Diacritice scrise pe Mac si vazute in Windows
  [ Ignoră ]
RankRank
Jr. Member
Din: București
Macuser din: 14.10.05

Salut!

Vreau sa va multumesc pentru documentatia mai mult decat cuprinzatoare legata de .ro de pe acest forum. Am citit-o(de cateva ori chiar, eu fiind mai greu de cap) si mi-am instalat layouturile de tastatura.

Dar as vrea sa ma lamuresc daca am inteles eu bine situatia urmatoare:

Orice as face utilizatorii de windows xp n-or sa-mi vada diacriticele.

Daca nu, puteti sa ma trimiteti unde vreti voi, doar sa-mi spuneti exact la ce pagina, ca eu nu am fost in stare sa-mi dau seama citind singur. red face

Multumesc

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Macuser din: 11.10.05
Ciprian - 03 Iulie 2007 06:14 AM

Salut!

Vreau sa va multumesc pentru documentatia mai mult decat cuprinzatoare legata de .ro de pe acest forum. Am citit-o(de cateva ori chiar, eu fiind mai greu de cap) si mi-am instalat layouturile de tastatura.

Dar as vrea sa ma lamuresc daca am inteles eu bine situatia urmatoare:

Orice as face utilizatorii de windows xp n-or sa-mi vada diacriticele.

Daca nu, puteti sa ma trimiteti unde vreti voi, doar sa-mi spuneti exact la ce pagina, ca eu nu am fost in stare sa-mi dau seama citind singur. red face

Multumesc

- Dacă vei instala tastaturile din categoria L2 (Latin 2), care includ s/t sedilă (incorect, dar așa are Windows, de la 95 la XP inclusiv), este OK pt Windows-urile mai vechi. Chiar în Win 2000 și XP dacă înlocuiești, probabil mult folositele, Arial și Times New Roman cu, să zicem, Palatino Linotype sau Tahoma este OK chiar dacă folosești setul „standard” de tastaturi RO. Problema, în 2000 și XP, este că mai toate fonturile nu au s/t comma below, ci s/t sedilă.
- Nicio problemă cu Vista, în sfîrșit include cîteva fonturi cu setul complet de caractere.

Problema este relativ simplă, dar rezolvarea ei dă bătaie de cap. Vista nu va deveni platforma standard mai devreme de 2-3 ani, mai ales că resursele cerute îs foarte sus și nici nu merge prea bine, deocamdată cel puțin.

P.S. Există un update pt XP care rezolvă toate chestiunile astea. Are geniala denumire „European Union Romanian and Bulgarian Update” (citez din memorie, chiar așa sau p-acolo).

[ Modificat: 03 Iulie 2007 02:16 PM de Cattus Thraex ]
 Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRank
Jr. Member

Multumesc

Am facut un test cu Romanian MacLegacy si fontul Palatino si a mers corect. Mi-a afișat caracterele cu virgulă sub ele și nu cu sedilă. Tahoma îmi afișează ciudat â și ă pe mac, nu știu de ce.

Sunt curios dacă mailurile or să fie primite bine de toată lumea, acum testez.

Din pacate în munca mea trebuie să scriu foarte mult cu diacritice și să-mi trimit documentele la foarte mulți oameni cu mac-uri sau windoze de tot felul. Este foarte important ca toată lumea să vadă că am pus ș-ul unde trebuie, chiar daca-s cu sedilă.

Doar atât mă interesează: ca documentele să fie văzute la fel pe toate calculatoarele.

PS: Sunt foarte curios: diacriticele din vista se văd corect în XP?

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRank
Jr. Member
Din: București, undeva pe Pământ
Macuser din: 13.11.06
Ciprian - 03 Iulie 2007 03:59 PM

Numai dacă pe XP-ul respectiv instalezi actualizarea asta și dacă folosești unul dinte fonturile adresate de acea actualizare (sau unul dintre fonturile compatibile deja de mai demult, adică Microsoft Sans Serif, Palatino Linotype sau Tahoma).

Cristi

Semnătură 

... cea mai bună armă este adevărul – cu condiția să știi să-l folosești

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Macuser din: 11.10.05

Multumesc

Am facut un test cu Romanian MacLegacy si fontul Palatino si a mers corect. Mi-a afișat caracterele cu virgulă sub ele și nu cu sedilă. Tahoma îmi afișează ciudat â și ă pe mac, nu știu de ce.

Din pacate în munca mea trebuie să scriu foarte mult cu diacritice și să-mi trimit documentele la foarte mulți oameni cu mac-uri sau windoze de tot felul. Este foarte important ca toată lumea să vadă că am pus ș-ul unde trebuie, chiar daca-s cu sedilă.

Doar atât mă interesează: ca documentele să fie văzute la fel pe toate calculatoarele.

- Tahoma, Macintosh version, are set incomplet de caractere; eu vorbeam de Tahoma de uindăuz.
- „Este foarte important ca toată lumea să vadă că am pus ș-ul unde trebuie, chiar daca-s cu sedilă”. Asta se poate face, deocamdată, NUMAI cu setul meu L2, care accesează s/t cedilla, nu comma, decît dacă uindăuz userii știu treaba cu cele trei fonturi (citate de Cristi Secară = secărică), ceea ce mă îndoiesc.
- PS. „diacriticele din vista se văd corect în XP”. Dacă te referi la s/t comma, specifice românei, evident nu, adică se văd doar pe cele trei fonturi amintite, nu se văd pe celelalte. Am descris destul de clar situația la .RO, te rog recitește textele, mai ales cele scrise sub fluturașul galben.

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRank
Jr. Member
Cattus Thraex - 03 Iulie 2007 09:20 PM

Multumesc

- Tahoma, Macintosh version, are set incomplet de caractere; eu vorbeam de Tahoma de uindăuz.
- „Este foarte important ca toată lumea să vadă că am pus ș-ul unde trebuie, chiar daca-s cu sedilă”. Asta se poate face, deocamdată, NUMAI cu setul meu L2, care accesează s/t cedilla, nu comma, decît dacă uindăuz userii știu treaba cu cele trei fonturi (citate de Cristi Secară = secărică), ceea ce mă îndoiesc.
- PS. „diacriticele din vista se văd corect în XP”. Dacă te referi la s/t comma, specifice românei, evident nu, adică se văd doar pe cele trei fonturi amintite, nu se văd pe celelalte. Am descris destul de clar situația la .RO, te rog recitește textele, mai ales cele scrise sub fluturașul galben.

Am citit de abia acum http://www.macuser.ro/index.php/forums/viewthread/4627/ şi îmi pare rău ca n-am început cu el.

Am tot cautat setul tau L2 cedilla şi a fost tare greu de gasit. Între timp am luat MacLegacy în Ukelele şi am înlocuit literele cu virgulă jos cu cele cu sedila. E foarte mişto progrămelul.

Sunt foarte mulţi care au nevoie de un layout de tastaură care să la rezolve doar problema diacriticelor văzute în win. Cred că pe wiki şi pe stickitul de la începutul formului ar trebui să scrie mare la început:

Dacă te interesează doar să-ţi citească windozarii diacriticele, instalează-ţi Romanian MacLegacy-L2 şi foloseşte-l.
Dacă vrei mai multe informaţii citeşte ce scrie mai jos.”

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRank
Jr. Member

mai vroiam să întreb o chestie: pe Leopard ce layout de tastatură o sa avem? Am auzit că unul gen Romanian PC. E adevărat?

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05
Ciprian - 04 Iulie 2007 02:07 AM

mai vroiam să întreb o chestie: pe Leopard ce layout de tastatură o sa avem? Am auzit că unul gen Romanian PC. E adevărat?

Sunt două: un layout identic cu cel din Tiger și altul identic cu cel din Windows.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRank
Jr. Member
Tudor - 04 Iulie 2007 03:21 PM
Ciprian - 04 Iulie 2007 02:07 AM

Sunt două: un layout identic cu cel din Tiger și altul identic cu cel din Windows.

Cu cel din Windows Vista, care banuiesc că este cu șț şi nu şţ, nu?

A… şi am vazut o chestie interesantă. În XP doar ş-ul apare cu sedilă. ţ-ul apare cu comma bellow şi cu toate astea este incompatibil cu cel scris pe mac cu layoutul de tastatura normal. Foarte ciudat.

[ Modificat: 04 Iulie 2007 04:08 PM de Ciprian ]