Camere de supraveghere
  [ Ignoră ]
RankRankRank
Member
Din: 
Macuser din: 14.12.11

Salut,

Urmeaza sa ma mut intr-o casa care acum este in constructie si as vrea sa pun si un sistem de supraveghere. Ideea este ca as vrea sa trag firele acum cat inca se mai pot ascunde, insa nu stiu de unde sa incep. Ce camere recomandati? Ce dvr (sau fara dvr)? Ce cablu trebuie sa trag? Ceva sfaturi, idei? Ma uit pe siteuri de specialitate insa nu imi dau seama pentru o casa cu curte de 200mp ce mi-ar trebui.

Multumesc!

 Semnătură 

iPad 2 - 16 GB Wifi | Apple Watch Sport 42mm
iPhone X - 64 GB
Airport Express 2nd gen| Apple TV 3rd gen
MacBook Pro 13” with touchbar

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 1 ]
Avatar
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: București
Macuser din: 23.03.09

Sistemul de supraveghere este un subiect complex, cu mai mult de o singură soluție, cu mai multe aspecte de luat în considerare - tehnologice, legale, operaționale, ce vrei tu.
În plus, tehnologia evoluează, este foarte probabil să înlociuești camerele peste 10 ani, vor folosi acelați tip de cablare ?

În plus, sistemul de supraveghere este singurul lucru pe care îl vrei în noua casă care presupune cablare de date ?

O sugestie ar fi să te gândești cam pe unde prin casă și prin curte vei avea nevoie de camere, set-top-box-uri, imprimantă, puncte de lucru, tot ce ar putea presupune dispozitiv conectat pe fir, și să tragi o mare rețea. Subiect rezolvat, ești data-enabled. Pentru cablare folosește cat7a ecranat de calitate, nu este mult mai scump decât un cat6a. 10G-ul vine peste noi.

Acum știi cum este, pentru omul care are ciocan orice problemă este un cui, eu mă ocup mai mult cu rețele, nu te lua neapărat după mine. Eu am cablat casa acum 15 ani cu cat6a și am prin curte vreo 3 cabluri din care unul la sonerie smile Atunci mă gândeam că poate pun într-o zi un Mobotix T23, apoi că fac un ai mic care să-mi povestească ce s-a mai întâmplat peste zi. Pentru că, uitai să zic, ce nu realizezi acum e că odată ce ai camere o să-ți pierzi ceva timp cu privitul înregistrărilor.

Pe scurt, decuplează subiectul camere de subiectul cablare. Acum cablarea este urgentă. Mergi pe cablare de date universală, 10G ready, uită de coaxial, inclusiv la tv.

Succes.

 Semnătură 

Mac Mini Intel MGEN2LL/A, MC815LL/A - Sierra, MC239LL/A - ESXI 5.5, MB138LL/A Lion
Power Mac G4 M8787LL/A OpenBSD/macppc
Power Mac G5 Leopard
AppleTV2, iPhone 6+/64, iPhone 4, iPhone 2G

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 2 ]
Avatar
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: București
Macuser din: 23.03.09

O sugestie pentru un sistem de supraveghere decent care să nu spargă pușculița este Ubiquity.

 Semnătură 

Mac Mini Intel MGEN2LL/A, MC815LL/A - Sierra, MC239LL/A - ESXI 5.5, MB138LL/A Lion
Power Mac G4 M8787LL/A OpenBSD/macppc
Power Mac G5 Leopard
AppleTV2, iPhone 6+/64, iPhone 4, iPhone 2G

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRank
Jr. Member
Din: bucuresti
Macuser din: 07.07.09

amere hikvision cam cea mai buna imagine , daca sint prea scumpe merg si cele mai ieftine cu mentiunea sa aiba senzor sony(rezolutie si culori mai bune decit la cele cu senzor non-sony) ; la dvr optiunea cea mai buna este pentrabrid un dvr hibrid care se descurca cu toate camerele inclusiv AHD si camere IP . La cablare solutia cea mai buna este sa duci cablu de alimentare (220v) la pozitia unde urmeaza sa fie instalata camera iar pentru camere RG6 sau RG66 in cazul camerelor AHD si utp pentru camerele IP. Varianta cu sursa de 12v si sa duci alimentare pe utp sau cablu electric catre camere e problematica , dupa ceva timp de functionare nu o sa se mai aprinda infrarosu la camere. Sa folosesti cablu utp si cu baloane in locul celui coaxial , e solutie pentru instalatorii care vor sa scape repede dar tot timpul vor fi probleme de la baloane ,ba nu merge color ziua , ba nu ai semnal video . Diferenta intre camerele Ahd si IP este o intirziere a imaginii de 2 sau 3 secunde la cele IP. De ce sa te feresti - sistemele kit care se vind prin supermarketuri cea mai proasta calitate .

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 4 ]
Avatar
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX
Macuser din: 11.10.05

Alta chestie la care sa fi atent - compozitia cablului de retea,
Ultima inventie chinezeasca sunt cablurile ethernet CCA - Cooper Clad Aluminium. Adica firele din cablu nu sunt din cupru, ci sunt din aluminiu suflat cu cupru.
- Ai indoit firul de 2 ori in acelasi loc ? - S-a fracturat;
- Vrei sa il indoi mai tare sa il bagi intr-un loc mai stramt ? - S-a fracurat;
- Au trecut cativa ani ? BAM! - oxidare la interfata bi-metal;
- Traseu ceva mai lung ? Nu merge - impedanta firului e mai mare.

Cand cumperi cablul certificat CAT 6A ( “CAT 7” este o inventie de marketing ), ia o brishca si cojeste pe lung unul din fire ca sa vezi daca e cuplu plin sau pacaleala cu aluminiu.

 Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 5 ]
Avatar
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: București
Macuser din: 23.03.09

Cat6a, Cat7 sunt câțiva din termenii de marketing din standardul ISO/IEC 11801 (ediția 2017) care se referă la cablu de perechi de cupru torsadat.
Pentru US și Canada, standardul TIA/EIA-568 revizia D din 2017.

Un cablu certificat într-o categorie mai mare suportă frecvențe purtătoare mai mari, adică o rată de transmisie mai mare. Sau privit invers, pierderi mai mici la aceleași frecvențe și distanțe.
În exemplul nostru, Cat7a poate transmite o undă purtătoare de 1GHz pe 50 de metri de cablu înainte ca pierderile să devină prea mari și astfel ajungem la 40 Gbps. Sau chiar 100 Gbps pe maxim 15 metri.
În timp ce cablul certificat Cat6a suportă purtătoare de 500 MHz, adică jumătate din Cat7.
Fizica face că la frecvențele la care ajunge Cat7 venerabilul conector RJ45 începe să aibă crosstalk destul de important, astfel încât diverși producători au venit cu soluții de marketing de tipul GG45 sau Tera.

Până la urmă cum ajunge un cablu cu 4 perechi de cupru torsadate să suporte o frecvență mai mare cu pierderi de flux mai reduse?
Torsadări mai dese, distanță mai mare între perechi - cablul este cu totul mai gros, separatorul de perechi ține perechile mai depărtate undel de altele, scăpările de flux scad cu pătratul distanței.

Acum sigur că vorbind de 10Gbps și distanțele uzuale dintr-o casă, Cat6a face față, și prin urmare Cat7/7a este marketing.
Dar ghici ce, dacă totuși te te încăpățânezi să pui Cat7a o să ai pierderi mai mici, adică consum de energie mai redus în switch. Mult-puțin, se adună.

Sigur că vorbim de producători serioși la care produsul este testat pe bune și face exact că scrie ce face, nu de chinezării.
Cât despre chinezării, am văzut și cablu de fier cuprat ... iar cu celebrul cablu cat5 de aluminiu cuprat am avut experiențe personale. Un client se mută într-un sediu deja cablat cu minunea asta. Evident anumite circuite nu merg, depanează-le. Aluminiul ăla este atât de pervers, când pui impact tool-ul pe el miezul de aluminiu crapă în timp ce izolația pare intactă, ochiometric totul pare în regulă, trebuie să suni toți pinii de fiecare dată când ai mișcat un pic patch panelul, e ceva de coșmar. Am făcut-o și pe asta, mi-a luat un weekend, never again.

Același standard clasifică și fibra optică - multimode OM1 .. OM5, single mode OS1, OS1a, OS2.
În ziua de azi fibra multimode OM3, OM4 este suficient de comună și destul de ieftină, astfel că cine-și face azi casă s-ar putea gândi să tragă direct fibră, cel puțin pe anumite trasee, într-un proiect gândit.

Morala poveștii - când îți faci casă, pune cel mai bun cablu de date pe care ți-l permiți, viitorul tu îți va fi recunoscător.
Pentru asta, și pentru instalația fotovoltaică. Pe care nu mai ai timp s-o pui acum, dar te poți gândi cam pe unde va veni ea când va veni.

 Semnătură 

Mac Mini Intel MGEN2LL/A, MC815LL/A - Sierra, MC239LL/A - ESXI 5.5, MB138LL/A Lion
Power Mac G4 M8787LL/A OpenBSD/macppc
Power Mac G5 Leopard
AppleTV2, iPhone 6+/64, iPhone 4, iPhone 2G

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 6 ]
Avatar
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Dublin, Ireland
Macuser din: 07.05.09

Cablu, doar un singur brand, Molex
Dar suntem in 2019, Wi-Fi gigabit. Eu pentru camera am mers pe Nest Cam, https://nest.com/cameras/nest-cam-indoor/overview/  , am deja si Nest Protect https://nest.com/ie/smoke-co-alarm/overview/ plus Termostat. Ma gandesc sa iau si Includes Nest Guard, 2 Nest Detects, 2 Nest Tags, and Nest Cam Outdoor https://nest.com/alarm-system/overview/
Per total Security si automation. Stiu ca sunt si produse mai ieftine, dar ...

 Semnătură 

Navighez pe net deci exist smile

MBA ‘15 | iPad mini 4 & 10.5 Pro | iPhone 6 & 7 | Apple Watch IV | aptv 4K

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 7 ]
Avatar
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX
Macuser din: 11.10.05
Cristian Ceobanu - 13 Martie 2019 05:27 PM

Dar suntem in 2019, Wi-Fi gigabit.

Un wifi jammer costa ~$20 livrat de pe eBay, incape intr-un buzunar si merge multe ore cu bateria inclusa.
Mai bine iti pui camere de alea false - au acelasi efect in cazul uniei spargeri dar costa mult mai putin.

 Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRank
Member
Din: 
Macuser din: 14.12.11

Multumesc pentru raspunsuri, am citit tot cu interes, abia acum am reusit sa raspund. Incep sa imi fac o idee despre ce inseamna, si ma mai documentez, dar mi-ati oferit un punct de plecare.

@psergiu am stat si m-am gandit la un sistem ce nu poate fi invins si nu cred ca se poate prea usor.

Ideea este ca in casa nu voi avea ceva mai valoros decat un laptop, asa ca ma voi gandi bine cat merita sa investesc in sistemul de supraveghere incat sa merite.

Revin cand aleg o solutie

 Semnătură 

iPad 2 - 16 GB Wifi | Apple Watch Sport 42mm
iPhone X - 64 GB
Airport Express 2nd gen| Apple TV 3rd gen
MacBook Pro 13” with touchbar

Profil