Salut,
Primul post,prima intrebare si scuzele de rigoare daca trebuia sa ma introduc undeva anterior,dar sunt oarecum stresat.
Eu din nefericire nu voi oferi raspunsul ecuatiei de mai sus ci dimpotriva am nevoie de cineva sa ma ajute sa o rezolv.
Ca utilizator de pc-windows nu sunt familiarizat bine cu mac os asa ca desi raspunsul poate fi simplu eu nu l-am gasit desi credeti-ma ca incerc de o luna.
Lucrez la un trust de presa din Spania ca grafician si webdesigner, insa pentru ca sunt roman mi-au cerut ajutorul pentru editarea unui ziar bilingv(spaniol-roman).
Se lucreaza cu mac os x 10.4 si quark 6 si 7.Problema este ca sub nici-o forma nu am reusit sa fac quarkul sa vada caracterele romanesti specifice(ş si ţ), desi in editorul de text standard le vad,precum si pe pagini de web.Restul de diacritice le vad mai putin astea 2. Am cerut unei tipografii din romania niste fonturi romanesti si ei baieti buni mi-au trimis niste fonturi truetype pt. windows…
Cele 2 caractere nu le vad nici onscreen nici printate….
Oricum nu m-ar ajuta cu nimic daca le-as vede doar onscreen…
Intre timp am adus o tastatura romana din tara, am instalat-o, am setat-o, merge, dar pe mine ma intereseaza cum sa vad diacriticile in quark, ca de scris puteam sa le scriu si fara tastatura in romana.
Pe scurt ce trebuie sa fac sa mearga si diacriticile.Eu stiu ca sunt destule fonturi care au caracterele astea, rahatul asta de quark 7 ar trebui sa stie unicode, ma rog, dar pur si simplu sunt blocat.
E adevarat ca e prima oara cand ma lovesc de problema asta, pana acum nu am avut nevoie deoarece caracterele specifice spaniole se intalnesc la orice font ca de….de aia sunt ei spanioli si noi romani.
Eu voi fi online asa ca daca se gaseste vreun binevoitor sa ma ajute cu un indiciu….
Mersi oricum anticipat
ps nu vreau solutia indesign pentru ca aici se lucreaza pe macuri(de asta am si venit pe forumul acesta)
pss mă scuzaţi că nu prea am folosit diacritice