Aş fi tare curios ce mare randament ar avea comparativ o astfel de tastatură, dar nu sunt chiar aşa de curios încât să testez pe mine
Despre versiunea Programmerso-Dvorakiană pentru limba română, s-ar putea să nu fie prea fericită. Parcă aici se sublinia avantajul unei tastaturi Dvorak pentru cineva care nu poate folosi decât o mână, ori Programmers-ul presupune îmbârligarea degetelor pentru majusculele româneşti de exemplu.
Reproduc ce am scris odată prin 2003, când cineva m-a întrebat de Dvorak în contextul standardului de tastatură românească care se revizuia pe vremea aia:
===
Un proiect de dezvoltare al tastaturii DVORAK este foarte complicat. El trebuie să ia în considerare statistici lingvistice, în relație cu aspecte de mecanica mîinilor omului pe o tastatură cu o geometrie dată. Asta presupune niște studii împreună cu lingviști competenți și dactilografi adevărați.
A fost un moment în care am studiat problema superficial și am abandonat subiectul, din cauză că nu mă pricep și/sau nu știu cine ar trebui consultat și în ce context de motivație.
===Cristi
- A testa pe tine ar fi ideal, numai așa descoperi esența mișcării; așa a făcut și Marie Skłodowska Curie!
- Dacă e să folosești doar o mînă, situația se schimbă; ar trebui văzut cum au rezolvat chestiunea în alte țări, mai ales acolo unde limbile naționale folosesc multe diacritice (ceha, polona, lituaniana etc.)
- Just, o adaptare la română ar presupune statistica frecvenței caracterelor, de care și vorbeam; ceva studii există, nu m-au interesat pe mine, dar se poate face rost de ele.