Am o mica problema…trebuie urgent sa scriu o lucrare in word cu times new roman si sa folosesc âăț etc…problema este ca pot sa scri cu ă si cu â insa cand vine vorba sa folosesc ț si ș ma transfera automat in stilul de scri monaco…cum pot rezolva aceasta pb? ast un raspuns urgent…multumec celu care mi ofera rasp.
Am o mica problema…trebuie urgent sa scriu o lucrare in word cu times new roman si sa folosesc âăț etc…problema este ca pot sa scri cu ă si cu â insa cand vine vorba sa folosesc ț si ș ma transfera automat in stilul de scri monaco…cum pot rezolva aceasta pb? ast un raspuns urgent…multumec celu care mi ofera rasp.
Cred că este cea mai frecventă întrebare și tot cea căreia i s-au dat cele mai dese răspunsuri, numai în ultima lună de cel puțin două ori. Și acum, răspunsulo este același: TNR pînă la Tiger inclusiv și în setul de Office 2008 NU cuprinde ș/ț. De asemenea, sunt inexistente pînă la Win XP inclusiv. Leopard și Vista includ în sistem TNR (+ alte fonturi MS) care au și ș/ț.
Dacă ești în Leopard, folosești probabil TNR din Office 2008, altfel nu-mi explic de ce ai lipsă caracterele cu pricina.
Reține că, dacă transferi documentele pe Windows, pînă la XP inclusiv, oamenii vor avea necazuri cu acele ș/ț. Trebuie pus update-ul, des menționat, European Union Bulgarian and Romanian Update. Vista e OK, nu are nevoie de nimic.
În rest, citește .RO cu atenție.
P.S. folosește Times, e la fel. Reține că, dacă trebuie să duci textul pe Windows anterior lui Vista, vei avea probleme. Poți folosi însă acolo Palatino Linotype, un font frumos, care include și ș/ț. În Vista, poți folosi multe alte fonturi, acum au și ele ș/ț.
Am creat o tastatură în limba română (i-am pus numele Popak), optimizată pentru textele în limba română.
Are diacritice şi cratimă.
Am testat-o timp de câteva luni folosindu-mă pe mine ca subiect şi merge OK. Mâinile nu mai îmi obosesc.
Deocamdată, ea este disponibilă doar pentru Windows, pentru simplul motiv că nu am un Mac pe care să creez layout-ul.
Detalii complete (inclusiv rezultatele studiului) se găsesc pe http://www.invatasingur.ro/popak.
Mă poate ajuta cineva, să creeze layout-ul corespunzător pentru Mac?
Dragă domnule Popa.
Nu imi dau seama daca e o aranjare eficientă (nu am PC), dar pare interesantă. Dacă e bazată pe frecvenţa literelor, e OK. Mulţumiri pentru efort. Cred că e mai mult decît atît!
Singurul lucru care mă doare e că ar trebui să acopăr tastele cu hîrtiuţe. La noi, pe mac, tastele sînt denumite explicit. A doua observaţie e că setul de caractere e destul de redus. Unde-s accentele, semnele speciale? Sînt, cumva, asignate funcţiei Alt+4 cifre?
Dragă domnule Popa.
Nu imi dau seama daca e o aranjare eficientă (nu am PC), dar pare interesantă. Dacă e bazată pe frecvenţa literelor, e OK. Mulţumiri pentru efort. Cred că e mai mult decît atît!
Singurul lucru care mă doare e că ar trebui să acopăr tastele cu hîrtiuţe. La noi, pe mac, tastele sînt denumite explicit. A doua observaţie e că setul de caractere e destul de redus. Unde-s accentele, semnele speciale? Sînt, cumva, asignate funcţiei Alt+4 cifre?
Mulţumesc de apreciere.
Este mai mult decât frecvenţa literelor. Este legată şi de alternarea mâinilor, drumul parcurs de degete etc. Vă rog să citiţi rezultatele studiului (este un link pe site-ul meu).
Nu ştiu dacă trebuie să acoperiţi tastele cu hârtiuţe. Eu nu le-am acoperit. Am învăţat, conform metodei oarbe, ca şi pe Qwerty. Dar este mult mai uşor de învăţat, odată învăţată poziţia de bază LTRNSOAEIU se formează foarte multe cuvinte. Lucrez la un ghid de învăţare, cu exerciţii. O să îl pun pe site curând.
Caracterele speciale se obţin cu ALT dreapta + tastele din partea stângă a tastaturii. Este schema tot pe site. Nu ştiu dacă pe Mac sunt alte caractere, în plus faţă de cele obişnuite de pe Qwerty.
Ştiu că pe MAC nu există ALT dreapta. Una din tastele de lângă space (de preferat în partea dreaptă) nu poate fi folosită în combinaţii? Nu am Mac, nu ştiu cum funcţionează.
[...]
Ştiu că pe MAC nu există ALT dreapta. Una din tastele de lângă space (de preferat în partea dreaptă) nu poate fi folosită în combinaţii? Nu am Mac, nu ştiu cum funcţionează.
NP
O, ba da, pe mac există alt dreapta (Option dreapta), iar tastele moarte se pot obține cu option/alt dreapta sau stînga. Nu există alt/option dreapta pe tastele unor portabile din seria PPC și seriile de pînă acum cu intel (dar este așa la MBA, nu am apucat să văd dacă și noua serie MB și MBP are option/alt dreapta). Oricum ar fi, există un mic utilitar, fKeys, care modifică Enter în option/alt dreapta, deci nu e bai.
Despre Dvorak RO pt mac am mai vorbit, e de gîndit așa ceva, nu am timp acum, dar se poate face, în măsura în care ar fi interes. Cred că interesul ar crește mult dacă la distribuitorii Apple de la noi s-ar găsi, opțional, și tastaturi fizice Dvorak, în prima fază Dvorak US, apoi și Dvorak RO, dacă facem niște propuneri. Voi întreba la iStyle și la Noumax cum ar fi treaba cu opțiunea asta, mi-ai dat o idee.
Întrebarea lui Nickxyzt despre “Alt dreapta” are legătură - cred eu - cu faptul că pe PC “Alt stânga” şi “Alt dreapta” nu sunt identice. Din câte ţin minte cele două taste generează coduri diferite, de aia caracterele străine se pot genera cu Alt dreapta + 0xxx, dar nu şi cu Alt stânga. Pe Mac cele două Alt-uri prezente pe tastaturile desktop sunt identice din câte ştiu eu.
Întrebarea lui Nickxyzt despre “Alt dreapta” are legătură - cred eu - cu faptul că pe PC “Alt stânga” şi “Alt dreapta” nu sunt identice. Din câte ţin minte cele două taste generează coduri diferite, de aia caracterele străine se pot genera cu Alt dreapta + 0xxx, dar nu şi cu Alt stânga. Pe Mac cele două Alt-uri prezente pe tastaturile desktop sunt identice din câte ştiu eu.
În esenţă, întrebarea mea este: există pe Mac o tastă în partea dreaptă a tastaturii (în afară de shift) care ar putea fi folosită în combinaţie cu taste alfanumerice, pentru a obţine diverse caractere?
În esenţă, întrebarea mea este: există pe Mac o tastă în partea dreaptă a tastaturii (în afară de shift) care ar putea fi folosită în combinaţie cu taste alfanumerice, pentru a obţine diverse caractere?
Ptiu, credeam că am fost clar: da, este tasta option/alt dreapta, iar dacă nu există, fiind îlocuită de Enter, (la unele modele), se poate modifica tasta Enter folosind utilitarul fKeys.
În Word 2008 pe Leopard (inclusiv 10.5.5) îmi trece automat tastatura de sistem de pe RO pe USA. Este singurul program care face asta (inclusiv de la Microsoft).
Pe Tiger 10.4.11 nu face problema asta.
Are careva o idee cum să mențin tastatura RO și în Word 2008?
În International / Language am prima limbă setată English, ca să nu îmi facă probleme progr. Mozilla, dar și dacă pun prima Română tot la fel se comportă Word 2008.
În Word 2008 pe Leopard (inclusiv 10.5.5) îmi trece automat tastatura de sistem de pe RO pe USA. Este singurul program care face asta (inclusiv de la Microsoft).
Pe Tiger 10.4.11 nu face problema asta.
Are careva o idee cum să mențin tastatura RO și în Word 2008?
În International / Language am prima limbă setată English, ca să nu îmi facă probleme progr. Mozilla, dar și dacă pun prima Română tot la fel se comportă Word 2008.
Nu pot reproduce, aș fi bucuros să zic că MS a creat un procesor de c…, dar nu face așa! Uite cîte tastaturi am active, cu toate merge foarte bine, mai puțin cu ultima, US Academic, cînd îi dau combining diacritical marks, dar asta nu cred că te interesează pe tine.
Trecerea automată pe US se poate datora faptului că sistemul, fiind setat pe engleză, el cere limba lui. Dacă vrei ca fiecare aplicație, inclusiv Finderul, să rămînă pe propria lui limbă setată, fă bifa ca în poza 2. Oricum, chiar dacă trece pe US, poți reveni pe RO, cel mai bine activînd scurtăturile command-spacebar și option-command-spacebar și alocînd alte scurtături pt spotlight.
Mulțumesc. Nu știu totuși dacă am fost înțeles. Problema mea e că trece automat pe US și este singurul program care face așa ceva. Pe Tiger Word 2008 merge OK. În rest nu am probleme cu diacritice etc.
Este nasol că tot timpul trebuie să verific ce tastatură este activată, ca să nu tastez greșit.
Și am activat shortcuturile pentru schimbarea tastaturii la 30 minute după ce am folosit pentru prima oară Macul.
Mulțumesc. Nu știu totuși dacă am fost înțeles. Problema mea e că trece automat pe US și este singurul program care face așa ceva. Pe Tiger Word 2008 merge OK. În rest nu am probleme cu diacritice etc.
Este nasol că tot timpul trebuie să verific ce tastatură este activată, ca să nu tastez greșit.
Și am activat shortcuturile pentru schimbarea tastaturii la 30 minute după ce am folosit pentru prima oară Macul.
Nu folosesc MS Office prea mult, dar nu am observat că ar avea aici un comportament mai rău ca altele, dar voi fi mai atent.