Expati, unde si in ce investiti
  [ Ignoră ]
Avatar
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Dublin, Ireland
Macuser din: 07.05.09

Salut,
Consider macuser o comunitate de prieteni asa ca imi permit sa intreb si lucruri mai putin tehnice sau legate de Mac.
Intrebarea mea este mai mlt pentru expati dar nu numai. Viata a fost generoasa cu noi in general dupa multa munca si riscuri asumate se arata roadele si din fericire avem excedent la final de luna\an. Ce faceti cu excedentul?
Am sa definesc un pic si ce este excedentul din punctual meu de vedere.
Am invatat de la altii mai destepti, care au si succes financiar, ca in fiecare luna 20% din venit merge in savings. Acum ca sa clarificam
80% cheltuieli zilinice, viata de zi cu zi, vacante, etc
- Rate la casa\chirii
- Rata la masina !
- Cheltuieli casnice, facturi, telefoane, etc
- Mancarea, bunuri, haine, iesit in oras, w
- Vacante si calatorii
- Etc, in general Pasive
20% savings in general pentru investitii sau achizitii necesare
- Avans casa, poate mobilare, nu este Activ dar este necesar
- Achitare masina “cash” in loc de rate ?! Interesant topic. Mutand achizitia aici salvezi bani de pe finantare, cresti per total cash flowl scotand o rata din cei 80%, banii salvati redirectionati la savings. Nu este Activ !
- Cursuri, carti, certificari, examene profesionale, este Activ
- A doua, treia casa, etc. Activ doar daca produce, inchiriere, Airbnb, etc. Nu produce este Pasiv. Dar este un pasiv de calitate. Decat sa tii bani in banca ce isi pierd valoarea find corodati de inflatie, plus tentatia de ai face praf daca tot sunt acolo smile
- Actiuni, fonduri de investitii
- propria afacere

Acum sa definim Activ si Pasiv
- Activ orice achizitie care creste incasarile lunare, exemplu achizitionarea unei masini pentru taxi. Masina complet achizitonata prin finantare, plus salriu sofer plus asigurari, taxe, etc. La sfarsit de an balanta pozitiva, profit mai mare decat toate cheltuielile, creste cash flow lunar
- Pasiv, casa in care locuiesti, masina personala, etc. Achizitie care nu aduce incasari ci din contra si mai multe cheltuieli cum ar fi cele de mentenanta.

Acum eu de exemplu.
Apartament in Buc, inca neplatit dar rata nesemnificativa la veniturile curente, este pasiv clar, dar din punctul meu de vedere este ca o puscultita, rata este un angajament financiar ce il respect, banii aia efectiv sunt salvati de la cheltieli aiurea wink
Apartament in Vest, pasiv clar, necesar pentru o viata confortabila. Irlanda are una din cele mai aiurea piete de inchiriat, chiriasul calr dezavntajat. Chiria 1500-1700€ rata la acelasi imobil 1000€. Dupa achizitie, avans (doar avans luat din savings), electrocasnice, mobila, etc (luat din cei 80% de spart), 500€ lunari salvati de la chirie rerutati la savings. Oricum savings a fost diminuat masiv de avans, dar acum creste mai rapid decat inainte.
Noua masina de data asta cash, din nou gaura mare in savings dar rata lunara mai mare ce o plateam inainte acum rerutata in savings. Savings creste mai rapid acum.
Am o oportunitate de a construi o casa in Bucuresti. Costuri totale mult mai mici decat costul unui aprtament. Terenul exista deja, 200 MP casa pasiva nu sare la gri de 70K€. Nu am planuri de inchiriere, clar pastreaza valoarea mai bine decat cele 2 apartamente, finantata din savings.
Dupa insa imi da cu virgula. Sa redirectionez savings sa achit anticipat aprtament din Dublin (300K+). Idea daca dai sa zicem 20K pe an inapoi anticipat reduci suma indatorata si implicit rata lunara. Bani slavati astfel din rata redirectinati la savings. Direct proportinal in fiecare an vei salva mai mult, achita mai mult anticipat. 6-7 ani achitat anticipat creditul. Dupa credit toti banii care mergeu la rata redirectionati in savings. Asa balanta de 20% savings 80% cheltuieli se va modifica la poate 30-35% savings.
Sau continui sa platesti rata si savings investesti in ceva, afacere, actiuni, fonduri? Eu am incercat si asta in trecut doua, trei afaceri si nici una nu a mers prea grozav. Ma gandesc acum la ceva mai safe dar si mai putin eficient gen fonduri de investitii.
Voi odata plecati din tara fara planuri de reintoarcere, cel putin nu la orizont, mai achizitionati imobile in ro? Daca da angajati agentii de imobiliare pentru managementul inchirierii. Daca da de curiozitate aveti ceva calcule. Eu am facut unele si ies cu negativ cash flow, rata de finatare + taxe + management agentie+ plus fond de rulment pentru mentinerea partamentului in timp in conditii optime mai mici dact chiria. Merita? Daca nu ai altceva mai istet poate. Merita in Romania sa iei un ap cu 80K si chirie de 350 cu taxele de rigoare (mici in comparatie cu vest) sau e ami simplu sa iei in Vest 300K+ chirie de 1500-2000 dar taxe mai mari, la noi 42%!

Acum in vest este foarte popular sa lucrezi contractor ceea ce fac si eu, mai ales IT si project manager. Am un mic SRL (LTD), prin care lucrez si salariul meu, care constitue venitul meu ca persoana fizica, este o parte din cheltuielile firmei, o parte mare dar la sfarsit de luna/an dupa plata tuturor taxelor ramane excedent, cam 30% din venituri se redirectioneaza in savings. Spre deosebire de banii personali care poti sa investesti oriunde aici sunt multe limite si clar nu poti investii usor in alte tari. Dar exista avantaje, taxe mai mici, mult mai multe cheltuieli incusiv costurile de finantare sunt deductibile din profit spre deosebire de persoana fizica. Cu banii firmei ma gandesc sa mai achizitionez de data asta o casa in Irlanda pentru inchiriere. Exista o posibilitate legala sa stau chiar eu in chirie la un pret mediu de pe piata.
Ma gandeam ca pana la 50 (inca mai mai bucur de prefixul treizeci si ... smile ) sa am achitate, o casa si ap in ro, o casa si ap in ie. Nu toate ouala in acelasi cos, nici macar nu pe acelasi continent. Pe firma avansul cerut pentru acizitia unui imobil, residential sau comercial, este de 30% si se acorda de obicei pe zece ani. Rata este destul de mare si de obicei nu este acoperitata in totalitate de chirie. Dar achiti mult mai repede.

 Semnătură 

Navighez pe net deci exist smile

MBA ‘15 | iPad mini 4 & 10.5 Pro | iPhone 6 & 7 | Apple Watch IV | aptv 4K

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 1 ]
Avatar
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Dublin, Ireland
Macuser din: 07.05.09

Continuare, nu am putut termina idea din cauza limitei per post..
Dupa 50 doar fonduri sau actiuni ca investiti in plan secund, plan principal sa evoluez din contractor (de fapt subcontractor in proiecte mari) in consulatant , interactiune directa cu clientii finali cu firma actuala. 
Sunt multe variabile la tot ce am scris aici, multe pro si contra. Depinde de fiecare ce poate si ce ii place sa faca, ce abilitati are, apetit pentru riscuri si castiguri, etc.
Duapa 50 ma gandeam si la o eventuala vanzare si consolidare intr-un imobil comercial sau de apartamente, gen >1 mil €, o singura chirie, mai putina bataie de cap, deci mai multe calatorii wink
Voi ce faceti, ce strategii aveti ?
PS per total in viitor ma concenrez pe achizitia de active pe LTD (SRL), mai eficient pentru taxe, protectia impotriva despagubirilor in judecata, etc. Si pentru ca avem si copii, taxa de mostenire in ie este de 40%. Pe parcursul vietii copii pot sa devina actionari la LTD fara taxe, legal sau si mai usor sa transimiti genratiilor viitoare.

 Semnătură 

Navighez pe net deci exist smile

MBA ‘15 | iPad mini 4 & 10.5 Pro | iPhone 6 & 7 | Apple Watch IV | aptv 4K

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 2 ]
Avatar
RankRankRank
Member
Din: Timisoara
Macuser din: 11.10.05

Parerea mea cam mult bagi in imobiliare, doar sa stea acolo. E frumos acum cand cresc, insa cand o sa scada? Si evident, nu e lichid, poti sta cu ceva la vanzare ani.

De regula fonduri / actiuni nu se face dupa 50 ci acum ca sa adune. Daca vrei dupa 50 mai degraba poti sa-ti iei trusa de scule sa mesteresti prin apartamente de inchiriat.

La noi in Romania nu prea exista firme la nivel mic de property management sau asigurari bune sa spui ca se ocupa altcineva de tot cum e prin US. Deci, nu stiu, depinde ce iti gasesti tu si cum ai noroc (de chiriasi).

Achizitia de active pe LTD e eficient pentru taxe dar vezi ca are si un risc: LTD-ul poate fi intr-un proces si atunci la lichidare se vinde tot iar asociatii iau doar ce ramane!

In rest nu stiu ce sa zic, nu sunt expat dar tot prin IT si eu. Daca merge asa bine treaba in Irlanda de tot poti cumpara apartamente da-mi si mie un mesaj cu ce se cauta grin Eu in Irlanda stiu ca am singurul client ce nu mi-a platit o factura wink

 Semnătură 

This signature is intentionally left blank.

Profil