Initiez acest topic in urma observarii (mai ales la vanzari) a aparitiei tot mai frecventa a greselilor de scriere. In afara de lipsa diacriticelor (nici eu nu prea le folosesc), textele abunda (nu exagerez) de greseli. In afara de aberatiile la moda ale Academiei (niciun, nicio etc.) pe care toata lumea are dreptul, unii chiar obligatia de a le folosi, textele sunt pline de citez “sami, vati, d-au, s-au in loc de sau=ori si invers etc.
Hai sa nu facem politia limbii dar cred ca moderatorii au dreptul sa semnaleze aceste greseli, altfel prin repetitie o sa ajungem sa nu mai stim cum este corect. Parca vad ca intr-un an sau doi vine iar Academia Romana si ne spune ceva despre regula implicita ceruta de popor.
Daca cineva considera ca locul acestui topic nu este aici, sa-l stearga, sa-l mute, sa faca ce vrea cu el.
PS Vad ca si engleza este in mare suferinta pe ici pe colo. Hai sa punem niste link-uri catre dictionare (in diverse limbi). Merci, orvoar [ha, ha].
Este vorba de constientizarea greselii. Asa cum am spus mai sus, o minte inca cruda poate fi “victima” greselilor, confuzat de ceea ce vede, fara un reper clar… Peste un an sau doi piticul meu probabil va mai intra pe forumuri si ce va vedea? Macar la forumurile “cu staif” sa fie in ordine. N-am nici o pretentie de la “hot girls” sau “muscle boys”. Si nu este vorba de a accepta sau nu pe cineva asa cum este.
Numarul de posturi este destul de mic, se poate face prin rotatie acest serviciu cate o zi sau doua etc.
Repet, este doar o propunere. Nu voi mai posta aici in contradictoriu cu cineva.
A fost la un moment dat un topic, “talibanul ortografic” parca ii spunea, dar s-a stins.
Si eu zic ca nu e treaba adminilor (eu unul nici n-as avea timp de asa ceva), dar daca vrei, fa tu un topic in care semnalezi si corectezi greselile. Totul cu calm. Eu as fi recunoscator oricui mi-ar arata unde gresesc.
Din păcate, dacă aţi trecut de vîrsta de 13 - 14 ani, greşelile de ortografie nu mai pot fi corectate. Din acest moment, limba (gramatica) devine un corp străin, exact ca o limbă straina. Cine nu a învăţat baza bine în şcoala generală, degeaba se mai străduieşte. Gramatica e o chestie de exerciţiu mecanic, repetitiv, ca mersul pe bicicletă. Cînd mergi pe bicicletă ştii automat ce faci, nu te gîndeşti.
De aceea, m-am resemnat sa vad greşelile ca pe o vină exclusiva a şcolii (marii, minunatei şcoli) româneşti care nu-şi face, nu şi-a făcut datoria fundamentală. Ne-a învăţat mii şi mii de lucruşoare, numai la asta a rămas corigentă. Acuma, ce să zic, şi româna e o limbă făcută numai din excepţii! Şi cred că un om poate fi bun la suflet şi bun în meserie deşi greşeşte gramatical. Fireşte, nu în măsura în care vrea să practice o meserie legată de scris (atenţie, ..., tu ai multe, ţi-o zic cu prietenie).
La capitolul entuziasm gramatical, PocoLoco îl bate pînă şi pe maxidan!
Încă o dată, chiar fără supărare!
Sînt convins că nici eu nu ştiu multe, multe lucruri cu care cei numiţi mă bat din start!
Initiez acest topic in urma observarii (mai ales la vanzari) a aparitiei tot mai frecventa a greselilor de scriere.
[...]
PS Vad ca si engleza este in mare suferinta pe ici pe colo. Hai sa punem niste link-uri catre dictionare (in diverse limbi). Merci, orvoar [ha, ha].
Problema e destul de delicată. Eu am mai încercat, într-o vreme, inclusiv cu engleza de baltă și s-a născut indusiv acel scandal imens cu czo (deși era făcută așa, în glumă, dar – pînă la urmă a ieșit cum că eu aș fi antimaghiar și mitocan). Ca atare, evident, nu mai zic nici pîs deși, așa este, foarte multe texte abundă de erori enervante, deși am impresia că autorii se cred spirituali că le folosesc. Eventual, să fie un banner, un soi de îndemn la o limbă corectă și, cît de cît, corectă.
P.S. Nu intru aici în imbecilele decizii ale Academiei, inclusiv la chestiunea lui â și la mai recentele niciun/nicio. S-a mai scris așa pînă în 1953, acum se revine la ortografia Pușcariu, dar nu integral, ci pe pigulitelea, habar nu am de ce (dacă se revenea la „ortografia Pușcariu” integral ar fi avut noimă și coerență).
Şi eu zic ca nu prea are rost sa ne enervam unii pe altii şi important este ca ne întelegem între noi.Sper ca nu am suparat,sau amjignit pe nimeni.Cu Respect Ovidiu.
Da, din pacate multi s-ar considera atacati daca li se semnaleaza greselile…
Eu imi stiu urmatoarele probleme: mi-e peste mana sa folosesc forma “amândurora”. Imi vine “amândoura”; nu stiu de ce, dar cred ca asa am invatat!
Am dificultati cu: “mi-ar plăcea”. Imi vine sa spun “mi-ar place”. Stiu ca e gresit, dar nu stiu cum naiba mi-a intrat asa in cap.
Ei, si mai incurc si eu doi de “i”, chestii - socoteli.
Chiar as aprecia sa ma corecteze cineva! Pe bune. Mai invat si eu…
Insa nu chestiile cu “nicio/niciun”: pe astea le refuz!
Atunci macar sa invitam pe cineva sa scrie niste poezioare vesele de genul: eu curentul cel indus / totdeauna m-am opus / cauzei ce m-a produs. Macar glumind, razand, sa repetam. Un fel de “sa invatam limba rusa cantand”. O prima legatura: http://www.dexonline.ro
...
P.S. Nu intru aici în imbecilele decizii ale Academiei, inclusiv la chestiunea lui â și la mai recentele niciun/nicio. S-a mai scris așa pînă în 1953, acum se revine la ortografia Pușcariu, dar nu integral, ci pe pigulitelea, habar nu am de ce (dacă se revenea la „ortografia Pușcariu” integral ar fi avut noimă și coerență).
Sper sa nu se revina la alfabetul kirilic, ca in minunatul nostru Ev Mediu
Un post rapid, ca sa ma intorc la coding-ul la site.
E un topic care pe mine ma deranjeaza foarte tare cateodata.
altero ce mentionezi tu, un “i” uitat aici, o greseala subtila dincolo, sunt chestii MINORE.
Cand dau prin forum de TOPICURI PLINE DE CAPS, Topicuri Scrise Cu Majuscule Aiurea, Semne!de!?punctuatie!aiurea!, topicuri fara nici o punctuatie desi se vede clar ca ar trebui una doua virgule ici colo si un punct candva dar ce conteaza tastatura merge noi sa fim fericiti si CoMbINaTii!!!!11unu ale tehnicilor mentionate, imi vine sa arunc cu mouse-ul in monitor.
Dar de fiecare data respir de cateva ori, si nu ma obosesc sa scriu individului/ei, pentru ca majoritatea zic ca te iei de ei, ca nu vad ce problema urgenta au (ca doar de aia sunt -jur- peste 20 de topicuri cu titlul HELP!!!)
Mai sunt unii din afara pe care ii inteleg sa intampine dificultati in scriere, dar ei s-au aratat de fiecare data cu capul pe umeri.
Revin la ideea mea ca fiecare user nou, timp de o luna, sa ii apara la fiecare “new topic” sau “reply” cele 5-6 reguli cu rosu si cu fonturi mari.
Ar fi interesant daca totusi s-ar adauga o regula (zic eu de foarte bun simt) ca topicurile care au doar “HELP!” sau “Ajutor” sau alte cuvinte care _nu dau nici o indicatie_ asupra continutului topicului, sa fie sterse.
Ca bine zici voll… acum, nu multi se pot apuca sa ‘faca curat’ in mediul in care traiesc, dar macar aici pe forum
sa se poata exprima corect.
@iaru : am sentimentul, sau mai bine zis certitudinea, ca atunci cand spui “atenţie, ..., tu ai multe, ţi-o zic cu prietenie” te referi
la mine. Daca este asa, te rog sa-mi mai aplici cate o corectie din cand in cand… danke
dgeaba, k lumea tot o sa skrie asa cum vrea d c va luati de oameni dgeaba? kre e problema voastra? nu se intelege c scrie oamenii? pls dak nu va convine mergeti p alt forum.
ms mult mai vb 2dor