1 din 2
1
Diacriticele mi se schimbă pe Helvetica la unele fonturi, în Photoshop.
  [ Ignoră ]
RankRank
Jr. Member
Din: Cluj-Napoca
Macuser din: 05.08.07

Am căutat pe forum, n-am găsit ceva similar, dacă mi-a scăpat, îmi cer scuze şi mă mulţumesc cu link.

Când scriu cu anumite fonturi (cu care pe PC mi se vedeau, în trecut, diacriticele cum trebuie), de exemplu Impact, Book Antiqua, diacriticele din text îmi apar cu cu Helvetica.

Deci textul apare scris cu font corect, dar tot ce e ă, î, ş, ţ, â apare cu fonturi Helvetica.

Ăhm?

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Macuser din: 11.10.05
dariusg - 03 Ianuarie 2008 08:18 AM

Am căutat pe forum, n-am găsit ceva similar, dacă mi-a scăpat, îmi cer scuze şi mă mulţumesc cu link.

Când scriu cu anumite fonturi (cu care pe PC mi se vedeau, în trecut, diacriticele cum trebuie), de exemplu Impact, Book Antiqua, diacriticele din text îmi apar cu cu Helvetica.

Deci textul apare scris cu font corect, dar tot ce e ă, î, ş, ţ, â apare cu fonturi Helvetica.

Ăhm?

Problema a fost arhidezbătută: acele fonturi nu au s/t comma below (ș Ș ț Ț), standardul academic românesc, ci s/t cedilla (improvizația MS pt română). Sistemul schimbă automat fontul dacă nu găsește anumite caractere, de regulă cu Helvetica și/sau cu Lucida Grande, dacă nici Helvetica nu are cee ace trebuie, de ex. ideografe orientale. Există multe fonturi deja cu suport românesc, încă mai mare în Leopard. Book Antiqua nu are s/t comma below, deci folosești altceva, ori dacă musai BA, devii tu un mic creator de fonturi și pui ce lipsește. Nu ai voie să pui fontul pe net, e copyright, dar e OK să modifici fontul pt uz personal și necomercial.

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

BookAntiqua de PC nu era o fontă românească de la mama ei. A fost preparată. Şi nici impact. O foloseai pe PC luată de la altcineva, nu de la mama ei (Windows).
Ai la dispoziţie Fontographer sau FontLab dacă vrei să expandezi setul. Cred că am mai dat, în urmă cu un an, seturile originale care conţin diacritice.
Iar dacă vrei să afli direct care are, care n-are, care-i fonta cu strigare, instalează-ţi FontExplorer (e gratuit) şi jumătate din întrebările tale vor găsi răspuns!

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRank
Jr. Member

Io nu vreu să aflu care are şi care nu, ci să aibă tăte. smile Da’ vă mulţumesc, m-am lămurit. O să-ncerc ce ziceţi domniile dumneavoastră.

Dacă mă apuc să contribui şi să chiar fac fonturi, încă nu ştiu. Mă complac momentan ca lipitoare. smile

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
dariusg - 03 Ianuarie 2008 07:37 PM

Io nu vreu să aflu care are şi care nu, ci să aibă tăte. smile Da’ vă mulţumesc, m-am lămurit. O să-ncerc ce ziceţi domniile dumneavoastră.

Dacă mă apuc să contribui şi să chiar fac fonturi, încă nu ştiu. Mă complac momentan ca lipitoare. smile

Apăi dragule mult și bińe ăi așťepta să aibă tăťe… eu zîc să ťe apuci mata ďe studiu…

Semnătură 

Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRank
Jr. Member

Hiii! Tu eşti pre’ deştept! Şi io vreau accente pă tăte litere!

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

Cum s-ar zice, ai vrea un sclav care să muncească moca pentru tine!
Ἆᾛᾥ
Asta nu înseamnă nimic smile

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
dariusg - 03 Ianuarie 2008 08:10 PM

Hiii! Tu eşti pre’ deştept! Şi io vreau accente pă tăte litere!

Și asta se poate, dacă insiști…

Ēȗ șc̆ŕi̠u̅ a̧s̄ą

Dacă ai browser bun, Safari sau iCab, vei citi și „corect”.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRank
Jr. Member

Mda, citesc pătrăţele. Io am Firefox. Safari şi ălalalt sunt mai bune decât Firefox?...

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
dariusg - 03 Ianuarie 2008 09:12 PM

Mda, citesc pătrăţele. Io am Firefox. Safari şi ălalalt sunt mai bune decât Firefox?...

Cum adică „mai bune?” Adică dacă afișează caracterele românești? Păi dacă fontu nu le are ce să afișeze? Depinde ce aplicație îți place ție și de ce aplicație ai nevoie, aia e bună, care ți-e de folos și pe care o placi.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05

Nici eu nu te vad. Safari 3.0.4

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
altero - 03 Ianuarie 2008 11:03 PM

Nici eu nu te vad. Safari 3.0.4

Da, la redare browseru folosește fontul ales, nu face și substituția caracterelor lipsă, dar codarea e corectă. Dovada: faceți copy-paste de acolo în TextEdit, de ex., și vedeți corect (a se vedea atașamentul).

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05

Moamaaa, cum arata!

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRank
Jr. Member

Ş-acuma-ntrebare: Tu de ce scrii aşa? smile

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești

... fiindca poate!
smile

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
dariusg - 03 Ianuarie 2008 11:40 PM

Ş-acuma-ntrebare: Tu de ce scrii aşa? smile

Nu numai fiindcă pot, cum zice dacu, uneori trebuie. În unele cazuri, cînd fac transcrieri lingvistice ori dialectale, trebuie să fac jonglerii mult mai complicate decît astea, cu 2 și chiar 3 diacritice pe aceeași literă. Aici doar m-am jucat un pic, să văd ce pot browserele de internet.

Semnătură 

1 din 2
1