Am la language english prima limbă în ordine.
La tastură input, am Romanian din sistem.
Așa am făcut fontul cu FontLab Studio după indicațiile tale. In plus, am mapat in locul parantezelor, practic unde am literele pe tastatura RO Apple.
Merge impecabil.
Am schimbat in Româna la Language și merge la fel, cum trebuie.
10.4.11
Același font, dă peste cap stilurile. Am pus un document scris cu fontul respectiv în diferite stiluri
(regular, bold, bolditalic, etc) și practic selectez bold și rămâne regular și le tot amestecă.
Nici printarea nu este ok, fiind nevoie de covertire la unele stiluri din font.
Din aceasta cauză spun ca este diferență.
Testele le-am făcut pe un MacBook cu 10.6, un iMac cu 10.6
respectiv pe MacMini cu 10.4 Intel sau PPC , G4 Tower ...
Dacă imi dai in PM o adresa de e-mail, ti-as putea trimite font-ul respectiv, poate am gresit de la modificarea lui ...
Am la language english prima limbă în ordine.
La tastură input, am Romanian din sistem.
Așa am făcut fontul cu FontLab Studio după indicațiile tale. In plus, am mapat in locul parantezelor, practic unde am literele pe tastatura RO Apple.
Merge impecabil.
Am schimbat in Româna la Language și merge la fel, cum trebuie.
10.4.11
Același font, dă peste cap stilurile. Am pus un document scris cu fontul respectiv în diferite stiluri
(regular, bold, bolditalic, etc) și practic selectez bold și rămâne regular și le tot amestecă.
Nici printarea nu este ok, fiind nevoie de covertire la unele stiluri din font.
Din aceasta cauză spun ca este diferență.
Testele le-am făcut pe un MacBook cu 10.6, un iMac cu 10.6
respectiv pe MacMini cu 10.4 Intel sau PPC , G4 Tower ...
Dacă imi dai in PM o adresa de e-mail, ti-as putea trimite font-ul respectiv, poate am gresit de la modificarea lui ...
Mulțumesc!
COMPLETARE:
În 10.4.11 am pus Romanian Xmas Pack, schimbat pe rând toate, schimbat in Language, acelasi rezultat, negativ.
Înainte de orice – golit font-caches, restartat cu Shift (safe start) și apoi normal, deactivat fonte inutile in sistemul vechi etc., poate s-a făcut deja, dar zic…
Atenţie: Ai făcut cum NU trebuie. N-are nici o legătură ce limbă pui prima, ci ce layout de tastatură pui. În loc să mapezi corect, tu ai înlocuit parantezele. Pun pariu că în OS 6 sistemul foloseşte fontele originale, care aveau diacritice, iar în OS 4, alea pe care le-ai făcut tu. Ă nu stă peste {, ci într-un loc definit de standardul UNICODE. Era pe aici un film care te învăţa cum să faci corect!
Întrebarea mea e: ai ÎNLOCUIT parantezele drepte şi acoladele, sau ai plasat diacriticele în căsuţe goale? Dacă ai înlocuit, rău ai făcut.
Am înțeles ce zici.
10.6 folosește același font, am scos originale tot, ca sa nu am dubii, este același font 100%
Am adăugat în locul definit de standard-ul UNICODE, conform instrucțiunilor de aici, cu “generate glyphs”.
Pe lângă asta am pus și în locul parantezelor, acoladelor, pentru că programul in care le folosesc 99% este FreeHand MX, care nu știe de Unicode.
In cazul ăsta da, am caractere dublate și nu am paranteze ca 99% din cazuri nu imi trebuie.
Și dacă îmi trebuie, le caut in PopChar, dar nu prea le folosesc.
Am pus layout tastatura, am încercat toate cele 4 din Xmas Pack.
Repet, pe 10.6 merg impecabil, fonturile modificate. Pe 10.4 nu.
Probabil le generez greșit ...
Am încercat vreo 4 fonturi:
AGaramond
Arial
AmericanTypewriter
Algerian
In 10.4:
AGaramond, îmi pune aiurea stilurile (dacă ii dau bold, pune italic, etc.)
Nu merg printate, decât convertite la curbe.
Arial este ok
AmericanTypewriter îmi afiseaza Medium, indiferent ce selectez Medium sau Bold.
Algerian ok.
In 10.6: totul ok, fară probleme.
Mulțumesc!
iaru - 07 Iulie 2010 09:45 PM
Atenţie: Ai făcut cum NU trebuie. N-are nici o legătură ce limbă pui prima, ci ce layout de tastatură pui. În loc să mapezi corect, tu ai înlocuit parantezele. Pun pariu că în OS 6 sistemul foloseşte fontele originale, care aveau diacritice, iar în OS 4, alea pe care le-ai făcut tu. Ă nu stă peste {, ci într-un loc definit de standardul UNICODE. Era pe aici un film care te învăţa cum să faci corect!
Întrebarea mea e: ai ÎNLOCUIT parantezele drepte şi acoladele, sau ai plasat diacriticele în căsuţe goale? Dacă ai înlocuit, rău ai făcut.
N-am mai pomenit așa confuzie, îmi aduce aminte de OS 9: cînd aveai fonte diferite cu aceeași codificare internă, FH/sistemul nu le putea deosebi. De încercat și cu fonturi care nu sînt de sistem – oricare, numai nu alea preinstalate. Cum e fișierul, deschis în Illustrator? Soluția cu convertirea în vectori era cea recomandată…
NB:
Onyx dilește fontcache la FreeHand? FontFinagler? Adobe zice
FH are diverse probleme cu fontele (dintotdeauna).
Da știu că are ceva probleme.
Ideea este că sunt obligat să folosesc FH pe toate calculatoarele.
Mă intrigă faptul ca pe Snow merg impecabil. Și vroiam sa evit convertirea, să le fac ok din toate punctele de vedere.
O să încerc cu Onix, mai studiez.
Altfel pun Snow Leo peste tot și sper să evit problemele.
Mulțumesc
VlAdLitteram - 08 Iulie 2010 07:28 AM
N-am mai pomenit așa confuzie, îmi aduce aminte de OS 9: cînd aveai fonte diferite cu aceeași codificare internă, FH/sistemul nu le putea deosebi. De încercat și cu fonturi care nu sînt de sistem – oricare, numai nu alea preinstalate. Cum e fișierul, deschis în Illustrator? Soluția cu convertirea în vectori era cea recomandată…
NB:
Onyx dilește fontcache la FreeHand? FontFinagler? Adobe zice
FH are diverse probleme cu fontele (dintotdeauna).
e vorba de acest simbol @...(coada de maimuta sa zicem. cat despre keymap nu stiu nimic. m-as bucura daca mi-ai lasa un id de mess eventual sa-mi dai niste (sfaturi) setari deoarece asa mi l-am luat…in plus nici cu ceasul nu ma pricep sa reglez…revine mereu la plus doua ore.
stima
Salutare,
Uf, povestea e lunga si ... lunga, dar sa rezum
- in departamentul nostru de DTP noi punem diacritice inlocuind paranteze, stiu ca e gresit dar… (povestea lunga de la inceput)
Am nevoie de un sfat, ma mananca pe mine in fund sa uniformizez toate helveticele din baza de fonti, si as dori sa stiu atunci cand pun “manual” virgulita la s,S,t,T cat de mare sa o fac?
Voi folosi transformul si o voi micsora, intrebarea este: exista o regula in limba romana privind dimensiunea diacriticei de sub s,S…..?
folosesc Fontographer 5 (cu licenta, acte si tot ce trebuie)
Şi mai am ceva de spus: pe cît de drag mi-era Fontographer înainte de OS X, pe atît mi-e de folos FontLab acum. Denumirea fonturilor e o mare problemă în fontographer. Mai ales că recomand tuturor formatul .OT.