16 din 21
16
Cum folosim LIMBA ROMÂNĂ PE MAC? Tastaturi alternative, întrebări, răspunsuri
  [ Ignoră ]   [ # 226 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

În bara de titlu diacriticele se văd bine.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 227 ]
RankRankRank
Member
Din: Vienna, Austria
Macuser din: 19.10.08

Bug report:

Tastatura Romanian Programmers a lui Cattus Thraex are niște probleme.

Dacă este apăsat Caps Lock, combinația AltGr + [sti] generează minuscule în loc de majuscule, și AltGr + q genereaza ‘Œ’.

Semnătură 

Membru retras.

[ Ignoră ]   [ # 228 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05

Corect, nici nu bagasem de seama. Ba chiar vad ca Alt+s, cu Caps, imi da: Í.
In schimb, tot cu Caps, Alt + Shift, face bine: ĂÂȘȚÎ. E feature, sau bug? smile

[ Ignoră ]   [ # 229 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Macuser din: 11.10.05
aramdune - 11 Mai 2009 05:16 PM

Bug report:

Dacă este apăsat Caps Lock, combinația AltGr + [sti] generează minuscule în loc de majuscule, și AltGr + q genereaza ‘Œ’.

Corect, acest nivel a rămas din forma inițială. Corecta-voi cu proxima ocazie, în principiu fac asta cînd le iau pe toate la puricat. Al­te bug-uri ai mai observat, în alte keylayout-uri? Zi acuma, că dacă mă apuc să am lista completă. Dacă ai mai multe, bagă-mi un PM, te rog.

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 230 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Unknown Humanoid - 14 August 2009 05:30 PM

Ce tastatura as putea lua pentru a avea diacritice, dar parantezele patrate si acoladele sa se pastreze? Romanian Programmers? Unde pot gasi o imagine cu layout-ul fiecarei tastaturi?

Parantezele pătrate se păstrează la nivelul imediat superior pe toate keylayout-urile, iar pe Programmers mereu. „Nivelul imediat superior” este option/alt și option/alt-Shift plus tasta cu pricina.
fiecare layout este vizualizabil dacă activezi Keyboard Viewer tot de unde activezi și layout-urile. Asta pt layout-urile active. Dacă vrei să deschizi un keylayout neinstalat, folosește UKELELE, caută pe google că dai rapid de ea.

Semnătură 

Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 231 ]
RankRankRankRank
Administrator

Cattus, am o problema cu Romanian Programmers, pe 10.4.11: merg toate diacticele, majuscule si minuscule, cu exceptia lui ş minuscul (cel cu comma below). Keyboard Viewer arata corect ş-ul, dar cand dau pe el se aude sunetul ala de eroare si atat.
Instalat pachetul de la tine acum vreo 2 zile, cu restart si reparat permisiuni.

[ Ignoră ]   [ # 232 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
altero - 02 Septembrie 2009 02:21 AM

Cattus, am o problema cu Romanian Programmers, pe 10.4.11: merg toate diacticele, majuscule si minuscule, cu exceptia lui ş minuscul (cel cu comma below). Keyboard Viewer arata corect ş-ul, dar cand dau pe el se aude sunetul ala de eroare si atat.
Instalat pachetul de la tine acum vreo 2 zile, cu restart si reparat permisiuni.

Dacă schimbi fontul cu, să zicem, Times ori Palatino, ce face?
Ce aplicație folosești?

Dacă Keyboard Viewer arată corect caracterul, înseamnă că așa este, e corect, problema ar fi la font și/sau la aplicație. La mine e OK:
șȘ şŞ
și pe Keyboard Viewer și pe concret, aici pe forum. Sînt deja pe Snowică Leopardu.

Ia verifică ce fonturi ai cu punct folosind Font Book, mi-e teamă că ai cam multe.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 233 ]
RankRankRankRank
Administrator

Aveam vreo 12 fonturi cu punct, le-am rezolvat.
Am incercat si cu Times, Arial, Palatino, Lucinda Grande; in TextEdit, pe forum, Word… nu vrea.

[ Ignoră ]   [ # 234 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
altero - 02 Septembrie 2009 02:46 AM

Aveam vreo 12 fonturi cu punct, le-am rezolvat.
Am incercat si cu Times, Arial, Palatino, Lucinda Grande; in TextEdit, pe forum, Word… nu vrea.

foarte ciudat, nu pot reproduce, dacă nu pot reproduce, nu pot da soluții. E ceva la tine, nu-mi dau seama ce.
Șterge și repune fișierul ăla .keylayout, nu am altă idee, s-o fi corupt la tine, deși, dacă Keyboard Viewer arată că e OK, atunci e OK.
N-ai alt mac să repeți testul?

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 235 ]
RankRankRankRank
Administrator

Mai bibilesc maine, si incerc si pe alt Mac. Merçi.

[ Ignoră ]   [ # 236 ]
RankRankRankRank
Administrator

Chiar ca e ciudat: pe alt Mac, cu Leo, merge totul brici. Pe asta, cu Tigru, nu vrea si pace. Am reinstalat pachetul din primul post de aici, ş si virgula nu vrea. Apas pe el si nu face nimic, in afara de bang-ul ala de eroare.

Poate conteaza: e un PowerBook QWERTY, cu tasta ~ intre Z si Shift stanga.

[ Ignoră ]   [ # 237 ]
Rank
Newbie
Din: 
Macuser din: 14.01.09

Chiar nu îmi explic cum se întâmplă asta! Atașez un print screen. Îmi pune spațiu după diacritice. Dar mi se întâmplă asta doar când dau copy-paste la textul dintr-un anumit document. Sa fie formatat într-un anumit fel documentul din care copiez?

Diacriticile le am pe tastatură. Am cumparat mac-ul cu tasatatura pentru România.

[ Ignoră ]   [ # 238 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești

da, textul tau e formatat ciudat
scrie tu citeva cuvinte cu diacritice, si ai sa vezi diferenta

[ Ignoră ]   [ # 239 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Elah - 10 Septembrie 2009 03:35 PM

Chiar nu îmi explic cum se întâmplă asta! Atașez un print screen. Îmi pune spațiu după diacritice. Dar mi se întâmplă asta doar când dau copy-paste la textul dintr-un anumit document. Sa fie formatat într-un anumit fel documentul din care copiez?

Diacriticile le am pe tastatură. Am cumparat mac-ul cu tasatatura pentru România.

Cînd dai copy-paste din/în aplicații, comportamentul poate fi neașteptat și diferit de ceea ce te-ai aștepta. Fă o probă cu TExtEdit și OpenOffice și vezi cum se face acolo. Cel mai bine ar fi să deschizi/imporți acel document tot în Word și să faci copy-paste în acceași aplicație. Ce înseamnă „se întâmplă asta doar când dau copy-paste la textul dintr-un anumit document”, e cam criptic ce spui, ce fel de aplicație, ce fel de document?

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 240 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Aram - 11 Mai 2009 05:16 PM

Bug report:

Arame, abia azi am avut un pic de timp să mă uit pe Programmers și nu-s chiar așa de sigur că e un bug. În multe dintre tastaturile mele, nivelul option-capslock are alt rezultat decît option-shift și cred că e corect așa, deoarece mai cîștig niscai simboluri pe care le pot pune acolo. E drept, la nivelul ăla, trebuie să mai apeși o dată ca să revii la stadiul fără capslock, dar e oricum mai rapid decît să comuți altă tastatură. De ex., nivelul Opt-capslock-G are ca rezultat © (e pe nivelul opt-C pe US), deoarece nivelurile inferioare sînt pt t cedilla (sub opt-T, cel academic, cu virgulă). În orice caz, așa le-am gîndit atunci.
Sigur, utilizatorul e suveran și el știe mai bine ce e bun și ce e rău, dar – deocamdată – nu m-ai convins că e un bug.
Cu ocazia asta am constatat un bug în UKELELE, modifică nivelul zero dacă modific nivelul opt-capslock, deci tot a fost bună la ceva atenționarea. Îi scriu lui John Brownie, nu-i mai scrisesem de mult, oare ce alt dialect african o mai fi studiat în vara asta?
Concluzie: rămîne așa cum e, mai vreau argumente ca să modific ceva. Orice modificare atrage după sine alte modificări/consecințe, deci NU.

Semnătură 

16 din 21
16