Am căutat pe forum, n-am găsit ceva similar, dacă mi-a scăpat, îmi cer scuze şi mă mulţumesc cu link.
Când scriu cu anumite fonturi (cu care pe PC mi se vedeau, în trecut, diacriticele cum trebuie), de exemplu Impact, Book Antiqua, diacriticele din text îmi apar cu cu Helvetica.
Deci textul apare scris cu font corect, dar tot ce e ă, î, ş, ţ, â apare cu fonturi Helvetica.
Am căutat pe forum, n-am găsit ceva similar, dacă mi-a scăpat, îmi cer scuze şi mă mulţumesc cu link.
Când scriu cu anumite fonturi (cu care pe PC mi se vedeau, în trecut, diacriticele cum trebuie), de exemplu Impact, Book Antiqua, diacriticele din text îmi apar cu cu Helvetica.
Deci textul apare scris cu font corect, dar tot ce e ă, î, ş, ţ, â apare cu fonturi Helvetica.
Ăhm?
Problema a fost arhidezbătută: acele fonturi nu au s/t comma below (ș Ș ț Ț), standardul academic românesc, ci s/t cedilla (improvizația MS pt română). Sistemul schimbă automat fontul dacă nu găsește anumite caractere, de regulă cu Helvetica și/sau cu Lucida Grande, dacă nici Helvetica nu are cee ace trebuie, de ex. ideografe orientale. Există multe fonturi deja cu suport românesc, încă mai mare în Leopard. Book Antiqua nu are s/t comma below, deci folosești altceva, ori dacă musai BA, devii tu un mic creator de fonturi și pui ce lipsește. Nu ai voie să pui fontul pe net, e copyright, dar e OK să modifici fontul pt uz personal și necomercial.
BookAntiqua de PC nu era o fontă românească de la mama ei. A fost preparată. Şi nici impact. O foloseai pe PC luată de la altcineva, nu de la mama ei (Windows).
Ai la dispoziţie Fontographer sau FontLab dacă vrei să expandezi setul. Cred că am mai dat, în urmă cu un an, seturile originale care conţin diacritice.
Iar dacă vrei să afli direct care are, care n-are, care-i fonta cu strigare, instalează-ţi FontExplorer (e gratuit) şi jumătate din întrebările tale vor găsi răspuns!
Mda, citesc pătrăţele. Io am Firefox. Safari şi ălalalt sunt mai bune decât Firefox?...
Cum adică „mai bune?” Adică dacă afișează caracterele românești? Păi dacă fontu nu le are ce să afișeze? Depinde ce aplicație îți place ție și de ce aplicație ai nevoie, aia e bună, care ți-e de folos și pe care o placi.
Da, la redare browseru folosește fontul ales, nu face și substituția caracterelor lipsă, dar codarea e corectă. Dovada: faceți copy-paste de acolo în TextEdit, de ex., și vedeți corect (a se vedea atașamentul).
Nu numai fiindcă pot, cum zice dacu, uneori trebuie. În unele cazuri, cînd fac transcrieri lingvistice ori dialectale, trebuie să fac jonglerii mult mai complicate decît astea, cu 2 și chiar 3 diacritice pe aceeași literă. Aici doar m-am jucat un pic, să văd ce pot browserele de internet.