1 din 3
1
Româna are acum codificare oficială
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Macuser din: 11.10.05

Pentru cei interesați, în primul rînd pentru I.R.I.S. și Apple (Cupertino), semnalez, prin amabilitatea lui Cristian Secară, documentele oficiale care reglementează normele limbii în format electronic:

http://www.clr.ro/monitor/2006/443.pdf

http://www.clr.ro/monitor/2006/842.pdf

Ei, totuși intrăm în UE cu reglementări scrise. Vor fi obligatorii din 23 mai 2007.

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05

In 842.pdf, pag. 13, eu parca vad o cedilla sub un “t”. Si nu prea pare a fi de la tipar.

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

Deci ghilimelele româneşti sunt 99-99…

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

Vai! Cum 99-99!? eu stiam (si tot Catavencu) ca e 99-66, adica „99-66“! Pe cine au intrebat? NUmai o clipa, sa ma uit si eu!
Aoleu, da! Cred ca aia care vor incerca sa aplice documentul isi vor sparge capul. De unde sa scoata virgulita la diacritice sub Windows?
P’orma, e o rusine: un pdf facut din scan! Si… mama ce aberatie! Cine o fi stabilit asta (Word, fir-ar, ca nu poate!) e „99-99”!?

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
altero - 21 Octombrie 2006 02:50 PM

In 842.pdf, pag. 13, eu parca vad o cedilla sub un “t”. Si nu prea pare a fi de la tipar.

E de la tipar. Acum e clar, și Vista va definitiva: s/t comma below!
În pozele tale, fontul are, întîmplător sau nu, comma, nu cedilla. În multe fonturi, t cedilla e, de fapt, t comma below, dar e pus la t cedilla (Adobe Glyph List nici nu menționează t cedilla, deoarece asta este o „inovație” MS, nu se folosește niciodată).

Semnătură 

Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Tudor - 21 Octombrie 2006 03:08 PM

Deci ghilimelele româneşti sunt 99-99…

Da, corect, precum și în tastaturile mele din seria Romanian.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
iaru - 21 Octombrie 2006 03:22 PM

Vai! Cum 99-99!? eu stiam (si tot Catavencu) ca e 99-66, adica „99-66“! Pe cine au intrebat? NUmai o clipa, sa ma uit si eu!
Aoleu, da! Cred ca aia care vor incerca sa aplice documentul isi vor sparge capul. De unde sa scoata virgulita la diacritice sub Windows?
P’orma, e o rusine: un pdf facut din scan! Si… mama ce aberatie! Cine o fi stabilit asta (Word, fir-ar, ca nu poate!) e „99-99”!?

E 99-99! Așa este și în tastaturile mele din seria Romanian. Da, știu, și eu am avut dubii că e corect așa,dar așa e corect, deși - chiar în cărțile tipărite în perioada interbelică, aflate în biblioteca personală - apare și 99-66, dar corect este 99-99.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 14.10.05

Nu inteleg nimic. Oricum, e de bine cred. smile

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești

ca de obicei, regula vine tirziu si e alta decit ceea ce se intimpla in practica…

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
dacuBurebista - 22 Octombrie 2006 02:50 PM

ca de obicei, regula vine tirziu si e alta decit ceea ce se intimpla in practica…

Foarte tîrziu, dar mai bine mai tîrziu decît niciodată. De fapt, codificarea e din 1998, acum doar capătă valoare de lege, dar, ca orice lege…

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Totusi, din punctul de vedere al frumusetii (daca frumusetea va fi avut vreodata vreun punct de vedere) 99jos-66sus e mai simpatic.
P’orma, nu tot ce e lege e si corect: nici o - nicio. Eu NU POT sa scriu nocio (na, ca l-am scris!)! Si cu asta, basta. Ce mama ma-sii! Sint si eu un pic de filolog. Stiu ca româna se trage din latina vulgara in care “SUNT” roman era pronuntat “SINT”. Etc., etc.

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
iaru - 22 Octombrie 2006 04:58 PM

Totusi, din punctul de vedere al frumusetii (daca frumusetea va fi avut vreodata vreun punct de vedere) 99jos-66sus e mai simpatic.
P’orma, nu tot ce e lege e si corect: nici o - nicio. Eu NU POT sa scriu nocio (na, ca l-am scris!)! Si cu asta, basta. Ce mama ma-sii! Sint si eu un pic de filolog. Stiu ca româna se trage din latina vulgara in care “SUNT” roman era pronuntat “SINT”. Etc., etc.

De acord și just. Nu numai româna are situația în care „citat” (academic, i.e. 99-99) are și varianta „citat“ tipografic (99-66). În seria Romanian, am acoperit și uzul ăsta: shift-§ este ” (citat închis academic), iar option-shift-§ este “ (închis 66). Varianta „citat“ (99-66) a fost folosită și în perioada interbelică (studiu empiric, folosind cărțile din biblioteca personală).
Adevărul este că, pînă în 1998, româna nu a avut nici un standard oficial, cu definiția clară a caracterelor; abia acum DOOM2 și Gramatica Academiei definesc clar, iar asta doar ca urmare a presiunilor lui Cristi Secară și, eventual, ale mele. Acuma că s / t comma below este singurul corect, nu s/t cedilla, este o chestiune de bun simț, deoarece așa a fost de la Maiorescu încoace. Este de neînțeles de ce MS a complicat problema, probabil deoarece turca are s cedilla și, prin simetrie, au creat t cedilla (deși t cedilla pare, aboslut, o inovație a MS Windows).
Cît privește niciun / nicio și alte chichițe din ultima gramatică asta este, ca și reintroducerea lui â, una dintre gugumăniile Inst. de Lingvistică: oameni care n-au ce face și, în orice caz, nu fac nimic consistent. În 1991-1992, cînd minerii, ajutați de „mineri”, îi omorau și îi batjocoreau pe intelectualii în București, Academia deloc frămîntată de ce se întîmpla în stradă - reintroducea â în interiorul cuvintelor. Măcar dacă revenea, în bloc, la ortografia Sextil Pușcariu, cu apostrof și liniuță de unire discriminate. Sigur că este revoltător… Academia, ca for intelectual, nu a întrebat niciodată cine, totuși, i-a omorît pe acei copii în 1989?

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești

academia? cine e academia?

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Pai, o institutie care, daca se supara pe noi, schimba TOTAL limba româna si, in 10 ani, am putea vorbi turca sau ciuciungheza! Ea comanda felul in care vorbim. Adica niste tipi ranchiunosi si rupti de lume!
Academia nu are un dictionar on line! Asta o fac pe banii lor niste baieti din America cu toti prietenii de limba româna. Am sa sugerez Ministerului Educatiei sa-i premieze si sa mai taie fondurile pt Academia! Unde mai pui ca n-au fost in stare in 15 ani sa furnizeze o gramatica electronica autorilor de programe din lume! E revoltator! De aia nu avem traducere automata in romana!

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05

Niste dinozauri care inca nu-si dau seama ca sunt morti !
Ce e trist e ca nu sunt singuri si de aia au impresia ca sunt in gașcă...

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
iaru - 23 Octombrie 2006 04:40 AM

Pai, o institutie care, daca se supara pe noi, schimba TOTAL limba româna si, in 10 ani, am putea vorbi turca sau ciuciungheza! Ea comanda felul in care vorbim. Adica niste tipi ranchiunosi si rupti de lume!
Academia nu are un dictionar on line! Asta o fac pe banii lor niste baieti din America cu toti prietenii de limba româna. Am sa sugerez Ministerului Educatiei sa-i premieze si sa mai taie fondurile pt Academia! Unde mai pui ca n-au fost in stare in 15 ani sa furnizeze o gramatica electronica autorilor de programe din lume! E revoltator! De aia nu avem traducere automata in romana!

Da, iarule, am mai vorbit despre asta. Catza ar putea lua inițiativa… Și cu premiatu’ și cu înjuratu’ smile

Semnătură 

1 din 3
1