6 din 7
6
„Fonturi românești”
  [ Ignoră ]   [ # 76 ]
Rank
Newbie
Din: Bucureşti
Macuser din: 27.10.07

Stai putin, ca am lucrat cu aceste fonturi in ultimii 2 ani (pe XP Pro si Tiger) si toate diacriticile erau. Nu le vede pe Leopard si nu inteleg de ce. :-?

Semnătură 

Nascut pe lume acum 20 de ani, si pe macuser.ro de ziua Leopard-ului tongue laugh

[ Ignoră ]   [ # 77 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Macuser din: 11.10.05
euvreau - 10 Noiembrie 2007 03:46 AM

Stai putin, ca am lucrat cu aceste fonturi in ultimii 2 ani (pe XP Pro si Tiger) si toate diacriticile erau. Nu le vede pe Leopard si nu inteleg de ce. :-?

Depinde cum ai lucrat și depinde care diacritice. Probleme apar NUMAI cu s/t comma below, nu cu s/t cedilla (standard Windows pînă la XP inclusiv, de la Vista încolo s-a rezolvat).
Dă-mi un exemplu, screenshot ca să pricep la ce te referi. Ce nu vede Leopardu? Ce aplicație / aplicații folosești? Ce fonturi ai instalat în Leopard? (acolo nu prea ai nevoie să mai instalezi nimic, le are din start). Posibil să fie nevoie de un clean font cache dacă te-ai „jucat” de-a instalat/dezinstalat fonturi, avînd mai multe fonturi cu același nume, dar repertoriu diferit etc.

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 78 ]
Rank
Newbie

Nu m-am jucat cu fonturile, am doar Meta instalat azi, care tot nu arata Ș si Ț. Folosesc doar FontExpert, instalat tot azi, la care nu a avut nici un font in cache.
Poate e din cauza keyboard-ului Romanian-Standard, din Leopard, ca asta ar fi ultima diferenta, pentru ca pe Tiger foloseam un keyboard luat de aici de pe site, dar acum mi-a fost lene sa-l pun, ca am vazut ca si asa vede Ș si Ț, dar numai la fonturile de baza (Times, Arial, Helvetica…)
Folosesc Illustrator, InDesign.

Poate e simplu sa-i dau de capat, dar sunt prea obosit azi, dupa o zi de lucru si probleme cu fonturile. Mai vad maine dimineata.

PS. Iata si Mail.app a inceput sa-mi faca probleme: de cateva ore nu mai vrea sa trimita mesajele, nu am facut schimbari de setari, nimic, downloadeaza mesajele dar nu vrea sa le trimita….. Ei, dar asta e alta mancare de mere…

Somn usor tuturor si VA MULTUMESC PENTRU CA EXISTATI - MAC USERI pe macuser.ro BRAVO!!!

Semnătură 

Nascut pe lume acum 20 de ani, si pe macuser.ro de ziua Leopard-ului tongue laugh

[ Ignoră ]   [ # 79 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
euvreau - 10 Noiembrie 2007 05:42 AM

Nu m-am jucat cu fonturile, am doar Meta instalat azi, care tot nu arata Ș si Ț. Folosesc doar FontExpert, instalat tot azi, la care nu a avut nici un font in cache.
Poate e din cauza keyboard-ului Romanian-Standard, din Leopard, ca asta ar fi ultima diferenta, pentru ca pe Tiger foloseam un keyboard luat de aici de pe site, dar acum mi-a fost lene sa-l pun, ca am vazut ca si asa vede Ș si Ț, dar numai la fonturile de baza (Times, Arial, Helvetica…)
Folosesc Illustrator, InDesign.

Poate e simplu sa-i dau de capat, dar sunt prea obosit azi, dupa o zi de lucru si probleme cu fonturile. Mai vad maine dimineata.

PS. Iata si Mail.app a inceput sa-mi faca probleme: de cateva ore nu mai vrea sa trimita mesajele, nu am facut schimbari de setari, nimic, downloadeaza mesajele dar nu vrea sa le trimita….. Ei, dar asta e alta mancare de mere…

Somn usor tuturor si VA MULTUMESC PENTRU CA EXISTATI - MAC USERI pe macuser.ro BRAVO!!!

- Ce e Meta? Un font?
- Nu e din cauza Romanian - Standard din Leo.
- Păi da, ș și ț sînt doar în unele fonturi, absente în cele produse de MS, pînă la XP (inclusiv) și pînă la Tiger (inclusiv). Fonturile MS din Vista și Leo sînt OK.

Dacă vrei să mărești repertoriul de fonturi care suportă RO, treci pe Leo (cum se pare că ai făcut) sau, în Tigru, pune fonturi care le au. Vezi la .RO și la wiki, am mai dezbătut chestiunea asta.

Semnătură 

Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 80 ]
Rank
Newbie

Da, Meta e un font de care ma foloseam pe Tiger si avea diacritice, in Leo au disparut. Este vorba de acelasi font, nu l-am incurcat cu alte versiuni de Meta.
Ceea ce nu pot sa inteleg este ca o colectie de fonturi, care avea Ș si Ț pe Tiger si XP, nu are pe Leopard.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 81 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

Pai, hai sa ne intelegem. Daca erai in Tiger, sub ce tastatura vedeai diacriticele?
Le vedeai sub amindoua? E clar ca foloseai tastatura lui Cattus, iar Meta era luata de pe PC!
Vezi ca si Leo are doua tastaturi romanesti. activeaza-le pe amindoua!
Meta, din ce stiu eu, NU ARE diacritice de la mama ei! Poate ca o foloseai pe aia care circula sub forma modificata, cu tastatura americana sau romaneasca de pc!
Of, aceste versiuni in care userii nici nu s-au obosit sa le schimbe denumirea! Ca e baba Rada sau Rada baba, tot un drac!

[ Modificat: 11 Noiembrie 2007 09:22 AM de iaru ]

[ Ignoră ]   [ # 82 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
euvreau - 10 Noiembrie 2007 12:32 AM

Salutare,

Am si eu o problema la tema asta. Mi-am luat colectia de fonturi RO de pe PC si incerc sa lucrez cu ea pe MacBook, dar nu inteleg de ce in Illustrator, si chiar in FontExpert nu imi arata Ș și Ț.
Ce sa fac?

Merci,
Dumitru

poti verifica totusi fonturile? adica sa le deschizi cu un editor de fonturi si sa vezi daca si unde sunt alocate caracterele respective?
sau, mai simplu, copiaza fonturile de la colegii cu mac-uri…

[ Ignoră ]   [ # 83 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Dacule, e clar: luate de pe PC, NU VEDE diacriticele pentru ca glifele sint puse IN ALTA PARTE! Ii trebuie A DOUA tastatura romaneasca de pe Leopard, si o sa le vada! Dar nici nu stie ce dureri de cap va avea la facutul pdf-urilor! Desi macul vede ttf-urile, fonturile TREBUIE convertite, altfel Acrobatul moare. Cel mai bun, in cazul asta, e TransType, care-i va face fonturi de mac. Dar si TransType e cu dichis.
Si inca o data, sfat pentru toti cei care manipuleaza si modifica fonturi: daca le adauga caractere inexistente in formatul original, e oare atit de greu sa le puna un ROM (sau Romanian, sau Romanesc) in coada numelui?

[ Modificat: 11 Noiembrie 2007 06:22 PM de iaru ]

[ Ignoră ]   [ # 84 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
euvreau - 11 Noiembrie 2007 05:38 AM

Da, Meta e un font de care ma foloseam pe Tiger si avea diacritice, in Leo au disparut. Este vorba de acelasi font, nu l-am incurcat cu alte versiuni de Meta.
Ceea ce nu pot sa inteleg este ca o colectie de fonturi, care avea Ș si Ț pe Tiger si XP, nu are pe Leopard.

Eu zic că NU ai citit un rînd, nici la .RO, nici la Wiki sau ai citit în grabă. Sau nu știi să explici ce probleme ai. Evident, în Leo nu dispar caractere, iar din punct de vedere al inventarului de caractere, inclusiv pt română, situația e sensibil mai bună. Nu spui clar ce caractere dispar, ceea ce scrii ș și ț este s/t comma below, bănuiesc, nu s/t cedilla. Nu dai nici măcar un exemplu de font căruia „îi dispar” caracterele (pune acel font Meta aici sau prin PM, dacă e copyrighted, să vedem cum D-zeu dispar caracterele alea).

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 85 ]
Rank
Newbie

Pentru fonturile care nu au s/t comma, au numai s/t cedilla si merg pe Windows pînă la XP inclusiv, si nu merg cu standardul MAC OS ce keylayout sa-i pun ca sa le vada ș și ț pe Leopard? L2 sau Romanian Standard MS? Sau altceva?

De unde iau acest keylayout? Poate sa mi-l trimita cineva daca il are la .? Eu innebunesc si nu gasesc, si chiar daca gasesc ceva, apoi e exact ceea ce nu-mi trebuie.

Pe macuser.ro am gasit doar un set pe care l-am putut da jos pe macbook (http://www.macuser.ro/index.php/forums/viewthread/1725/). Am pus toate keylayoutsurile de aici. Pana la urma cand tapez ș, ț in FontExplorer X tot nu mi le arata. Fac eu ceva gresit aici? Sau pur si simplu nu am keylayoutul care imi trebuie?

Am mers la wiki, si de pe http://www.redlers.com/downloadkeyboard.html am luat primul, unde scria ”Romanian standard and academic keyboard”. Dupa ce l-am dat jos am incercat Standard+ de acolo si aceeasi poveste ca si la celelalte keylayoutsuri. Mai sunt pe site acolo, dar voi innebuni daca le incerc pe toate.

Multumesc

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 86 ]
Rank
Newbie

Poate stie cineva: fonturile din Adobe Font Folio, cele care nu au terminatia Pro, dar au Std, oare au s/t cedilla?

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 87 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
euvreau - 12 Noiembrie 2007 11:00 PM

Poate stie cineva: fonturile din Adobe Font Folio, cele care nu au terminatia Pro, dar au Std, oare au s/t cedilla?

La .RO am spus cum faci lista fonturilor cu caractere RO. În Leopard, dacă pui româna prima, le face automat Font Book. Repet:
- deschizi Font Book
- activezi una din tastaturile .RO, care își place, inclusiv cele făcute de Apple
- muți Font Book pe Custom și alegi un font care le are, de ex. Times (nu Times New Roman ante Leo, ăla nu le are)

Acuma, cînd te plimbi prin fonturi, vei găsi situațiile:
1. fontul are toate caracterele necesare, inclusiv s/t comma și s/t cedilla, de ex. poza 1, font Ayuthaya
2. fontul nu are niciun caracter pt română (dar a si i circumflex vor fi, probabil, astea se folosesc și în franceză), poza 2, font Baskerville
3. fontul are unele caractere, dar nu pe toate, poza 3, Rom Aachen (are s/t cedilla, deci va merge pe win 2000-XP)

P.S. Ah, pozele astea nu se pun în ordine, apar aici în ordinea Baskerville, Aachen, Ayuthaya

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 88 ]
Rank
Newbie

Si cum sa fac ca sa pot lucra si pe Leopard cu ș/ț cedilla din Rom Aachen acesta?

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 89 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
euvreau - 12 Noiembrie 2007 11:50 PM

Si cum sa fac ca sa pot lucra si pe Leopard cu ș/ț cedilla din Rom Aachen acesta?

Cu oricare dintre cele trei (parcă) variante pt L2 (Latin 2) din setul secundar, fără installer. Le pui manual sau alegi una dintre ele, logout, relogare, activare. În Leo nu e aici altfel decît în 10.2-10.4, nu s-a schimbat nimic.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 90 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Draga Cattus, prietenul nostru se incapatineaza sa NU puna keylautul tau. Nu stiu de ce. Mi-a trimis si mie fontul. Cu Romanian Apple nu am vazut, cu Cattus Romanian, da. E o fonta de PC, facuta cu Altsys Fontographer. Meta lui NU are diacritice!
El inca nu intelege CA NU TOATE fonturile au din fabrica toate diacriticele. Si se mira de de uneori se vede, alteori, nu. Daca ar instala keyloutul tau ar vedea, dar inca nu-i e foarte clar ce si de ce.

6 din 7
6