
Apple Watch Series 1

Prin colectie:

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRank
Jr. Member

Probabil că ai dreptate… nu sunt un expert în ale hardware-ului. Cum am spus… am vorbit din experiența personală și ea s-a limitat doar la computerele Apple deținute care aveau unitate optică slim pe ele, nu am avut vreun Mac Pro la dispoziție dar chiar și așa unitatea lui optică nu este una slim. Cum nu sunt eu singurul care a avut probleme cu astfel de unități optice ( se știe că sunt foarte pretențioase, vuiau forumurile pe tema asta pe vremurile când se foloseau mai intens ) înseamnă că ai fost unul din cei norocoși. Dacă stau bine să mă gândesc am încercat să scriu vreo 2-3 dvd-uri de 8.5 ( la cele de 4.7 nu am avut probleme decât foarte rar dar nici nu am scris zeci de dvd-uri pe acest tip de unitate optică ) și nici măcar unul cu informații video ci doar copii ale unor sisteme de operare ( SL și un Slackware )... cum am folosit doar dvd-uri Verbatim este posibil să fi fost una din cele două variante, fie probleme hardware cu unitatea optică, fie respectivele blanc-uri erau de o calitate mai îndoielnică. Mai țin minte că viteza la care am încercat să le scriu a fost de 1x, maximul suportat fiind de 2x. În mod cert s-au bulit vreo 3-4 până am scris cele 2 sisteme de operare pe câte un blanc, cu cel de Slackware am avut ulterior probleme, pe cel cu SL îl mai dețin și astăzi și cred că încă mai funcționează... dar unitațile optice folosite pe vremurile acelea nu mai sunt funcționale de mult… una a fost înlocuită de un hdd iar cealaltă încă este la locul ei dar nu cred că mă pot baza pe ea să mai scriu ceva atât timp cât nici nu am mai încercat să mai bag vreun dvd, nici măcar de probă.

Semnătură 

Slackware forever!!!

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRank
Member

Nu am avut noroc mereu, pe un Macbook din 2008 avea probleme de citire, mereu imi ejecta dvd-urile, iar pe macbook pro pe care il am acum la fel am avut probleme inainte sa o scot afara si sa pun un SSD, dar au fost probleme cu toate DVD-urile, nu doar cele DL.
Cred ca e si cum zice psergiu, daca nu le folosesti des ruginesc. Mac Pro-ul si iMacu au fost folosite special pentru montaje iar acum 5-6 ani inca scriam destul de multe DVD-uri aproape saptamanal.

Semnătură 

iPhone 7 32GB
Apple Watch Series 1

Prin colectie:

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
Rank
Newbie
Din: 

acum ca am citit atatea idei si sfaturi am incercat sa il suflu cu aer comprimat. rezultatul acelasi ... ce este mai mare de 8oo mega ejecteaza. intrebarea ce apare acum ar fi urmatoarea : daca am un disc cu sistemul de operare il pot instala de pe unitatea optica externa sau trebuie sa pun sistemul de operare pe un stick pe care sa il fac butabil ? intreb asta pentru ca as vrea sa reinstalez sistemul. multumesc !

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Tulcea
Macuser din: 26.08.06

Tot ce poti sa faci cu unitatea optica interna poti face si cu cea externa.

Semnătură 

13” Macbook Pro 2015