2 din 2
2
Dvoark în română
  [ Ignoră ]   [ # 16 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Macuser din: 11.10.05
secarica - 06 Iulie 2007 10:18 PM

Aş fi tare curios ce mare randament ar avea comparativ o astfel de tastatură, dar nu sunt chiar aşa de curios încât să testez pe mine smile

Despre versiunea Programmerso-Dvorakiană pentru limba română, s-ar putea să nu fie prea fericită. Parcă aici se sublinia avantajul unei tastaturi Dvorak pentru cineva care nu poate folosi decât o mână, ori Programmers-ul presupune îmbârligarea degetelor pentru majusculele româneşti de exemplu.

Reproduc ce am scris odată prin 2003, când cineva m-a întrebat de Dvorak în contextul standardului de tastatură românească care se revizuia pe vremea aia:
===
Un proiect de dezvoltare al tastaturii DVORAK este foarte complicat. El trebuie să ia în considerare statistici lingvistice, în relație cu aspecte de mecanica mîinilor omului pe o tastatură cu o geometrie dată. Asta presupune niște studii împreună cu lingviști competenți și dactilografi adevărați.
A fost un moment în care am studiat problema superficial și am abandonat subiectul, din cauză că nu mă pricep și/sau nu știu cine ar trebui consultat și în ce context de motivație.
===

Cristi

- A testa pe tine ar fi ideal, numai așa descoperi esența mișcării; așa a făcut și Marie Skłodowska Curie!
- Dacă e să folosești doar o mînă, situația se schimbă; ar trebui văzut cum au rezolvat chestiunea în alte țări, mai ales acolo unde limbile naționale folosesc multe diacritice (ceha, polona, lituaniana etc.)
- Just, o adaptare la română ar presupune statistica frecvenței caracterelor, de care și vorbeam; ceva studii există, nu m-au interesat pe mine, dar se poate face rost de ele.

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 17 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05
Cattus Thraex - 06 Iulie 2007 10:50 PM

- A testa pe tine ar fi ideal, numai așa descoperi esența mișcării; așa a făcut și Marie Skłodowska Curie!

Da’ si ce-a patit saraca…!

[ Ignoră ]   [ # 18 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
altero - 07 Iulie 2007 06:24 AM
Cattus Thraex - 06 Iulie 2007 10:50 PM

Da’ si ce-a patit saraca…!

Bun… tema flăcăului nostru e rezolvabilă, într-o primă fază, prin identificarea celui mai bun loc pt caracterele RO. Mi se pare evident că ele trebuie să fie la nivel zero și 1, pt a fi în spiritul tastaturii Dvorak. Alternativa ar fi, desigur, Dvorak Programmers.

Semnătură 

Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 19 ]
RankRank
Jr. Member
Din: București
Macuser din: 14.10.05

Salut, scuze de absenta!

Aventura mea cu Dvorak s-a incheiat dupa 4 zile. Din pacate am avut foarte multe proiecte si ma cam incetinea. Dar sper sa revin la ea cat de curand. Trebuie sa recunosc ca nu foloseam chiar DVORAK ci DVORAK-QWERTY (cand apesi pe cmd ai QWERTY-ul) , asa ca mai trisam din cand in cand.

Dvorak Programmers este alternativa cea mai deteapta din cele “la indemana”. Dar sunt de acord cu secarica. Un dvorak in romana trebuie gandit sa functioneze in contextul limbii - e o problema mult mai complexa decat “unde sa punem diacriticele?”

Apropo de diacritice. Eu de la o vreme scriu “.”.

Dvorak pentru o mana mi se pare perfect pentru o persoana cu dizabilitati. L-am recomandat unui prieten care il foloseste deja pe PC. Nu are nevoie de diacritice, il foloseste pe cel in engleza. Pacat ca n-are trackpad, pierde o groaza de timp cu mouse-ul.

[ Modificat: 17 Iulie 2007 09:09 AM de Ciprian ]

[ Ignoră ]   [ # 20 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Ciprian - 17 Iulie 2007 08:59 AM

Salut, scuze de absenta!

Aventura mea cu Dvorak s-a incheiat dupa 4 zile. Din pacate am avut foarte multe proiecte si ma cam incetinea. Dar sper sa revin la ea cat de curand. Trebuie sa recunosc ca nu foloseam chiar DVORAK ci DVORAK-QWERTY (cand apesi pe cmd ai QWERTY-ul) , asa ca mai trisam din cand in cand.

Dvorak Programmers este alternativa cea mai deteapta din cele “la indemana”. Dar sunt de acord cu secarica. Un dvorak in romana trebuie gandit sa functioneze in contextul limbii - e o problema mult mai complexa decat “unde sa punem diacriticele?”

Apropo de diacritice. Eu de la o vreme scriu “.”.

Dvorak pentru o mana mi se pare perfect pentru o persoana cu dizabilitati. L-am recomandat unui prieten care il foloseste deja pe PC. Nu are nevoie de diacritice, il foloseste pe cel in engleza. Pacat ca n-are trackpad, pierde o groaza de timp cu mouse-ul.

Pînă elaborează cineva teoria cu frecvența caracterelor în română față de engleză, se poate începe cu adaptarea Dvorak US la română, fie și ca exercițiu de weekend, dup-aia mai vedem.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 21 ]
Rank
Newbie
Din: 
Macuser din: 06.05.08

Salut,

Numele meu este Nicolae Popa si am inventat o noua tastatura in limba romana, in care am tinut cont de frecventa literelor din limba romana si de multe alte aspecte, anume acelea din teoria lui August Dvorak. Daca cineva este interesat, ma poate contacta la nicolae.m.popa at gmail punct com.

[ Ignoră ]   [ # 22 ]
Rank
Newbie
Din: 
Macuser din: 06.05.08
nickxyzt - 06 Mai 2008 10:26 PM

Salut,

Numele meu este Nicolae Popa si am inventat o noua tastatura in limba romana, in care am tinut cont de frecventa literelor din limba romana si de multe alte aspecte, anume acelea din teoria lui August Dvorak. Daca cineva este interesat, ma poate contacta la nicolae.m.popa at gmail punct com.

Tastatura este acum disponibilă pentru „public“, deocamdată varianta pentru Windows.
Se poate descărca de pe http://www.invatasingur.ro/popak.

2 din 2
2