Poate sa faca un DTP-ist fericit un redactor? Adica sa-mi spuna cineva cum ma aleg cu fonturi romanesti de specie Times New Roman pentru mac; pina acum m-am descurcat ideal cu niste unele numite BookmanRom, problema e insa ca numai eu, Iaru (care le-a facut) si inca vreo cinci calculatoare le intelegem, iar eu nu vreau nici macrouri, nici sa-ntepenesc in tehnica find/replace.
Multumesc
Poate sa faca un DTP-ist fericit un redactor? Adica sa-mi spuna cineva cum ma aleg cu fonturi romanesti de specie Times New Roman pentru mac; pina acum m-am descurcat ideal cu niste unele numite BookmanRom, problema e insa ca numai eu, Iaru (care le-a facut) si inca vreo cinci calculatoare le intelegem, iar eu nu vreau nici macrouri, nici sa-ntepenesc in tehnica find/replace.
Multumesc
Ai un mod criptic de exprimare, bag sama că ești supărată rău pe fonturile astea. Dacă pricep eu ce vrei a zice, ai dori un set de fonturi cu serife, gen TNR, care să aibă și caracterele limbii române, corect? Și nu știi cum e cu fonturile astea, fir-ar să fie de viață! corect?
MAC OS X suportă aproape toate tipurile de fonturi, inclusiv toate fonturile ttf și otf de Windows, dacă asta te ghidează așa, în general. Dacă nu, revino cu detalii. Știi, de exemplu, cum afli care fonturi au caracterele limbii române? Dar care acoperă, să zicem, și româna și greaca, simultan? Etc.
Problema e, draga cattus, ca am făcut literele astea cu zece ani în urmă, pe cind macurile nu ştiau şi nu puteau unicode.
Pe urma, macul a ştiut, dar Quarkul n-a putut!
Pentru Iulia: De ce nu ma întrebi chiar pe mine? Da, se poate. Singura condiţie este să aveţi un Microsoft Word 2004 (sau NeoOffice sau Open Office).
Salvaţi textul din Quark cu funcţia Export text, in format Microsoft Word. Ii daţi un nume.
Activati tastaura lui Cattus.
Apoi deschideti textul cu programul asociat (unul din cele trei numite aici, care au macro-uri).
Deschideti functia macro si editati un macro nou pe care il numiti cum vreti dvs. (Eu l-am numit cînd “româneşte”, cînd “MAC-PC”, cind “Unicode-Win”, după nevoi)
Schimbati icoana tastaturii din US in Romanian MS sau Romanian PC Cedilla (ale lui Cattus).
Activati tot textul si schimbati in TimesNewRoman. Vor ramîne numai diacriticele din fonta folosita de dvs. (BookmanRom). Le schimbati, pas cu pas, pînă terminati documentul. Inchideti butonul de inregistrare al functiei Macro. Gata.
Mai simplu ar fi sa faceti un document nou in care sa puneti numai diacriticele si cele citeva greseli pe care le fac, de regula oamenii (doua spatii si cratima intre doua spatii). Apoi faceti asa cum v-am spus. O data dinspre bookmanrom catre TimesNewRoman, cealalta, dinspre TimesNewRoman catre bookman rom.
Asociati Macro-ului un buton in meniul Word. Gata.
Dacă nu e foarte clar, daţi-mi un PM şi veţi avea chiar macro-urile, gata scrise.
Iar daca nu vreti macro-uri, luati Quark 7 (e o promotie extraordinara!, 300 de euro!) si inlocuiti Bookman cu timesnewroman. Necazul e ca un ziar arata chiar urit in Times. Dar se mai poate face ceva, si anume sa recompun BookmanRom in Bookman Unicode, astfel incit sa vada tot! Si DTP-ul, si redactorul!
Iar daca nu vreti macro-uri, luati Quark 7 (e o promotie extraordinara!, 300 de euro!) si inlocuiti Bookman cu timesnewroman. Necazul e ca un ziar arata chiar urit in Times. Dar se mai poate face ceva, si anume sa recompun BookmanRom in Bookman Unicode, astfel incit sa vada tot! Si DTP-ul, si redactorul!
Da, ar fi o idee să recodifici fonturile alea în unicode, ai face o faptă măreț-patriotică.
Iara cel putin doi tehnoredactori si vreo cinci alti oameni va vor fi deosebit de recunoscatori pentru recodare…
Multumesc mult pentru recomandari…
Săracu Iaru, i-ați dat temă pt timpul liber. să știi, Iulia, că recodarea asta nu e chiar capăt de lume, e chiar simplă, doar că migăloasă. Un font-două îl faci repede, dup-aia devine plictisitor. Ia pune Fontforge și X11 și joacă-te un pic cu recoarea unui asemenea font.