Cat6a, Cat7 sunt câțiva din termenii de marketing din standardul ISO/IEC 11801 (ediția 2017) care se referă la cablu de perechi de cupru torsadat.
Pentru US și Canada, standardul TIA/EIA-568 revizia D din 2017.
Un cablu certificat într-o categorie mai mare suportă frecvențe purtătoare mai mari, adică o rată de transmisie mai mare. Sau privit invers, pierderi mai mici la aceleași frecvențe și distanțe.
În exemplul nostru, Cat7a poate transmite o undă purtătoare de 1GHz pe 50 de metri de cablu înainte ca pierderile să devină prea mari și astfel ajungem la 40 Gbps. Sau chiar 100 Gbps pe maxim 15 metri.
În timp ce cablul certificat Cat6a suportă purtătoare de 500 MHz, adică jumătate din Cat7.
Fizica face că la frecvențele la care ajunge Cat7 venerabilul conector RJ45 începe să aibă crosstalk destul de important, astfel încât diverși producători au venit cu soluții de marketing de tipul GG45 sau Tera.
Până la urmă cum ajunge un cablu cu 4 perechi de cupru torsadate să suporte o frecvență mai mare cu pierderi de flux mai reduse?
Torsadări mai dese, distanță mai mare între perechi - cablul este cu totul mai gros, separatorul de perechi ține perechile mai depărtate undel de altele, scăpările de flux scad cu pătratul distanței.
Acum sigur că vorbind de 10Gbps și distanțele uzuale dintr-o casă, Cat6a face față, și prin urmare Cat7/7a este marketing.
Dar ghici ce, dacă totuși te te încăpățânezi să pui Cat7a o să ai pierderi mai mici, adică consum de energie mai redus în switch. Mult-puțin, se adună.
Sigur că vorbim de producători serioși la care produsul este testat pe bune și face exact că scrie ce face, nu de chinezării.
Cât despre chinezării, am văzut și cablu de fier cuprat ... iar cu celebrul cablu cat5 de aluminiu cuprat am avut experiențe personale. Un client se mută într-un sediu deja cablat cu minunea asta. Evident anumite circuite nu merg, depanează-le. Aluminiul ăla este atât de pervers, când pui impact tool-ul pe el miezul de aluminiu crapă în timp ce izolația pare intactă, ochiometric totul pare în regulă, trebuie să suni toți pinii de fiecare dată când ai mișcat un pic patch panelul, e ceva de coșmar. Am făcut-o și pe asta, mi-a luat un weekend, never again.
Același standard clasifică și fibra optică - multimode OM1 .. OM5, single mode OS1, OS1a, OS2.
În ziua de azi fibra multimode OM3, OM4 este suficient de comună și destul de ieftină, astfel că cine-și face azi casă s-ar putea gândi să tragă direct fibră, cel puțin pe anumite trasee, într-un proiect gândit.
Morala poveștii - când îți faci casă, pune cel mai bun cablu de date pe care ți-l permiți, viitorul tu îți va fi recunoscător.
Pentru asta, și pentru instalația fotovoltaică. Pe care nu mai ai timp s-o pui acum, dar te poți gândi cam pe unde va veni ea când va veni.