Ortografia ante și post 1993. Cum facem pe MAC OS X?
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Macuser din: 11.10.05

De cîteva ori a venit vorba aici despre ortografia limbii române, ultima oară cînd Lucian Constantin a actualizat fișierele.
1. Revenirea abruptă și total aiurea la grafia cu î și â + sunt, din 1993, a fost precedată de ceva discuții polemice prin 1991–1992, cînd se pritocea. Din păcate, lucru de neînțeles, Academia nu a ținut seama de aceste luări de atitudine, nici chiar dacă au venit de la nume sonore. Pt cei curioși, anexez formatul electronic al articolului marelui lingvist (românist) suedez Alf Lombard, din 1992 și un studiu mai recent al Ioanei-Vintilă Brătianu. Cum era și de așteptat, mulți nu respectă acest norme, mulți folosesc î/sînt, nu â/î+sunt. Își fac iluzii cei care cred că va fi altfel în viitorii ani, poate doar dacă Academia, într-un final, va deschide o temă serioasă de discuții.
2. Utilizatorii de MAC OS X au la dispoziție un corector ortografic din ce în ce mai bun care se folosește ca modul adăugat lui CocoAspell. Există, prin grija lui Lucian Constantin, un modul al grafiei ante-1993 (deci cu î și sînt) și altul al ortografiei „oficiale” actuale, deci cu î/â + sunt. Ultimele module, de asemenea, discern forma corectă cu virgulă jos sub s și sub t (s/t comma below), standardul academic, folosit de MAC OS X și, relativ recent, și de Windows Vista. Autorii au spus că mai mențin un scurt timp și varianta cu s/t cedilla, dar o vor elimina ulterior, probabil anul viitor, odată cu generalizarea folosirii Vista și Windows 7.
A se reține că, în MAC OS X, CocoAspell NU ESTE COMPATIBIL cu Office 2004/2008, dar se poate folosi cu multe aplicații care folosesc motorul ortogafic Apple: TextEdit, Pages, Nisus, Mellel, OpenOffice, NeoOffice, iCalamus (între aplicațiile DTP) etc. etc. Pașii sînt:
- se descarcă CocoAspell pt mac PPC sau mac intel și se instalează
- se descarcă un modul sau toate modulele de limba română, conform indicațiilor lui Lucian Constantin, atunci cînd se actualizează (ultima actualizare este din februarie 2009, vezi http://www.macuser.ro/index.php/forums/viewthread/17702/ ) și se pune UN SINGUR MODUL în /Library/Application Support/cocoAspell.
- te duci la System Preferences/Spelling și lași aplicația să-și compileze modulul. Gata.
Reține că unele aplicații „văd” corectorul după restart sau după logout și relogare.
Mai reține că, din cele ce constat, nu vei putea pune simulan mai multe module de română, de ex. și ante-1993 și post-1993, pe care să le alegi după nevoi. Trebuie să te decizi pt unul dintre ele, altfel sînt inactive. Cred că e un bug al cocoAspell, poate rezolvabil într-o zi. De aia am spus „...se pune UN SINGUR MODUL în /Library/Application Support/cocoAspell”. Verifică însă periodic comportamentul, poate – într-o bună zi – cocoAspell va rezolva și acest mic neajuns.

Imediat sub acest fir de discuție, aveți și cîteva tastaturi alternative pentru română, altele decît cele oferite de Apple. Vezi acolo și problemele legate de compatibilitatea MAC OS X-Windows-Linux.
_____

Snow Leopard a simplificat și mai mult folosirea corectorului ortografic, în sensul că se pot folosi fișierele pentru OpenOffice. Se poate folosi, în continuare, CocoAspell. Versiunea de intel pare a merge OK și pe Snow Leopard.
Dacă se dorește folosirea fișierelor OpenOffice, procedați astfel:
- se descarcă dicționarul/dicționarele de pe site-ul OpenOffice, există și acolo mai multe versiuni pt română, respectiv cu î/sînt și cu â-î/sunt, adică de aici
http://extensions.services.openoffice.org/dictionary
- fișierului respectiv i se schimbă extensia din .oxt în .zip, confirmă întrebarea dacă ești sigur că asta vrei
- va rezulta un director, din care extragi fișierele cu extensia .dic și .aff, pe care le tragi în /Library/Spelling
- fișierul hyphen îl poți compila și pt alte aplicații, dar – ca atare – îl poți folosi doar în OO (de ex., eu l-am compilat pt Mellel, care are un utilitar pt a compila dicționare de silabare). Deocamdată, SL nu poate folosi direct și acest fișier, probabil e în lucru și asta pt 10.7!
Cam gata. Cred că va trebui să închizi și să redeschizi aplicația cu care vrei să folosești dicționarul. Nu pare a fi nevoie de delogare și relogare.

[ Modificat: 26 Mai 2010 11:43 AM de Administrator ]
Fișiere atașate
1_Lombard.pdf  (Dimensiune Fişier 234 - Downloads: 287)
2_Vintila.pdf  (Dimensiune Fişier 115 - Downloads: 290)
 Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Cluj-Napoca
Macuser din: 25.09.06

Salut Cattus,

mulțumesc mult pentru articolul lui Lombard postat. Clarifică mult din complicațiile pe care le trăim azi. Pentru a vedea cum se continuă această discuție însă (în speță la noi) ai putea să atașezi și tot articolul Ioanei Vintilă? Din păcate acum este doar prima pagină.

Cele bune!

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Macuser din: 11.10.05
mikeestreets - 18 Martie 2009 08:26 PM

Salut Cattus,

mulțumesc mult pentru articolul lui Lombard postat. Clarifică mult din complicațiile pe care le trăim azi. Pentru a vedea cum se continuă această discuție însă (în speță la noi) ai putea să atașezi și tot articolul Ioanei Vintilă? Din păcate acum este doar prima pagină.

Cele bune!

Hm, ciudat, trebuia să fie tot articolul, nu pricep de ce e numai prima pagină! REvin după ce găsesc originalul, să văd ce s-a întîmplat.

P.S. orele 19.30 Îmi pare rău, așa îl am. Coordonatele Institutului de Lingvistică, așa cum apar pe site-ul academiei, nu mai sînt valabile! Dai clic, zice că nu există. Trimiți e-mail, vine înapoi cu invalid domain. Bătaie de joc.

[ Modificat: 19 Martie 2009 12:32 AM de Cattus Thraex ]
 Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…