Da, chiar se mută. Dacă țin tasta SHIFT apasată pot selecta text in timp ce apăs tasta ă.
Dar s-a rezolvat. Erau în User/library/ la keyboard layout ceva tastaturi. Le-am șters. Acum funcționează. Scriu chiar de pe el. Am făcut și un update la Word. Nu știu exact dacă a rezolvat problema, dar merge. O să fiu mai atent în final ce se instalează și pe unde se instalează. Au rămas unele fonturi, care probabil nu au diacritice și unde îmi schimbă fontul. Sare de la Times New Roman la Skia. Dar în Times și Arial funcționează bine. Helvetica la fel.
Am aceiași problemă aici. Litrera ă pur si simplu nu e activa in Word (am incercat pe Word din Office 2004 si 2008, pe Tiger si pe Leopard, pe Intel si PPC)... Ca să fiu mai precis : tasta unde se gășeste litera ă pe tastatura Romanian Standard deplasează cursorul cu un rînd mai sus. M-am uitat in /Library/Keyboard Layouts : la mine este gol…
[ Modificat: 04 Februarie 2008 04:58 AM de cameleon ]
Am aceiași problemă aici. Litrera ă pur si simplu nu e activa in Word (am incercat pe Word din Office 2004 si 2008, pe Tiger si pe Leopard, pe Intel si PPC)... Ca să fiu mai precis : tasta unde se gășeste litera ă pe tastatura Romanian Standard deplasează cursorul cu un rînd mai sus. M-am uitat in /Library/Keyboard Layouts : la mine este gol…
Să luăm și să reluăm metodic și fără nervi chestiunea:
- Word 2004 sau 2008
- Tiger sau Leopard
- Activezi o tastatură de română. CARE? Romanian (apple, Tiger și Leopard)? Romanian - STandard (Apple, Leopard)? Una dintre alte mele? Dacă da, care?
- Ce font este activ (scrie sus sau în menu de font-uri) în clipa aia?
- Cu ce fonturi ai testat comportamentul?
- Cu ce alte aplicații ai testat comportamentul? TextEdit? Nisus? Mellel? NeoOffice? OpenOffice Aqua? ... Cum e? Face la fel? Nu face la fel?
- Ce fonturi ei șters? Ce fonturi ai mai instalat față de cele puse de sistem? Le-ai pus pe cele din Office 2004? (ăla le pune automat, adică le-ai lăsat ori le-ai șters?). Dar pe cele din 2008? ai deschis Font Book să vezi dacă ai dubluri/tripluri de fonturi?
Deschide Word și fă-mi 2 screenshot-uri (merișor-shift-3 sau 4, depinde dacă tot ecranul sau doar o parte din el), cum arată ÎNAINTE și DUPĂ ce apeși pe tasta aia cu pricina, ă / Ă (a breve).
Scuze pt multe întrebări, nu-mi place Word și nu-l folosesc, totuși… comportamentul cu mutatul cursorului un rînd mai sus e nefiresc și nu-l pot reproduce! Cel care l-a reclamat a zis în final că nu mai face, că avea el dubluri/tripluri de keylayout-uri (parcă). Să vedem ce ciudățenii ai tu.
Să luăm și să reluăm metodic și fără nervi chestiunea:
- Word 2004 sau 2008
Și unul si altul : Word 2008 pe iMac-ul meu si pe Mac Mini-ul lui Tata ; Word 2004 pe Powerbook, Macbook si pe iMac-ul nevestei…
Cattus Thraex - 04 Februarie 2008 05:21 AM
- Tiger sau Leopard
Tiger și Leopard, indiferent…
- Activezi o tastatură de română. CARE? Romanian (apple, Tiger și Leopard)? Romanian - STandard (Apple, Leopard)? Una dintre alte mele? Dacă da, care?
Am încercat cu toate : Romanian de la Apple (de origine), și cele propuse aici de tine - Romanian Standard, Romanian MacUser, si celelalte. Același rezultat.
- Ce font este activ (scrie sus sau în menu de font-uri) în clipa aia?
Times New Roman
- Cu ce fonturi ai testat comportamentul?
Multe : în orice caz, cele mai utilizate… Arial, Times, Garamond, Helvetica…
- Cu ce alte aplicații ai testat comportamentul? TextEdit? Nisus? Mellel? NeoOffice? OpenOffice Aqua? ... Cum e? Face la fel? Nu face la fel?
Am testat cu Textedit, Mellel, Pages din iWork. Problema nu se pune decît cu Word.
- Ce fonturi ei șters? Ce fonturi ai mai instalat față de cele puse de sistem? Le-ai pus pe cele din Office 2004? (ăla le pune automat, adică le-ai lăsat ori le-ai șters?). Dar pe cele din 2008? ai deschis Font Book să vezi dacă ai dubluri/tripluri de fonturi?
Fonturile de origine din Office 2004 si 2008 (nici o personalizare a instalarii). Nici un font șters. In plus, avînd problema lui ș si ț evocata aici, am instalat Times New Roman pus la zi precum explicat (download pe un PC, transfer pe Mac).
Deschide Word și fă-mi 2 screenshot-uri (merișor-shift-3 sau 4, depinde dacă tot ecranul sau doar o parte din el), cum arată ÎNAINTE și DUPĂ ce apeși pe tasta aia cu pricina, ă / Ă (a breve).
Vezi cele două attachments… Tasta funcționează exact cum ar funcționa săgeata în sus.
Trebuie sâ adaug : dacă utilizez Keyboard Viewer-ul, și clickez pa ă, același rezultat (săgeata) ; dacă trec prin tabela de caractere, pot să inserez ă fără probleme…
Scuze pt multe întrebări, nu-mi place Word și nu-l folosesc, totuși… comportamentul cu mutatul cursorului un rînd mai sus e nefiresc și nu-l pot reproduce! Cel care l-a reclamat a zis în final că nu mai face, că avea el dubluri/tripluri de keylayout-uri (parcă). Să vedem ce ciudățenii ai tu.
Îti mulțumesc. Este foarte important : nu pentru mine, ci pentru Tatăl meu, pentru care computer-ul reprezinta un instrument de lucru, deci de scris (fiind scriitor). Pentru moment lucreaza cu Mellel, dar ar dori sa poată utiliza Word. Îl bate chiar gîndul sa instaleze un Windows XP cu Parallels si un Office 2007 (sau 2003) pentru Win.. cea ce aș dori sa evite, daca e posibil.
[ Modificat: 04 Februarie 2008 07:22 AM de cameleon ]
La mine s-a rezolvat problema după ce, sătul de instalări de tastaturi româneşti cu comportament bizar, am şters tot din Library şi am lăsat doar layout-ul românesc cel din Tiger. Cel default, cred. L-am activat şi gata. Problemă rezolvată. La fel şi pe G4. Instalat Tiger curat şi activat layout-ul românesc din Tiger. Merge OK. Mai mult, lucrarea de diplomă o scriu când la servicipe WIN XP cu OpenOffice, când acasă pe G4 cu Office2004. Nu am probleme cu diacriticele. Le vede pe toate. E OK.
La mine s-a rezolvat problema după ce, sătul de instalări de tastaturi româneşti cu comportament bizar, am şters tot din Library şi am lăsat doar layout-ul românesc cel din Tiger. Cel default, cred. L-am activat şi gata. Problemă rezolvată. La fel şi pe G4. Instalat Tiger curat şi activat layout-ul românesc din Tiger. Merge OK. Mai mult, lucrarea de diplomă o scriu când la servicipe WIN XP cu OpenOffice, când acasă pe G4 cu Office2004. Nu am probleme cu diacriticele. Le vede pe toate. E OK.
Nu tastaturile suplimentare pot fi problema, eu mi le-am pus pe toate cele create de mine + altele.
O explicație ar fi suprapunerea mai multor keylayout-uri, cu același nume, cum mi-a semnalat psergiu odată.
Problema este că nu pot reproduce comportamentul ăsta, la mine nu a făcut și nu face așa!
Încă o întrebare, rogu-vă: Word 2004/..8 a făcut așa din prima clipă sau așa, deodată și fără motiv, la x zile/luni de la insalare?
La mine, pe iBookG3 a făcut din prima clipă. Dar, ca să fiu exact, instalasem ultimele layouturi româneşti, cele din decembrie. Nu încercasem cu cea din Tiger. Citisem pe Forum despre ele, şi mi-am zis că era timpul să îmi pun şi eu limba română pe G3. Dealtfel, al meu are layoutul un pic ciudat. E cel francez. Partea bizară este că în franceză îmi sunt schimbate tastele (litera M este la dreapta literei L), iar tastele numerice nu le pot activa decât cu SHIFT apăsat. Acum, când folosesc layoutul românesc, pot folosi normal numerele, merg diacriticele, dar sunt un pic derutat de alte taste, care sunt schimbate (tasta Q e A, iar tasta A e Q, tasta W e Z şi tasta Z e W). Dacă vrei, o să pun diseară o poză cu tastatura de la G3.
E cel francez. Partea bizară este că în franceză îmi sunt schimbate tastele (litera M este la dreapta literei L), iar tastele numerice nu le pot activa decât cu SHIFT apăsat. Acum, când folosesc layoutul românesc, pot folosi normal numerele, merg diacriticele, dar sunt un pic derutat de alte taste, care sunt schimbate (tasta Q e A, iar tasta A e Q, tasta W e Z şi tasta Z e W). Dacă vrei, o să pun diseară o poză cu tastatura de la G3.
Seba
Interesant, poate o pistă. Toate mașinile familiei sunt cu keyboard francez (normal, suntem în Franța). Oare o legatură cu problema lui ă ?
Edit.
Am vorbit prea repede. Nu toate. Powerbook-ul are keyboard american (qwerty), si aceași problemă cu ă...
[ Modificat: 05 Februarie 2008 08:51 AM de cameleon ]
E cel francez. Partea bizară este că în franceză îmi sunt schimbate tastele (litera M este la dreapta literei L), iar tastele numerice nu le pot activa decât cu SHIFT apăsat. Acum, când folosesc layoutul românesc, pot folosi normal numerele, merg diacriticele, dar sunt un pic derutat de alte taste, care sunt schimbate (tasta Q e A, iar tasta A e Q, tasta W e Z şi tasta Z e W). Dacă vrei, o să pun diseară o poză cu tastatura de la G3.
Seba
Interesant, poate o pistă. Toate mașinile familiei sunt cu keyboard francez (normal, suntem în Franța). Oare o legatură cu problema lui ă ?
Edit.
Am vorbit prea repede. Nu toate. Powerbook-ul are keyboard american (qwerty), si aceași problemă cu ă...
Repet ceea ce am mai scris aici: problema menționată nu are nicio legătură cu tastatura fizică! Faptul că dacă activezi, să zicem, U.S. ori Romanian, bazat pe U.S., deci QWERTY, pe o tastatură fizică franceză, deci AZERTY, este o chestiune de comoditate, de confort vizual, deoarece nu corespund literele gravate pe tastatura fizică, dar asta e cu totul altceva.
Faptul că ai aceeași problemă pe mai multe calculatoare este enervantă, de acord, dar - de vreme ce nu o pot reproduce altfel - mă face să cred că ai instalat ceva pe toate calculatoarele, ceva ce intră în conflict cu acel Word. Nu-mi pot da seama.
Şi eu am o problemă cu tasta ă in word (Word 2004, version 11), adică nu pot scrie ă dar pot scrie Ă, pe layout-ul Romanian PC-L2. Nu întâmpin problema asta decât in Word.
Mie keyboard viewer-ul îmi arată diferit de ce am eu pe tastatura fizică care e un AZERTY modificat de mine, cu câteva taste scimbate ca să corespundă mai bine layoutului românesc(am pus in attach). Eu am tastele din layout aşa cum le-am scris cu markerul.
Vreo idee de ce îmi face aşa?
Sistemul e 10.4.11 pe G3 la 350MHz (venit din Franţa)
Şi să nu uit, cu Roumain AZERTY e OK, banuiesc că e ceva in legatura cu mutarea acelei taste de pe linia de sus pe cea de mai jos, datorită tastei enter care arată diferit.
Şi eu am o problemă cu tasta ă in word (Word 2004, version 11), adică nu pot scrie ă dar pot scrie Ă, pe layout-ul Romanian PC-L2. Nu întâmpin problema asta decât in Word.
Mie keyboard viewer-ul îmi arată diferit de ce am eu pe tastatura fizică care e un AZERTY modificat de mine, cu câteva taste scimbate ca să corespundă mai bine layoutului românesc(am pus in attach). Eu am tastele din layout aşa cum le-am scris cu markerul.
Vreo idee de ce îmi face aşa?
Sistemul e 10.4.11 pe G3 la 350MHz (venit din Franţa)
Şi să nu uit, cu Roumain AZERTY e OK, banuiesc că e ceva in legatura cu mutarea acelei taste de pe linia de sus pe cea de mai jos, datorită tastei enter care arată diferit.
Nu, nu are legătură treaba asta cu tastatura fizică. Faptul că ai Ă, dar nu și ă e ciudat! să fi uitat eu să-l pun la locul lui? La mine nu e așa, e cum trebuie. Faptul că face NUMAI cu Word 2004 mă lasă perplex, nu-mi pot da seama și, la capitolul ăsta, nu văd de ce Word 2004 ar fi altfel decît alte aplicații.
P.S. Pe mine mă înnebunesc mesajele astea nereproductibile gen „nu am ă pe Word 2004, dar am Ă” etc. Cum naiba să reproduc așa ceva? Pare a fi un conflict între mai multe keylayout-uri, nu cumva ai și tu aceleași tastaturi și la nivelul /Library/Keyboard Layouts și la nivelul ~/Library/Keyboard Layouts, unde ~ este Users/Logged in user
[ Modificat: 24 Martie 2008 10:32 PM de Cattus Thraex ]
Acum îmi merge, dar nu ştiu cum l-am făcut să meargă.
Am luat Onyx, am şters cache-ul la fonturi, am şters tot ce aveam in library/keyboard layouts (nu aveam tastaturi care să se repete sau sa fie şi în Users in library de la nivelul respectiv), am restartat si am instalat doar Romanian PC-L2, şi făcea la fel.
Am instalat si celelalte layout-uri L2, dar şi pe ele făcea la fel. Apoi am constatat că nici US-ul nu recunoştea tasta respectivă şi am mai pus şi italian să văd dacă face la fel. În momentul respectiv ecranul a devenit negru o jumătate de secundă, apoi şi-a revenit şi am constatat că pe italian tasta merge.
Apoi am încercat să scriu in US folosind mouse-ul ca să apăs în keyboard viewer şi am constatat că merge, şi SURPRIZĂ, acu merge şi de pe tastatură şi din L2 merge ă.
O să dau un restart să văd ce face…
revin cu un LE
LE: văd că acum merge, sper să o ţină tot aşa
Înainte în word aveam ceva shortcut-uri inversate, adică in loc de măr+Q la quit mie îmi scria măr+A (si select all era inversat cu quit-ul), acu văd că shortcut-urile sunt cele pe care le ştiam eu adică mar+q la quit şamd. În schimb la close (mar+W la mine e acu măr+Z şi undo care era măr+Z la mine e măr+W). Sau poate că aşa se comportă wordul în mod normal, n-am idee…