“cât % să fie virgulița de la litere”
  [ Ignoră ]
RankRank
Jr. Member
Din: București, undeva pe Pământ
Macuser din: 13.11.06

Cândva în tinerețe, dacuBurebista zicea așa:

dacuBurebista - 14 Decembrie 2006 03:06 PM

trăsătura sumbră a românismului balcanic este dată, în principal, de ascunderea surselor…
abia în 1995 am reușit să văd un curs de la facultatea de litere (din oradea sau timisoara) unde erau explicate fonturile
-cât % să fie virgulița de la litere
-ce înclinație are stilul italic
-ce grosime are litera bold din litera regular etc

Ce document era ăla ? Mă interesează și pe mine teoria, adică procentul acela. Și chiar și restul, deși cred că chestia cu înclinația și grosimea o aflu mai degrabă de la producătorii de fonturi.

Cristi

Semnătură 

... cea mai bună armă este adevărul – cu condiția să știi să-l folosești

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Macuser din: 11.10.05
secarica - 26 Iulie 2007 03:12 PM

Cândva în tinerețe, dacuBurebista zicea așa:

dacuBurebista - 14 Decembrie 2006 03:06 PM

trăsătura sumbră a românismului balcanic este dată, în principal, de ascunderea surselor…
abia în 1995 am reușit să văd un curs de la facultatea de litere (din oradea sau timisoara) unde erau explicate fonturile
-cât % să fie virgulița de la litere
-ce înclinație are stilul italic
-ce grosime are litera bold din litera regular etc

Ce document era ăla ? Mă interesează și pe mine teoria, adică procentul acela. Și chiar și restul, deși cred că chestia cu înclinația și grosimea o aflu mai degrabă de la producătorii de fonturi.

Cristi

Da, și pe mine mă interesează. Empiric vorbind, dacă faci virgula 50 % și o pui sub s sau t e prea mică. Vreo 65-75 % pare a fi mărimea optimă pt majoritatea fonturilor.
Mă interesesează cursul ăla în general, îl cumpăr. Eu nu am reușit să îi fac pe colegii mei să priceapă că e nevoie de așa ceva și la noi la facultate, din fericire fac eu semi-cursuri „pe șest”, deși - logic - ar trebui să primesc bani pt așa ceva. Dar asta este cu totul altă poveste…

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești

uite că de atunci a trecut mult timp… si cursul, desi mi-a fost promis, nu l-am primit niciodată :(
așa că, ‘rețeta’ pe care am aplicat-o, din ce am reținut eu de la prezentare, este ca virgulița este in general 80% redusă, italicul are 7° iar boldul de la 150% în sus…
în funcție de designul și grosimea literelor, virgulița poate ajunge pîna la 70%, iar la familiile de fonturi, regular, bold, extrabold, black, pasul poate fi între 50 -75%...

repet - astea sunt niște indicații pe care le-am reținut și aplicat eu //  orice creator de fonturi poate aplica propriile măsuri artistice smile

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
dacuBurebista - 26 Iulie 2007 04:04 PM

uite că de atunci a trecut mult timp… si cursul, desi mi-a fost promis, nu l-am primit niciodată :(
așa că, ‘rețeta’ pe care am aplicat-o, din ce am reținut eu de la prezentare, este ca virgulița este in general 80% redusă, italicul are 7° iar boldul de la 150% în sus…
în funcție de designul și grosimea literelor, virgulița poate ajunge pîna la 70%, iar la familiile de fonturi, regular, bold, extrabold, black, pasul poate fi între 50 -75%...

repet - astea sunt niște indicații pe care le-am reținut și aplicat eu //  orice creator de fonturi poate aplica propriile măsuri artistice smile

Hai să facem noi cursu, Dacule, văd că sîntem p-aproape…

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

Valorile numerice de care se vorbește aici sunt stabilite de cel care face designul fontului respectiv. Nu există cifre exacte, ci poate doar un interval aproximativ de valori, care se poate observa măsurând diverse fonturi. La urma urmei, de pe vremea lui Aldus Manutius până în zilele noastre, caracteristicile generale ale fonturilor sunt aproximativ aceleași, așa că mai toți designerii se învârt în cadrul acelorași limite “naturale”: nu are sens să creezi un italic cu o înclinație de 45 de grade, de exemplu.

A se nota că varianta italică a unui font nu se crează prin simpla înclinare a fontului regular. Un designer de fonturi va redesena întotdeauna italicele.

Dacă designerul unui font nu a inclus Ș sau Ț în setul de caractere, atunci regula cea mai bună pentru a dimensiona virgulițele dedesubt este compararea cu alte diacritice deja existente în acel font (de exemplu cedilla de la ç). Virgula dedesubt ar trebui să aibă cam aceeași mărime vizuală (nu neapărat matematică), pentru a fi în ton cu designul acelui font.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești

așa este, de aia am pus ghilimelele de rigoare smile
sigur că e mai simplu când faci un font de la zero, așa cum îl dorești… din păcate, uzual, ne lovim de micile ‘reparații’ pe care trebuie să le operăm repede și făra să apară diferențe wink

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

O regula generala (dar empirica, ca e formulata de mandea). Cind deschideti fontul in Fontographer sau FontLab, virgulita TREBUIE sa atinga linia inferioara. Acum, ceea ce mai ramine de stabilit e distanta dintre ea si corpul literei (t, T, s sau S). La o prima vedere, virgula pare PREA MARE. Dar, in text, ea arata cum se cuvine. Procentul iar nu poate fi stabilit cu exactitate, pentru ca, in functie de grosimea literei, se poate situa intre 60 si 80 %. Cu cit o litera e mai light, cu atit procentul e mai mare.
Dar, repet, astea sint chestii empirice, bazate pe observatie si armate cu muuulta rabhdare!