Frustrari cu diacriticele.
  [ Ignoră ]
RankRank
Jr. Member
Din: București
Macuser din: 14.10.05

M-am certat recent cu 3 persoane pe tema asta. Se pare ca 90% din populatia acestei tari isi cam baga picioarele in diacritice.

Cea mai importanta cearta am avut-o cu o persoana cu care colaborez foarte des.
Problemele au fost: ca de ce eu sunt singurul care scrie corect de pe lumea asta, ca eu nu inteleg cat ii este lui de greu sa foloseasca ce scriu eu, ca la orice schimbare de font se duce dracu’ totul, ca daca insereaza ceva trebuie sa scrie si el cu dicritice si e greu, etc

Ocazie cu care mi-a dezvaluit si un secret - de un an incoace dadea “find and replace” la tot ce insemna diacritica. Isi facuse si un macro in word special pentru mine.

De-a lungul timpului am mai avut discutii pe tema diacriticelor, dar in general cu oameni care trebuiau sa aranjeze textul dat intr-un layout.

In schimb, au fost si cazuri de DTP-isti fericiti.

Ideea e ca m-am cam plictisit de micile discutii de genul asta. Mai ales ca una din ele (cea mai absurda) am avut-o cn un soi de sef care punea pe seama diacriticelor mele faptul ca el a terminat mai tarziu un proiect.

Voi cum procedati cu oamenii de genul asta?

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

le dai textele înapoi sau le lași așa cum sunt sau ceri bani în plus pentru adaptarea textului la normele ortografice române…

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05
dacuBurebista - 17 Iulie 2007 03:07 PM

le dai textele înapoi sau le lași așa cum sunt sau ceri bani în plus pentru adaptarea textului la normele ortografice române…

Cred că la el problema e invers: el face texte cu diacritice și le trimite altora, care strâmbă din nas. smile
Dacă persoana care ia deciziile spune “fără diacritice”, atunci asta e, nu prea ai ce face. Pot înțelege atitudinea asta într-un singur caz, și anume problema cu fonturile. Prezența diacriticelor într-un text limitează drastic paleta de fonturi care pot fi folosite, pentru că foarte puține conțin caracterele specifice limbii române. Modificarea fonturilor nu prea este o opțiune la care să apeleze foarte multă lume, pentru că nu toți se pricep să facă asta.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești

nemții, francezii, ungurii etc nu renunță la diacritice wink
nouă ne vine mai ușor - poate și pentru că nu am avut de la început suport pentru limba română la telefoanele mobile, computere, softuri…
totuși, în companiile mari, în massmedia și în hârtiile mai mult sau mai puțin oficiale, ar trebui să scriem corect…

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: /dev/null aka Oradea
Macuser din: 29.07.06
Ciprian - 17 Iulie 2007 09:08 AM

iti recomand sa asculti ultimul album scos de Ombladon, Cel mai prost din curtea scolii!! Are niste versuri f interesante ce te pot inspira. eu, de cate ori il ascult, imi vine sa-mi dau demisia si sa trimit un ultim mail pe grupul all@, cu un fragment dintr-o piesa. piesa aia in al carui refren, un vers e cantat de o gagica cu o voce f cristalina.

Semnătură 

and I’m going down to South Park, gonna have myself a time. Friendly faces everywhere, humble folks without temptation. Going down to South Park, gonna leave my woes behind. Ample parking day or night, people spouting, “Howdy neighbor!” Heading on up to South Park, gonna see if I can’t unwind. So, come on down to South Park and meet some friends of mine!

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Ciprian - 17 Iulie 2007 09:08 AM

M-am certat recent cu 3 persoane pe tema asta. Se pare ca 90% din populatia acestei tari isi cam baga picioarele in diacritice.

Cea mai importanta cearta am avut-o cu o persoana cu care colaborez foarte des.
Problemele au fost: ca de ce eu sunt singurul care scrie corect de pe lumea asta, ca eu nu inteleg cat ii este lui de greu sa foloseasca ce scriu eu, ca la orice schimbare de font se duce dracu’ totul, ca daca insereaza ceva trebuie sa scrie si el cu dicritice si e greu, etc

Ocazie cu care mi-a dezvaluit si un secret - de un an incoace dadea “find and replace” la tot ce insemna diacritica. Isi facuse si un macro in word special pentru mine.

De-a lungul timpului am mai avut discutii pe tema diacriticelor, dar in general cu oameni care trebuiau sa aranjeze textul dat intr-un layout.

In schimb, au fost si cazuri de DTP-isti fericiti.

Ideea e ca m-am cam plictisit de micile discutii de genul asta. Mai ales ca una din ele (cea mai absurda) am avut-o cn un soi de sef care punea pe seama diacriticelor mele faptul ca el a terminat mai tarziu un proiect.

Problema e - teoretic și legal - simplă: TREBUIE folosite diacritice. În practică, intervine nepăsarea și nesimțirea. Nu am făcut o statistică, dar cred că 90 % dintre documentele oficiale emise de guvern (ministere, agenții, prefecturi), de primării, de consilii etc. sînt fără diacritice, deși acum legea îi obligă. Dar cine aplică legea? Păi instituții care fac la fel!
Tragedia acestei țări este că a fost, este și va fi condusă de idioți și de nesimțiți, unii jegoși și căcănari. Cînd folosesc verbul „condusă” nu mă refer neapărat la vîrful ierarhiei (am convingerea că nu președintele și nici premierul nu conduce/conduc țara), ci la puzderia de idioți la toate nivelurile intermediare.
Concluzia: nu ai nicio șansă, șeful are totdeauna dreptate, chiar dacă nu are, inclusiv cazurile cînd evident nu are dreptate.

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05
mediaconvertor - 17 Iulie 2007 04:44 PM

un vers e cantat de o gagica cu o voce f cristalina.

grin  cheese  tongue wink