2 din 4
2
Fonturi cu s/t comma below
  [ Ignoră ]   [ # 16 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: London, UK
Macuser din: 11.10.05
Tudor Vedeanu - 19 Octombrie 2005 02:56 AM

Nu prea e “politically corect”, dar se poate (cred). Incearca in OS X layout-ul de tastatura atasat. Este identic cu cel Romanian din OS X, numai ca am inlocuit ş, ţ cu virgulă dedesubt, cu nefericitele alea cu cedilla. Urăsc să fac asta, dar nevoia mi-a sucit mâna la spate.

I-am zis Romanian-W de la “Windows”... Il pui in ~/Library/Keyboard Layouts

Incercat.
1. N-am gasit ‘sh-ul pe nicaieri.
2. Pe windoze se vede asa. Mai mult, textul cu diacritice e Times, restul e Times New Roman. Io zic sa astept berea aia, nu e graba…

Oricum, multumesc mult pentru ajutor! grin

Semnătură 

MB12 early2015, mini late2018, i2, i4S, iX, Watch Nike (Series3), iPad 1, iPad Pro 9.7”,  Pencil, shuffle 4, TV4, AExtreme x2, AEBSv2, AEBS original(x2) v1(x2), Homepod (x2), iPod Hi-Fi (x3)

[ Ignoră ]   [ # 17 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

Uite cum am facut eu, si a mers britsch (adica brici):

1. Pe Mac OS X 10.4.2, keyboard Romanian-W, Office 2004, într-un DOC nou, scris şŞţŢăĂâÂîÎ cu font TIMES (nu * NEW ROMAN). Salvat.

2. Pe PC, Windows XP, Word 2002, deschid DOC-ul de mai sus. Vad că ş-urile şi ţ-urile apar ca nişte puncte. Mai observ că fontul pe care mi-l arată Word-ul pe Windows este TIMES, şi mă mir de unde l-a găsit, pentru că de obicei în Windows este TIMES NEW ROMAN. L-o fi instalat vreun program Adobe?

3. Selectez tot textul şi schimb fontul în TIMES NEW ROMAN. Evrika! Toate diactiticele sunt vizibile. Ba chiar ţ-urile sunt cu virgulă, nu cu cedilla!

QED

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 18 ]
RankRankRankRank
Administrator
Tudor Vedeanu - 19 Octombrie 2005 06:10 PM

Uite cum am facut eu, si a mers britsch (adica brici):

1. Pe Mac OS X 10.4.2, keyboard Romanian-W, Office 2004, într-un DOC nou, scris şŞţŢăĂâÂîÎ cu font TIMES (nu * NEW ROMAN). Salvat.

2. Pe PC, Windows XP, Word 2002, deschid DOC-ul de mai sus. Vad că ş-urile şi ţ-urile apar ca nişte puncte. Mai observ că fontul pe care mi-l arată Word-ul pe Windows este TIMES, şi mă mir de unde l-a găsit, pentru că de obicei în Windows este TIMES NEW ROMAN. L-o fi instalat vreun program Adobe?

3. Selectez tot textul şi schimb fontul în TIMES NEW ROMAN. Evrika! Toate diactiticele sunt vizibile. Ba chiar ţ-urile sunt cu virgulă, nu cu cedilla!

QED

Facut pas cu pas
1. Pe Mac OS X 10.4.2, keyboard Romanian (fisierul downloadit la mine arata in input menu fara W), Office 2004, într-un DOC nou, scris şŞţŢăĂâÂîÎ cu font TIMES.
2. WIn XP, Word 2003 SP2.
3. Schimbat font in Times New Roman - patratele. In Tahoma sau Palatino Linotype se vede OK.

Incercat pe 3 PCuri. Poate fontul tau e mai destept pe PC, ceea ce ma intoarce la problema pe PC, nu vreau sa ramna nimic de instalat pe PC, vreau modificarile sa fie doar in MAC.

Oricum, Multumesc pt KB layout.

Semnătură 

MB12 early2015, mini late2018, i2, i4S, iX, Watch Nike (Series3), iPad 1, iPad Pro 9.7”,  Pencil, shuffle 4, TV4, AExtreme x2, AEBSv2, AEBS original(x2) v1(x2), Homepod (x2), iPod Hi-Fi (x3)

[ Ignoră ]   [ # 19 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

In cazul tau, cred ca problema este faptul ca nu s-a instalat cum trebuie keylayout-ul meu. Mai ai si altele instalate, nu? De exemplu cele ale lui Sorin Paliga. Al meu n-am stat sa-l bibilesc la denumiri, asa ca presupun ca e un conflict de nume acolo. Uite cum arata la mine, se vede clar Romanian-W. Nu pot decat sa-ti recomand sa le dezinstalezi pe celelalte, si sa-l lasi numai pe al meu (Sorin Paliga, sper sa nu te superi! grin  ) Si eventual pe cel nativ OS X, care vad ca nu face probleme daca-l debifezi in System Preferences.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 20 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Uite, mai fa un test. Deschide te rog pe Windows documentul atasat, si schimba fontul la Times New Roman. Daca presupunerile mele sunt corecte, pe rândul de sus ar trebui sa vezi toate diacriticele, iar pe rândul de jos doar ăĂâÂîÎ.

Fișiere atașate
test_ro.doc  (Dimensiune Fişier 36 - Downloads: 61)
 Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 21 ]
RankRankRankRank
Administrator
Tudor Vedeanu - 19 Octombrie 2005 07:44 PM

Uite, mai fa un test. Deschide te rog pe Windows documentul atasat, si schimba fontul la Times New Roman. Daca presupunerile mele sunt corecte, pe rândul de sus ar trebui sa vezi toate diacriticele, iar pe rândul de jos doar ăĂâÂîÎ.

Perfect adevarat. Acu, cum fac asta si pe macul meu?

Am sters si layoutul vechi si tot aceasi probelema. sa il sterg si sa-l instalez (copiez) din nou?

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 22 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Da, sterge-le pe alea Romanian vechi si pune-l pe al meu in ~/Library/Keyboard Layouts, dupa care - foarte important! - da un log-out si abia apoi activeaza-l in System Preferences.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 23 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Ziceai ca nu gasesti ş-ul, la mine e pe tasta pe care scrie §. Daca ai PowerBook sau iBook am senzatia ca nu exista pe tastatura :-(

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 24 ]
RankRankRankRank
Administrator
Tudor Vedeanu - 19 Octombrie 2005 08:15 PM

Ziceai ca nu gasesti ş-ul, la mine e pe tasta pe care scrie §. Daca ai PowerBook sau iBook am senzatia ca nu exista pe tastatura :-(

L-am gasit, e in stanga sus pe back slash (cred ca e tastatura franceza asta de pe PB meu…). Din nefericire tot nu se vede cu W, mi-e si frica sa incerc cu diacritice.

EDIT: ACUM SCRIE CU CARACTERE DIN ASTEA (SCUZE DE CAPS): ㄴㅓㅏㅗㄹㄴㅏㅓㄹㅗㅣㅏㄴㅁㅓㅠㅣㅏㅁㄴㅓㅠㅍㅁㄴㅣㅏㅍㅠㅁㅣㄴㅏㅓㄹㅗㄴㅣㅏㅍ (in caz ca nu vedeti sunt ca in cuneica, cuneiforma?)

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 25 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Ceva e in neregula…

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 26 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Tudor Vedeanu - 19 Octombrie 2005 07:38 PM

In cazul tau, cred ca problema este faptul ca nu s-a instalat cum trebuie keylayout-ul meu. Mai ai si altele instalate, nu? De exemplu cele ale lui Sorin Paliga. Al meu n-am stat sa-l bibilesc la denumiri, asa ca presupun ca e un conflict de nume acolo. Uite cum arata la mine, se vede clar Romanian-W. Nu pot decat sa-ti recomand sa le dezinstalezi pe celelalte, si sa-l lasi numai pe al meu (Sorin Paliga, sper sa nu te superi! grin  ) Si eventual pe cel nativ OS X, care vad ca nu face probleme daca-l debifezi in System Preferences.

Eu nu mă supăr niciodată când oamenii caută soluții, doar că am senzația că i‑ai terminat pe băieți, băgându‑i într‑o totală ceață de s/t cedilla v. s/t comma below. Și mie, keylayout-ul tău îmi zice că acolo ar fi s/t comma below, nu s/t cedilla, iar UKELELE dă o eroare de ID. Se spune că acest lucru nu e esențial, dar - păstrând ID -39, precum Apple’s Romanian - s‑ar putea să fie un ID conflict (nu cu ale mele keylayout‑uri, care au alte ID-uri, de la -390 încolo, -391, -392 etc.).
Eu îți sugerez să‑i dai alt ID, de ex. -3990, care nu e „ocupat”. În setul meu, este – în arhivă – și o variantă cu s/t cedilla, care merge sigur.

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 27 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
STef… - 18 Octombrie 2005 06:18 PM

daca va interesaza, am toata familia de Helvetica, Helvetica Condensed, Helvetica Neue, Helvetica Neue Condensed
in plus la acestea se pastreaza si vechea mapare de Mac

Mersi, pare OK, doar că eu nu prea folosesc fonturi elvețiene, îmi plac cele serif. AGaramond a super(b).

Semnătură 

Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 28 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Tudor Vedeanu - 19 Octombrie 2005 08:15 PM

Probleme cu accesarea literei ș (s comma) apar NUMAI pe claviaturile fizice US, cele fără tasta suplimentară la stânga literei Z (pe us qwerty = adică tasta Y pe German qwertz). Pentru cei cu asemenea necaz (raportar frumos de un român stabilit peste Ocean), am pus două variante optimizate pt US physical keyboards în setul meu de claviaturi.
Cum toate claviaturile fizice Apple pt Europa sunt ISO Extended, inclusiv ibook și powerbook, nu cred că omul are necaz cu claviautra fizică franceză (care pe mine mă înnebunește oricum, are și o colegă a mea un ibook cu claviatura azerty, e luptă cu nervii acolo…).

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 29 ]
RankRankRankRank
Administrator
Tudor Vedeanu - 19 Octombrie 2005 07:38 PM

Nu pot decat sa-ti recomand sa le dezinstalezi pe celelalte, si sa-l lasi numai pe al meu (Sorin Paliga, sper sa nu te superi! grin  )

Daca tot nu i-am dat de cap cu diacriticele, sper sa nu te supoeri tu, Tudor, dar am revenit la kb layout-ul Romanian 2004 cred a lui Sorin Paliga intrucat e mai ”natural” pentru un switcher ca mine. grin

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 30 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Eu n-am de ce să mă supăr, la mine merge OK… grin

Semnătură 

⌘-N

2 din 4
2

Times New Roman pars prima ››