Salut, am citit faq, insa nu gasesc un raspuns la intrebarea mea. Pana la urma sunt un incepator, care vine de pe uindouas si nici nu se pricepe.
Deci va rog luati-ma incet
Ca sa inteleg si eu: pe windows foloseam “alt” si “a” pentru a obtine “ă”, sau “alt” si “t” pentru a obtine “ţ”. Intrebare: cum fac acelasi lucru pe un Mac, cu tastele de jos, “cmd” ori “options” impreuna cu “a” si “t” ??
Rog explicati detaliat, ca nu ma supar
C.
Eu mai predau la studentii mei utilizarea calculatorului. Evident, Windows, Word si Excel. Totdeauna le spun sa nu foloseasca combinatii de taste proprii pentru a insera diacritice. Nu de alta, dar o parte din ei se duc la burse de studiu in alta parte si nu au voie, sau chiar daca au, nu este politicos sa-si introduca propriile combinatii in Word-ul calculatorului care le-a fost pus la dispozitie, doar pentru ca asa sunt ei obisnuiti. De regula, cand le arat combinatiile pentru salvare sau pentru selectarea intregului document (Ctrl+S, Ctrl+A), in ooc sa execute ce ne-am asteptat, scriu un “ă” sau un “ş”. Atunci ma duc in optiunile wordului si setez totul pe default, spre disperarea obisnuitilor. Cineva te-a sfatuit bine sa nu folosesti Command, dar de principiu tot mai de bun simt este sa folosesti tastele alocate, nu de alta, dar combinatiile din Word, nu sunt universale si in alte programe, pe cand tastele alocate.
A naibii obisnuinta asta, imi aduc aminte ca mai de mult cineva intreba pe forumul asta daca poste sa mute butoanele ferestrelor in dreapta si sa faca sa fie un startbar cu un startmenu, ca asa este obisnuit…