cu ajutorul informatiilor de pe forum am reusit sa localizez diacriticele, dar ma incurca pozitionarea lor, pentru ca eu tastam diacritice romanesti pe Windows XP astfel : in trecut am asociat in word din meniu, “inserare”, “taste de comenzi rapide” pentru toate diacriticele taste corespunzatoare, de exemplu pentru litera “ă”, apas tastele “alt” si “a” in acelasi timp. Asa m-am invatat si acum am trecut la un Macbook, insa aici nu stiu cum sa fac acelasi lucru, adica sa asociez pentru aceeasi litera taste din zona, adica sa asociez tasta “cmd” la litera a, in acelasi timp. Si tot asa pentru celelalte diacritice. Motivul pentru care vreau asta este e ca am deja format reflexul pe tastele respective, iar daca as schimba as scadea dramatic viteza de dactilo.
Caut o solutie, multumesc
cu ajutorul informatiilor de pe forum am reusit sa localizez diacriticele, dar ma incurca pozitionarea lor, pentru ca eu tastam diacritice romanesti pe Windows XP astfel : in trecut am asociat in word din meniu, “inserare”, “taste de comenzi rapide” pentru toate diacriticele taste corespunzatoare, de exemplu pentru litera “ă”, apas tastele “alt” si “a” in acelasi timp. Asa m-am invatat si acum am trecut la un Macbook, insa aici nu stiu cum sa fac acelasi lucru, adica sa asociez pentru aceeasi litera taste din zona, adica sa asociez tasta “cmd” la litera a, in acelasi timp. Si tot asa pentru celelalte diacritice. Motivul pentru care vreau asta este e ca am deja format reflexul pe tastele respective, iar daca as schimba as scadea dramatic viteza de dactilo.
Dacă nu, cum cred (graba de a pune întrebări înainte de a citi măcar esențialul, e doar în cap de pagină), atunci fă-o acum, apoi revino, dacă nu e clar.
Dacă ai venit în lumea MAC OS, va trebui să renunți la proastele obiceiuri. Dacă nu, ai mai multe opțiuni, între care și revenirea la uindăuz! Glumesc, desigur, sînt răutăcios…
Salut, am citit faq, insa nu gasesc un raspuns la intrebarea mea. Pana la urma sunt un incepator, care vine de pe uindouas si nici nu se pricepe.
Deci va rog luati-ma incet
Ca sa inteleg si eu: pe windows foloseam “alt” si “a” pentru a obtine “ă”, sau “alt” si “t” pentru a obtine “ţ”. Intrebare: cum fac acelasi lucru pe un Mac, cu tastele de jos, “cmd” ori “options” impreuna cu “a” si “t” ??
Rog explicati detaliat, ca nu ma supar
Of, deci TOT nu ai citit cu atenţie. Cînd folosesti ALT, Shift+Alt sau CapsLock+Alt, ai acces la tastele înlocuite. Command NU se foloseşte, tocmai pentru că implică o funcţie.
Dacă tot nu e clar, pun şi eu o întrebare: ai downloadat layout-urile de tastatura de PC? Le-ai activat? Le vezi în meniu, dreapta sus?
E clar că NU ai nevoie de inserare rapidă sau de scurtături. Iar ca să revii la o formă complicată, cînd ai una foarte simplă, aici nu te mai putem ajuta!
da, le-am descarcat, acum folosesc Romanian Macuser, cu keyboard viewer; dar inca nu am asociat “alt” cu “a” ca sa obtin diacritica de care spuneam, asta nu am reusit inca; poate imi mai spui cate ceva despre problema cu diacriticele, vad ca esti din 2005 pe mac;
salut
Hai s-o luăm uşor:
1. Ce font foloseşti? Dupa cum probabil ştii, nu toate fonturile au româneşti. Cele care au româneşte sînt: Helvetica (NU Arial), Times (NewRoman), Lucida Grande, Skia.
2. Pentru ce îţi trebuie româneşte, pentru Vista sau XP?
3. Din layout-urile descarcate, pentru a fi compatibil cu W-XP sau W-2000, sau W-98, îţi trebuie numai 6_Romanian L2 cedilla si o icoana cu acelasi nume. Altfel, ai pentru Vista sau pentru celelalte macuri direct din sistemul de operare. Iar dacă ai cumpărat macul din România, ai diacriticele pe taste.
4. Daca ai cumva OS X 10.5 (Leopard), ai layout-urile de tastaturi direct in sistem, în System Preferences/International/Input Menu. Tot acolo ai şi Character Palete şi Keyboard Viewer.
Bun, acuma sper că totul e limpede.
P.S. NU înţeleg DE CE trebuie să asociezi ALT cu A ca să obţii ă sau â? Nu e pe tastă? În layout-ul Romanian ă este la [, iar î la ∽. Nu e clar?
În Layout-ul Romanian PC, ai ă-ul în acelaşi loc, dar î e la ], â la \, ţ la ‘, iar ş la ; Cînd foloseşti ALT, ai acces la tastele eliminate. Adică alea scoase să le faci loc celor româneşi.
Cred ca e clar.
Salut, am citit faq, insa nu gasesc un raspuns la intrebarea mea. Pana la urma sunt un incepator, care vine de pe uindouas si nici nu se pricepe.
Deci va rog luati-ma incet
Ca sa inteleg si eu: pe windows foloseam “alt” si “a” pentru a obtine “ă”, sau “alt” si “t” pentru a obtine “ţ”. Intrebare: cum fac acelasi lucru pe un Mac, cu tastele de jos, “cmd” ori “options” impreuna cu “a” si “t” ??
Rog explicati detaliat, ca nu ma supar
C.
Nu cred că ai citit tot și nu cu atenție. E destulă vorbărie aici și nu o pot relua in extenso pentru fiecare utilizator. Dacă ești din București, ne putem vedea și-ți expun cu macul în față cum stă problema. Dacă nu, o să-mi fac timp să-ți selectez ce ai nevoie ca să pricepi.
Tu descrii o utilziare de layout gen Programmers, adică accesarea caracterelor RO prin tasta Option/Alt. Pt asta, ai Romanian Programmers, creat de mine. Cu Option/Alt apăsată, ai a – ă; s - ș și x - ş (sedilă, pt win 95-xp compatiblity); t - ț și g - ţ (sedilă); q - â; i – î. Ai acolo și de ce e necaz mare cu ș/ț (comma) față de ş/ţ (sedilă) în Windows 95-98-2000-XP; de la Vista , gata, s-a terminat cu chinul.
Dacă pricep eu ce vrei să spui (ah, ești tare neclar), descarcă setul Romanian și pune/activează măcar Romanian Programmers, pare cel dorit de tine.
Poate vorbesc în plus, ai descărcat, instalat și activat cele din http://www.macuser.ro/index.php?ACT=25&fid=22&aid=6875_awzTpHize5bwS9ZqOMSg&board_id=1 ?
Ai și lectură acolo, destul pentru prima zi.
...si acum am trecut la un Macbook, insa aici nu stiu cum sa fac acelasi lucru, adica sa asociez pentru aceeasi litera taste din zona, adica sa asociez tasta “cmd” la litera a, in acelasi timp. Si tot asa pentru celelalte diacritice. Motivul pentru care vreau asta este e ca am deja format reflexul pe tastele respective, iar daca as schimba as scadea dramatic viteza de dactilo.
Cristi
pai daca selectezi de la international / input menu tastatura romineasca, ai diacriticile pe tastele marcate ca atare de pe tastatura computerului tau…
asta cu viteza la scris… cite pagini scrii, defapt?
Tudor a remarcat bine faptul ca tin sa scriu diacriticele cu “alt” si “a” sau “alt” si “t” spre exemplu, intrucat am invatat “scrierea oarba” la un master unde examenele erau obligatoriu pe calculator si trebuia sa invatam sa scriem repede, fara sa ma uit la taste, iar degetele “cunosc” drumul asa pe tastatura. Acesta e motivul.
Sistemul este Leopard, am gasit diacriticele pe tastatura, nu e o problema, dar trebuie sa ma uit acum la tastatura, fapt pe care nu il faceam, pentru ca asa cum am spus tastez fara sa ma uit la taste pe sistem Windows. Voi mai citi ce mi-a trimis Cattus si voi vedea ce reusesc sa fac.
Multumesc
Tudor a remarcat bine faptul ca tin sa scriu diacriticele cu “alt” si “a” sau “alt” si “t” spre exemplu, intrucat am invatat “scrierea oarba” la un master unde examenele erau obligatoriu pe calculator si trebuia sa invatam sa scriem repede, fara sa ma uit la taste, iar degetele “cunosc” drumul asa pe tastatura. Acesta e motivul.
Sistemul este Leopard, am gasit diacriticele pe tastatura, nu e o problema, dar trebuie sa ma uit acum la tastatura, fapt pe care nu il faceam, pentru ca asa cum am spus tastez fara sa ma uit la taste pe sistem Windows. Voi mai citi ce mi-a trimis Cattus si voi vedea ce reusesc sa fac.
Multumesc
Păi e simplu. Descarci varianta mea de tastaturi și ori pui tot setul și activezi doar Romanian Programmers ori pui doar Romanian Programmers, manual, în Library/Keyboard Layouts, logout, relogare, sys prefs/International/Input și activezi. Dacă spui clar ce vrei și soluțiile sînt clare și rapide.
Laudă muncii!
Va multumesc, cu ajutorul lui Cattus si al celorlalti am gasit totul in layout Romanian Programmers. Ati fost de ajutor, forumul functioneaza foarte bine.
Va doresc o zi buna
Cristi
Va multumesc, cu ajutorul lui Cattus si al celorlalti am gasit totul in layout Romanian Programmers. Ati fost de ajutor, forumul functioneaza foarte bine.
Va doresc o zi buna
Cristi
OK, pot dormi liniștit, am făcut prima și ultima faptă bună pe ziua de azi, e aproape miezul nopții, de a doua nu mai am timp!