3 din 4
3
Cum modificăm un font şi cum punem diacriticele
  [ Ignoră ]   [ # 31 ]
Rank
Newbie
Din: 
Macuser din: 04.07.10
dacuBurebista - 05 Iulie 2010 05:07 PM

- dacă le salvezi otf atunci le vede și macul și pisiul
- ca să-ți apară stilurile, mai trebuie făcut cava în fontlab, mi-e mai greu de explicat in cuvinte, vezi în imagini poate reușești să prinzi ideea
- ca să folosești tastele mapate așa cum sunt din tastatură, trebuie să ai setarile corecte în system preferences
(e și un topic dedicat aici, în aria aceasta)

Multumesc,

Am citit de 5 ori topicurile cu galben, am instalat toate keyboard layout, fontul modificat cu diacritice, NU am pe tastele care trebuie diacritice.
Am trecut prin fiecare layout de Romana din pachetul Xmas.
Pana la urma o sa le mapez eu manual pe ce taste vreau (sh=§) si o sa le fac asa pe toate.
Vroiam sa le fac foarte corecte si universale, oarecum standardizate in cazul in care il dau cuiva sa ii mearga, sa nu fac cum ma taie capul.

O sa incerc cu suita cum mi-ai explicat cand fac mai multe stiluri din acelasi font.

Seara buna!

[ Ignoră ]   [ # 32 ]
Rank
Newbie
Din: 
Macuser din: 04.07.10

Greseala mea, functioneaza.
Eu testam si aveam nevoie in FH MX, care se pare ca nu suporta Unicode.
Deci cred ca maparea manuala e singura solutie. 99% in FH le folosesc.

Multumesc inca odata!

[ Ignoră ]   [ # 33 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

Revin, după atîta vreme. M-a întebat deunăzi cineva cum procedează. Am căutat filmulețul și nu l-am mai găsit. Avînd acum spațiu nelimitat pe mediafire, l-aș putea încărca din nou, dacă autorul îmi permite. Ce zici, autorule? Dacă nu mai are filmul, l-aș putea reface eu, adaptat la ultimele strigăte ale tehnologiei.
Părerea mea!

[ Ignoră ]   [ # 34 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Timișoara
Macuser din: 01.03.07

Dacă autorul nu e momentan disponibil, poți interpreta tăcerea drept un răspuns afirmativ?

Semnătură 

The Day Is My Enemy

[ Ignoră ]   [ # 35 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 11.10.05

daca nu-l pui tu, il pun eu deseara

[ Ignoră ]   [ # 36 ]
RankRankRank
Member
Din: Canberra-Bucharest
Macuser din: 18.10.10

Fonturile nu se mapează după taste, ci tastele (keylayout-ul) se ia după encoding. Dacă un font nu are caracterele RO (uzual ș Ș țȚ și, uneori, ă Ă) nu e chiar greu să le faci, important este să le mapezi unicode cum trebuie. Locul le este, de regulă, rezervat în orice font, doar că lipsesc. În ordinea citată mai sus, șȘțȚăĂ, vei avea U+0219 U+0218 U+021B U+021A U+0103 U+0102
Dacă maparea este asta, va fi citit corect pe orice sistem de operare. Evident, ca să fie instalabile pe orice sistem, trebuie să fie ttf / otf de Windows, compatibil cu Windows, Mac OS X și Linux.

[ Ignoră ]   [ # 37 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

uite si linkul

[ Ignoră ]   [ # 38 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj-Napoca, Romania
Macuser din: 13.12.05

Multumesc. Sarbatori fericite !

Semnătură 

You’re on a Mac. If something seems complicated, you’re doing it wrong!

 Macbook Pro 13, 2010
 iPhone 5

[ Ignoră ]   [ # 39 ]
RankRankRank
Member
Jonathan Walsh - 22 Decembrie 2010 02:46 PM

Dacă maparea este asta, va fi citit corect pe orice sistem de operare. Evident, ca să fie instalabile pe orice sistem, trebuie să fie ttf / otf de Windows, compatibil cu Windows, Mac OS X și Linux.

N.B. Deși locul lor este ordonat, se pot pune oriunde în font, de exemplu la final, după ultimul caracter codat, mai bagi în font 6 caractere, dacă e nevoie, după aia dai character info și bagi codul unicode; va merge garantat.

[ Ignoră ]   [ # 40 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Timișoara
Macuser din: 01.03.07
STef… - 23 Decembrie 2010 07:53 PM

uite si linkul

Mulțumesc!

Semnătură 

The Day Is My Enemy

[ Ignoră ]   [ # 41 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

daca mapati caracterele RO ca in filmulet, veti putea folosi textele cu diacritice introduse pe PC (cu tastatura RO), pe mac fara a pierde nici o diacritica. Aceasta mapare inlocuieste carecterel Ș si Ț cu cedilla cu cele normale cu comma

[ Ignoră ]   [ # 42 ]
RankRankRank
Member
Din: 7 coline
Macuser din: 11.01.07

Care din denumirile fontului trebuie păstrate identic pentru a apărea numele fontului iar apoi subcategoriile > Bold; Bold Italic; Italic; Black; etc.
Am “românizat” niște foante însă apar ca stiluri/fonturi distincte. Ex: Macuser Bold; Macuser Italic; Macuser Black…

[ Ignoră ]   [ # 43 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești

ai o opțiune - Generate font suitcase
dar nu se aplică pentru fonturile OTF

[ Ignoră ]   [ # 44 ]
RankRankRank
Member
akbar - 28 Decembrie 2010 03:01 AM

Care din denumirile fontului trebuie păstrate identic pentru a apărea numele fontului iar apoi subcategoriile > Bold; Bold Italic; Italic; Black; etc.
Am “românizat” niște foante însă apar ca stiluri/fonturi distincte. Ex: Macuser Bold; Macuser Italic; Macuser Black…

Dacă faci numai o simplă modificare / adăogire de caractere, aplicație (orice aplicație din categoria „font generator”) păstrează atributele inițiale și nu e nevoie să faci nimic. Ceea ce descrii apare numai dacă ai modificat tu, cu propria ta mânuță, denumirea și atributele inițiale și ai zăpăcit atributele inițiale.
Screenshot-urile sunt, sper, destul de clare, fiind făcute cu Fontforge.

[ Ignoră ]   [ # 45 ]
RankRankRank
Member
Din: 7 coline
Macuser din: 11.01.07
dacuBurebista - 28 Decembrie 2010 06:31 AM

ai o opțiune - Generate font suitcase
dar nu se aplică pentru fonturile OTF

Hmm, Myriad e un font OTF care are exact organizarea pe care o caut eu. Probabil că e așa cum zice Jonathan; n-am avut timp să verific.
O să deschid să văd ce și cum după o perioadă; nu mai am chef să văd glifuri o perioadă...

3 din 4
3