exista cursuri, unde poti invata metoda oarba de tastare, pe care o poti aplica la toate computerele care-ti cad sub mina - fara sa fie nevoie sa personalizezi tastatura…
Scriu destul de bine și cu qwerty. Pentru că am facut un curs din ala de care zici tu. Dar poate mă gândesc că poate scriu și mai repede, cine știe…
Recordul mondial la scris e ceva de genul 205 wpm. Nu poți să atingi viteza asta pe un qwerty.
Dar nu despre asta e vorba.
De fapt povestea e mai lungă. Am pe cineva care nu poate să scrie decât cu o mână. Și aia stângă. Am citit că dvoark ăsta cică are soluții pentru astfel de cazuri și poți chiar să atingi performanțe uluitoare în ciuda handicapului.
Bănuiesc că-i o șansă foarte mică să găsesc pe cineva care să folosească o tastatura identică. Așa că m-am gândit să întreb dacă folosește dvoark normal la ceva. În român
Aveți idee daca-i bună la ceva când scrii în română?
Tastatura Dvorak a fost creată de un nene, numit ca și marele compozitor ceh, dar fără diacritice (Dvořák), ce avea/are scopul să propună o altă dispunere a tastelor decît cea standard qwerty. Dacă e comodă, mai comodă sau, din contra, incomodă, doar tu poți decide. E chestie de obișnuință.
Tastatura qwerty este adecvată, de fapt, pt engleză, nu pt română, unde frecvența literelor este complet diferită de engleză, dar nimeni n-a avut curajul să propună o variantă mai bună.
Ca atare, la întrebarea-ți doar tu-ți poți răspunde, e ca și cum ai întreba dacă nouă ne place, să zicem, ciorba de roșii? Mie da, altora nu.
Tastatura Dvorak a fost creată de un nene, numit ca și marele compozitor ceh, dar fără diacritice (Dvořák), ce avea/are scopul să propună o altă dispunere a tastelor decît cea standard qwerty. Dacă e comodă, mai comodă sau, din contra, incomodă, doar tu poți decide. E chestie de obișnuință.
Tastatura qwerty este adecvată, de fapt, pt engleză, nu pt română, unde frecvența literelor este complet diferită de engleză, dar nimeni n-a avut curajul să propună o variantă mai bună.
Ca atare, la întrebarea-ți doar tu-ți poți răspunde, e ca și cum ai întreba dacă nouă ne place, să zicem, ciorba de roșii? Mie da, altora nu.
Nu sunt de acord cu comparaţia ta. Aici nu cred ca-i vorba de gust. Este un layout de tastaură făcut pentru eficienţă.
Întrebarea mea este: “Dacă vreun român a mâncat ciorbă de roşii i-a potolit aceasta foamea? Și dacă da, mai bine decât ciorba normală?”
După cum am zis mai sus nu ma interesează pentru mine, aşa că gustul iese din discuţie. Mă interesează strict eficienţa.
Nu sunt de acord cu comparaţia ta. Aici nu cred ca-i vorba de gust. Este un layout de tastaură făcut pentru eficienţă.
Întrebarea mea este: “Dacă vreun român a mâncat ciorbă de roşii i-a potolit aceasta foamea? Și dacă da, mai bine decât ciorba normală?”
După cum am zis mai sus nu ma interesează pentru mine, aşa că gustul iese din discuţie. Mă interesează strict eficienţa.
Mulţumesc
Din păcate, în loc să filosofezi atîta, mai bine ai fi testat Dvorak. Crede-ma, eficienta e relativă și subiectivă. Pt cine s-a „aclimatizat” la azerty, i se pare ușor, mie mi se pare cumplit de greu. Dacă unul s-a aclimatizat la Dvorak, i se pare ușor și ar recomanda-o și altora.
Tot testez de vreo 3 zile. E faină, dar diacriticele sunt aiurea puse
Păi asta se pot pune unde vrei… Dacă tu crezi că un Dvorak Romanian ar avea grup țintă, se face. Nu am timp zilele astea, dar voi rumega cestiunea. fiindcă veni vorba, unde crezi că ar trebui puse diacriticele? Prin „diacritice” te referi la ă ș și ț sau și la seria de taste moarte ca să obții și caractere specifice altor limbi, de ex. č ğ ř ě š ž ż ė ł ɨ etc.
Îmi pare rău că nu există o soluţie ştiinţifică bine gândită pentru dulcea limba română.
O să mă joc în ukelele să încerc mai multe variante şi-ţi zic.
Cât despre grup ţintă, nu cred că există. Doar câţiva curioşi poate.
Ei, aici voiam să ajung. Dacă tastatura Dvorak, fără mare succes de altfel, ți se pare utilă, atunci ia UKELELE și joacă-te un pic, fă variante și vezi ce și cum. Ce „soluție științifică”?! Instituțiile românești nu au fost și nu sînt în stare de soluții pt probleme acute și de mult nerezolvate, dar-mi-te pt tastatura Dvorak! Și, la urma urmei, ce mare știință este aici? Poate doar să o remapezi conform frecvenței caracterelor limbii române. Da, asta ar fi o temă de lucru…
În esență, după cum se vede în anexă, Dvorak are o distribuție complet diferită a caracterelor, pe principiul: punctuația în zona periferică, literele de bază în zona centrală. Distribuția pe tastatură s-a făcut, zice-se, pe baza frecvenței pt a fi cît mai ușor de accesat. Probabil așa este. (sigur, pe frecvența din engleză, pt română ar trebui - teoretic - o altă distribuție).
Ca să pui româna aici, ai fie opțiunea unui Dvorak RO Programmers sau să pui cele 5 litere + 2 semnele citării undeva în locul a altceva și să le muți pe astea la alte niveluri. Ambele sînt posibile și se pot folosi soluțiile existente drept model.
După părerea mea, în afară de tine, nimeni nu va folosi Dvorak. De fapt, un keylayout Dvorak s-ar justifica numai în asociere cu o tastatură fizică Dvorak, altfel ar fi teribil de derutant, în afara cazului că te-ai îndrăgostit așa de tare de Dvorak, încît treci peste orice obstacol.
Tema ta în acest weekend este să te „joci” un pic cu Ukelele și să propui o variantă. Ce zici?
Aş fi tare curios ce mare randament ar avea comparativ o astfel de tastatură, dar nu sunt chiar aşa de curios încât să testez pe mine
Despre versiunea Programmerso-Dvorakiană pentru limba română, s-ar putea să nu fie prea fericită. Parcă aici se sublinia avantajul unei tastaturi Dvorak pentru cineva care nu poate folosi decât o mână, ori Programmers-ul presupune îmbârligarea degetelor pentru majusculele româneşti de exemplu.
Reproduc ce am scris odată prin 2003, când cineva m-a întrebat de Dvorak în contextul standardului de tastatură românească care se revizuia pe vremea aia:
===
Un proiect de dezvoltare al tastaturii DVORAK este foarte complicat. El trebuie să ia în considerare statistici lingvistice, în relație cu aspecte de mecanica mîinilor omului pe o tastatură cu o geometrie dată. Asta presupune niște studii împreună cu lingviști competenți și dactilografi adevărați.
A fost un moment în care am studiat problema superficial și am abandonat subiectul, din cauză că nu mă pricep și/sau nu știu cine ar trebui consultat și în ce context de motivație.
===