2 din 7
2
„Fonturi românești”
  [ Ignoră ]   [ # 16 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Macuser din: 11.10.05
mitu - 10 Februarie 2007 07:23 PM

Tocmai vroiam sa te intreb unde este tasta “a rond” pe tastatura rumanisch, dar am dat de ea babeste la “alt-l”. Multumesc inca o data. Munca ta (enorma, dupa cum am vazut pe forum) este esentiala pentru incepatori ca mine. Am descarcat si Mac Guide care este foarte util; inca n-am avut timp sa-l citesc pe tot.

Nu trebuie băbește, activează Keyboard Viewer, îți arată el tot și toate. Ia uite:

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 17 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Antigua
Macuser din: 10.02.07

Am priceput. Poti sa-mi spui de ce in Keyboard viewer (Rumanisch QWERTZ) apar portocalii tastele din stanga lui 1 si din stanga lui backspace? Cand am incercat sa copiez imaginea ca sa ti-o trimit, a disparut culaoarea portocalie. Apoi a reaparut pe aceleasi taste. Acelasi lucru si cu tastatura germana. Doar cea engleza nu are taste colorate. Plus ca nu cred ca am stiut sa-ti atasez imaginea tastaturii de pe desktop. Poate ma poti lumina si aici. Multam inca o data

/Users/mihaiturcanu/Desktop/Picture 1.png

[ Ignoră ]   [ # 18 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
mitu - 10 Februarie 2007 08:10 PM

Am priceput. Poti sa-mi spui de ce in Keyboard viewer (Rumanisch QWERTZ) apar portocalii tastele din stanga lui 1 si din stanga lui backspace? Cand am incercat sa copiez imaginea ca sa ti-o trimit, a disparut culaoarea portocalie. Apoi a reaparut pe aceleasi taste. Acelasi lucru si cu tastatura germana. Doar cea engleza nu are taste colorate. Plus ca nu cred ca am stiut sa-ti atasez imaginea tastaturii de pe desktop. Poate ma poti lumina si aici. Multam inca o data

/Users/mihaiturcanu/Desktop/Picture 1.png

tastele portocalii sînt „taste moarte” (dead keys), le are și U.S. desigur, dar doar cînd apeși tasta Option, Deutsch sau Czech le are la nivelul zero. ia joacă-te un pic cu ele, avînd deschis un procesor de text în spate, oricare, de ex. TextEdit.
Poze de pe desktop faci prin comanda command (merișor)-shift-3 (tot ecranul) și command-shift-4, după care apare o cruce care o tragi pe ce ai nevoie să selectezi. Dacă însă apeși tastele modificante, nu merge cu comanda asta, îți trebuie o aplicație dedicată, SnapNDrag sau InstantShot.

Semnătură 

Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 19 ]
RankRank
Jr. Member

Ok. Imaginea am obtinut-o dar vrand s-o includ in mesaj cu drag and drop, a rezultat doar adresa imaginii, nu si imaginea. Probabil trebuia sa apas tasta attachments. Incerc acum sa vad daca merge. Inca o data multumesc de lamuriri si de timpul acordat,
Mihai

[ Ignoră ]   [ # 20 ]
RankRank
Jr. Member

OK. Beau o bere in cinstea ta.

[ Ignoră ]   [ # 21 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
mitu - 10 Februarie 2007 08:37 PM

OK. Beau o bere in cinstea ta.

Păi nu, mie îmi dai berea! Tu bei apă minerală...
Eu zic să iei frumos stickies galbene de la rubrica .RO și de la alte rubrici, astea-s un soi de introducere în MAC OS și secretele sale. Ia maximum o oră să le citești, cu pauza de bere aferentă.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 22 ]
RankRank
Jr. Member

Cand ajung acasa promit sa ma revansez. Poate ne-om intalni la vreo adunare de maci. M-am prins mai greu cum se utilizeaza forumul, dar am dat in final si de stickuri si le citesc.

[ Ignoră ]   [ # 23 ]
RankRankRank
Member
Din: Tălmaciu, Sibiu
Macuser din: 09.06.06

De vreme ce topicul este “Fonturi românești”, vin și eu cu o rugăminte .. mă poate ajuta cineva cu un font de tip “scris de mână” care să aibă caractere românești ? Trbuie să fac niște invitații de nuntă pentru un amic .. și sunt sătul de pus virgule și alte alea în Illustrator ...

[ Ignoră ]   [ # 24 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05

De exemplu Zapfino, cu Romanian:

[ Ignoră ]   [ # 25 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
dorin - 18 Februarie 2007 10:06 AM

De vreme ce topicul este “Fonturi românești”, vin și eu cu o rugăminte .. mă poate ajuta cineva cu un font de tip “scris de mână” care să aibă caractere românești ? Trbuie să fac niște invitații de nuntă pentru un amic .. și sunt sătul de pus virgule și alte alea în Illustrator ...

Încă mai frumos, după mine, este Apple Chancery. Cred că este cel mai frumos font tip „handwriting”.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 26 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX

Eu invitațiile mele le-am scris cu Zapfino deoarece m-am “jucat” cu înfloriturile de la litere (pâna la 7 variante per literă) astfel încât fiecare invitație să arate excelent.

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 27 ]
RankRankRank
Member
Din: Galati
Macuser din: 14.10.05

Eu am o colectie de TTF “Romanesti” care merg foarte bine cu Linotype FontExplorer X - altfel n-an reusit sa le instalez dar acum merg foarte bine. Mai mult Linotype are pluginuri pentru Indesign si Illustrator si nu sunt probleme.

[ Modificat: 18 Februarie 2007 11:22 PM de costas ]
 Semnătură 

Pretul este evident negociabil.

Apple user!

[ Ignoră ]   [ # 28 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
psergiu - 18 Februarie 2007 10:43 PM

Eu invitațiile mele le-am scris cu Zapfino deoarece m-am “jucat” cu înfloriturile de la litere (pâna la 7 variante per literă) astfel încât fiecare invitație să arate excelent.

Zapfino e frumos, dar tot Apple Chancery bate restu’ lumii. Părerea mea.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 29 ]
RankRankRank
Member
Din: Tălmaciu, Sibiu
Macuser din: 09.06.06

Mulțam fain. Speram să mai fie și altele ...

[ Ignoră ]   [ # 30 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
dorin - 19 Februarie 2007 07:25 AM

Mulțam fain. Speram să mai fie și altele ...

Aruncă un ochi la discuțiile mai vechi sub .RO, am tot citat acolo fonturi care au suport complet de română (sînt destul de multe acum, nu mai zic de noua generație de fonturi incluse în MS Vista, cu suport complet de română, rezolvînd inclusiv mulți ani problematica cestiune s/t comma below = șȘțȚ, nu s/t cedilla = şŞ ţŢ).

Semnătură 

2 din 7
2