1 din 7
1
„Fonturi românești”
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Macuser din: 11.10.05

Citez:
„S-a întîmplat de multe ori să aud referiri la „fonturi româneşti”.
Aşa ceva nu există. Există doar fonturi Unicode, care au sau nu prezente caracterele cu diacritice utilizate în limba română, pe poziţiile specificate în standardul Unicode. ”

Este afirmația lui Cristian Secară, cel care a impulsionat revizuirea și completarea standardului românesc de tastatură (ASRO 2004). Detalii la
http://www.secarica.ro/html/font_encoding.html

Este scris, mai ales, pentru Windows users, dar partea teoretică este, evident, valabilă pentru orice platformă.

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Răspund și la întrebarea (relativ frecventă în forum) „care fonturi au caractere românești”? Cel mai simplu mod de a afla care sînt aceste fonturi este de a deschide Font Book, apoi mergem sus la Preview și alegem Custom (merișor-3), iar în dreapta batem cele trei caractere cu probleme, adică ș, ț și, eventual, ă. Pentru bună regulă, batem și s/t cedilla (ş / ţ). În imaginile anexate, ordinea caracterelor este ș, ț, ă apoi ş și ţ (ultimele două sînt cu cedilla). Plimbîndu-ne prin fonturi, vom putea observa următoarele situații:
- Fonturile de bază Apple (cum ar fi Courier din poza anexată) care au TOATE aceste caractere; notabil, minunatul Apple Chancery, probabil cel mai frumos font din această categorie.
- Unele fonturi, adică TOATE fonturile MS, versiunea mac, care nu au nici unul dintre aceste caractere (Courier New, de exemplu)
- Cîteva fonturi (Didot, de exemplu), care au unele caractere, dar nu le au și pe celelalate.

Ultimele două categorii, practic, înseamnă același lucru: nu se pot folosi în limba română.
Dacă simțiți nevoia de fonturi suplimentare, Palatino Linotype (comercial), Gentium, GentiumAlt și Titus (toate gratuite) sînt completări foarte bune.

Fișiere atașate
Fonturi suport RO.zip  (Dimensiune Fişier 368 - Downloads: 228)
 Semnătură 

Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Bucuresti

Nu am cunostiinte in domeniu, dar pentru că lucrez mai mult in word sugerez și Angleterre Book , se vad caracterele românești și in office-ul 2003 de windows.

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
varsator - 15 Ianuarie 2006 08:36 PM

Nu am cunostiinte in domeniu, dar pentru că lucrez mai mult in word sugerez și Angleterre Book , se vad caracterele românești și in office-ul 2003 de windows.

Un link te rog de unde se poate descărca. Dacă e comercial… hm, mai bine folosește PM pentru detalii.
Pentru informarea tuturor, azi am trimis un mesaj la MS Romania, cerîndu-le să rezolve chestiunea celor 2 x 2 = 4 caractere lipsă în fonturile lor GRATUITE precum și modul legal de a posta pe site-ul lor sau pe orice alt site (de exemplu acesta, macuser.ro) versiunile cu aceste caractere completate. Tehnic vorbind, este extrem de simplu. Dacă MS Romania admite că e legală completarea acestor fonturi și postarea lor, o voi face chiar eu. Dacă nu, ne vom mulțumi cu cele care au suport pt română. Sînt destule, cel puțin pt uz curent.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti

in general fonturile cu CE in coada sau Open Type Pro au suport pt caractere romanesti

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
STef… - 16 Ianuarie 2006 03:53 PM

in general fonturile cu CE in coada sau Open Type Pro au suport pt caractere romanesti

Fonturile CE [Central European] erau pt MAC OS 7.6.1 (cînd Apple a introdus Language Kits) pînă la 9.2.2. Pentru MAC OS X, CE sau CY (chirilic) sînt un non-sens, deoarece multe fonturi bat mult mai departe decît cele două scripturi. E drept că există multe fonturi frumoase CE, care se pot folosi cu succes și în MAC OS X.
Da, cele cu „sufixul” Pro acoperă, în general, caracterele limbii române, nu toate însă (de exemplu, seria Hiragino).

În plus, simpla denumire a fontului nu spune nimic despre ce domenii unicode acoperă. Lucida Grande acoperă multe domenii U, Gentium acoperă integral Latin (cu tot ce înseamnă semne diacritice) + Greacă. Alphabetum acoperă și mai mult etc.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
Rank
Newbie
Din: 
Macuser din: 25.01.06

Salut. Abia mi-am luat un Mac X 10.4 in Franta. Pe net am gasit acest forum. Nu ma pricep deloc la calc. Am aceeasi problema cu diacriticile romanesti. Tastatura este franceza. Cand deschid doc oficiale in rom apar liniute in loc de caractere romanesti. Puteti sa-mi explicati ca pentru idioti ce as putea face, ce anume as putea instala?Merci mult.

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
mars_k2 - 26 Ianuarie 2006 04:55 AM

Salut. Abia mi-am luat un Mac X 10.4 in Franta. Pe net am gasit acest forum. Nu ma pricep deloc la calc. Am aceeasi problema cu diacriticile romanesti. Tastatura este franceza. Cand deschid doc oficiale in rom apar liniute in loc de caractere romanesti. Puteti sa-mi explicati ca pentru idioti ce as putea face, ce anume as putea instala?Merci mult.

- Tastatura fizica, fiind un calculator luat in Franta, corespunde celei French / Français care se activeaza din System Preferences / Préférences Système, daca nu e cumva deja activa; este asa-numita tastatura AZERTY (dupa primele 5 litere de pe al doilea rand de sus, la stanga), fata de QWERTY (standard U.S. si RO). Tastatura fizica nu are legatura cu cea / cu cele activbata / activate in sistem, ca atare, daca activezi limba romana (inclusiv variantele facute de mine, vezi la capitolul Soft din site, Procesare text) evident ca nu va corespunde celei fizice AZERTY, este un disconfort teribil.
- MAC OS X are suport ‘full unicode’, deci caracterele limbii romane se redau perfect, doar ca nu le au toate fonturile; in setul de baza instalat in sistem, suport de romana il au vreo 5-6 fonturi (Helvetica, Courier, Lucida Grande, Times, Palatino…). Daca nu se vad caracterele RO, inseamna ca ai un font care nu le reda si/sau o aplicatie ne-unicode. Fii mai clar in descriere: ce aplicatie folosesti? ce fel de document (.doc, .rtf…)? In Safari sau Opera, acest site il vezi cu diacritice, daca nu, activeaza UTF8 (standardul unicode) manual, desi nu ar fi nevoie (teoretic cel putin).
Daca esti din Bucuresti sau nu prea departe, vino pe 28 ian (poimaine) la intalnirea macuser.ro de la Salamandra House (metro Grozavesti) si rezolvam toate necazurile pe loc. E simplu de tot… Detalii despre intalnire, mai sus, la inceputul forum-ului.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
Rank
Newbie
Din: 
Macuser din: 25.01.06

Merci pt invit. Din pacate, stau in TM.Vb de documente .doc.Adica documente scrise in WORD pe PC. In Text edit apar caracterele din doc Word, iar in Keynote cele din PowerPoint. E nasol pt ca trebuie sa ma sincronizez mereu cu aceste sisteme PC. Deci mereu trebuie sa ma raportez la ele. Nu stii in schimb dc in momentul cand voi avea documente in TextEdit sau Keynote si voi incerca sa le deschid pe un PC daca vor fi probleme de nerecunoastere sau paginatie?Merci. P.S. Pe cand un o intalnire si in TM?

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești

tips:  exportă documentele din Word ca txt, alegi la other encoding - mac romanian; în fereastra cu text verifică sa nu mai ai litere roșii, apoi deschizi documentul pe mac, folosești find&replace; și gata!

grin

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
mars_k2 - 26 Ianuarie 2006 08:18 PM

Merci pt invit. Din pacate, stau in TM.Vb de documente .doc.Adica documente scrise in WORD pe PC. In Text edit apar caracterele din doc Word, iar in Keynote cele din PowerPoint. E nasol pt ca trebuie sa ma sincronizez mereu cu aceste sisteme PC. Deci mereu trebuie sa ma raportez la ele. Nu stii in schimb dc in momentul cand voi avea documente in TextEdit sau Keynote si voi incerca sa le deschid pe un PC daca vor fi probleme de nerecunoastere sau paginatie?Merci. P.S. Pe cand un o intalnire si in TM?

Păi organizeaz-o și unii vor veni, eu vin, fă-o în februarie, la un weekend… Cine vrei să organizez un macuser meeting Timișoara, nu un timișorean?
Cît privește problema cu RO conversion, eu nu am priceput mare lucru: ieri spuneai că vezi - în loc de caracterele limbii române, acum treci la conversia Windows - MAC OS X… Păi sunt lucruri diferite, iar eu tot n-am priceput în ce aplicație vezi linie în loc de ș, să zicem.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Antigua
Macuser din: 10.02.07

As dori sa va rog de un mic ajutor in acesta chestiune. Am un MacBook (Mac OS X Tiger) cumparat din Elvetia (tastatura germana) si as dori sa-l invat sa scrie cu caractere romanesti. Utilizez atat pages cat si word. Din pacate sunt incapator aspirant asa ca am cunostinte limitate la computere. Asa ca va rog sa ma lamuriti daca se poate instala un font care sa recunoasca caracterele romanesti (am incercat sugestiile din forum cu Courier si nu am obtinut nimic pe macul meu). Din pacate sunt foarte departe si nu pot ajunge inca la intalnirile voastre. Situatia asta se va schimba anul viitor cand voi ajunge in Brasov. Asa ca HELP cu scrierea romana. Multam de ajutor.

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
mitu - 10 Februarie 2007 06:14 PM

As dori sa va rog de un mic ajutor in acesta chestiune. Am un MacBook (Mac OS X Tiger) cumparat din Elvetia (tastatura germana) si as dori sa-l invat sa scrie cu caractere romanesti. Utilizez atat pages cat si word. Din pacate sunt incapator aspirant asa ca am cunostinte limitate la computere. Asa ca va rog sa ma lamuriti daca se poate instala un font care sa recunoasca caracterele romanesti (am incercat sugestiile din forum cu Courier si nu am obtinut nimic pe macul meu). Din pacate sunt foarte departe si nu pot ajunge inca la intalnirile voastre. Situatia asta se va schimba anul viitor cand voi ajunge in Brasov. Asa ca HELP cu scrierea romana. Multam de ajutor.

Păi fonturi ai destule cu suport de română. De ce nu citești atent ce s-a scris aici, inclusiv sticky-ul galben. Activează tastatura Romanian și/sau mai pune alte tastaturi făcuite de mine, poate îți plac mai mult. am și una rumänisch, adică mapează tastele conform tastaturii fizice germane, poate îți este mai ușor cu aia.
Teoria
http://www.macuser.ro/index.php/forums/viewthread/1725/
qwertz-azerty
http://www.macuser.ro/index.php/forums/viewthread/1683/
Alte tastaturi ro beta
http://www.macuser.ro/index.php/forums/viewthread/3895/
Ultimele „oficiale”
http://www.unibuc.ro/en/cd_sorpaliga_en

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRank
Jr. Member

Multumesc foarte mult de ajutor si de promptitudine (este si prima oara cand intru si utilizez un forum). Merge perfect cu rumanisch qwertz si in pages cu Helvetica si in word cu Courier. Multumesc inca o data,
Mihai

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
mitu - 10 Februarie 2007 06:43 PM

Multumesc foarte mult de ajutor si de promptitudine (este si prima oara cand intru si utilizez un forum). Merge perfect cu rumanisch qwertz si in pages cu Helvetica si in word cu Courier. Multumesc inca o data,
Mihai

merge cu mai multe:Times, Palatino etc.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRank
Jr. Member

Tocmai vroiam sa te intreb unde este tasta “a rond” pe tastatura rumanisch, dar am dat de ea babeste la “alt-l”. Multumesc inca o data. Munca ta (enorma, dupa cum am vazut pe forum) este esentiala pentru incepatori ca mine. Am descarcat si Mac Guide care este foarte util; inca n-am avut timp sa-l citesc pe tot.

1 din 7
1