o intrebare un pic blasfema pentru noi macuser, dar da ca trebuie trebuie…
Tot cu aceasta cu corectare ortografica ACTIVA a cuvintelor in romana…(cu corectare ACTIVA sa subintelelge propunere cuvintelor corecte in contemporaneitate cu digitarii cuvintelor pe tastatura)
Sunt tot timpul constrins sa apelez la o persoana la distanta ca sa corecteze pri email toate scrisori care fac pentru lucru, cu plata sa intelege…
Si in afara de asta sau si schimbat timpurilor, nu mai era ca pe ani 98/2000 cind secretarele din moldova includeau in plata si alte servicii, acum e mai greu…
Cum singuri puteti vedea prin threduri aceasta, da ca as avea asa programa as putea face scrisori fara greseli; multi straini care sa afla la noi (francezi, romani, moldoveni, spagnoli) care sunt cetateni ale tarilor de limbe neolatine, nu fac greseli de loc prin intermediul acestor programe…Vrau si eu asa!!!
E adevarat ca MSoffice/win are asa programa?
Da. Mai exista un CD numit MS Office 2003 Proofing tools, de unde poti instala corectorul ortografic al aproape tuturor limbilor de o oarecare circulatie, printre care si romana. Acuratetea la limba romana este destul de slaba in cazul gramaticii, mai mare in cazul ortografierii cuvintelor, oricum mult mai slaba decat in cazul limbilor engleza sau germana de exemplu.
Tot cu aceasta cu corectare ortografica ACTIVA a cuvintelor in romana…(cu corectare ACTIVA sa subintelelge propunere cuvintelor corecte in contemporaneitate cu digitarii cuvintelor pe tastatura)
Sunt tot timpul constrins sa apelez la o persoana la distanta ca sa corecteze pri email toate scrisori care fac pentru lucru, cu plata sa intelege…
Si in afara de asta sau si schimbat timpurilor, nu mai era ca pe ani 98/2000 cind secretarele din moldova includeau in plata si alte servicii, acum e mai greu…
Cum singuri puteti vedea prin threduri aceasta, da ca as avea asa programa as putea face scrisori fara greseli; multi straini care sa afla la noi (francezi, romani, moldoveni, spagnoli) care sunt cetateni ale tarilor de limbe neolatine, nu fac greseli de loc prin intermediul acestor programe…Vrau si eu asa!!!
Eu unul zic să iei un manual bun de limba română și, după 6 luni de studiu, nu vei mai avea probleme (majore) cu limba română. Dacă ai iluzia că un corector ortografic te va învăța limba română cred că te înșeli. Cred că ești pe acest forum de 6 luni. Dacă apucai taurul de coarne, pînă acum îi corectai tu pe alții la ortografie românească pe acest forum. Pe bune. Hai, roberto, la muncă. Nimic nu se învață numai de la (filme cu) gagici.
Eu unul zic să iei un manual bun de limba română și, după 6 luni de studiu, nu vei mai avea probleme (majore) cu limba română. Dacă ai iluzia că un corector ortografic te va învăța limba română cred că te înșeli. Cred că ești pe acest forum de 6 luni. Dacă apucai taurul de coarne, pînă acum îi corectai tu pe alții la ortografie românească pe acest forum. Pe bune. Hai, roberto, la muncă. Nimic nu se învață numai de la (filme cu) gagici.
Ai absoluta dreptate, o sa ma apuc zdravan…unii ori asa scuturari te aduc la relitate
Stati, stati, nu dati navala! Pai româna e o limba ingrozitor de grea, facuta numai din exceptii! Lui Roberto ii trebuie o PERSOANA care sa-l invete si sa-l corecteze permanent. Pe urma, fara suaprare, italienii sint cel mai putin dotati la invatarea limbilor straine! Asta e stiut. De exemplu: vorbesc foarte greu franceza! Chiar dupa 20 de ani de stat in Franta. Asta e. Atit cit stie stie binisor (si cred ca vorbeste si mai bine!)
Stati, stati, nu dati navala! Pai româna e o limba ingrozitor de grea, facuta numai din exceptii! Lui Roberto ii trebuie o PERSOANA care sa-l invete si sa-l corecteze permanent. Pe urma, fara suaprare, italienii sint cel mai putin dotati la invatarea limbilor straine! Asta e stiut. De exemplu: vorbesc foarte greu franceza! Chiar dupa 20 de ani de stat in Franta. Asta e. Atit cit stie stie binisor (si cred ca vorbeste si mai bine!)
Ei, iarule, „româna este o limbă îngrozitor de grea” este un clișeu autoimpus, nu știu de ce și nu știu de cine. Sînt limbi mult mai grele decît româna (deși, evident, sintagma „limbă grea” este relativă: o limbă este cu atît mai grea cu cît se depărtează de structura limbii materne). Știai că un străin are nevoie DOAR de trei forme verbale în română pt a „prinde” verbul românesc? Pt portugheză e nevoie de OPT, iar pt franceză de ȘASE. Sigur, mai sînt și alte excepții, dar excepții au TOATE limbile, mai mult sau mai puțin.
Româna, pt un străin „romanic”, nu este mult mai grea decît, să zicem, portugheza pt un spaniol sau pt un italian.
Corectorul ortografic pt română nu s-a făcut nu pt că ar fi mult mai greu decît pt portugheză, ci - pur și simplu - pt că nimeni nu a investit bani în asta. Și iar ajungem la Academie, la nesimțire, la nepăsare și, în general, la ceea ce aș putea numi „sabotarea culturii naționale”.
Dă-mi un alt exemplu mondial în care un stat nu-și finalizează Biblioteca Națională. Cine răspunde? Cine ar trebui să răspundă? Să nu-mi spună mie cineva că, în 15 ani, chiar nu se găseau - să zicem - 50 milioane de euro (sau mai mult, oricît, dublu, triplu) să se finalizeze Biblioteca Națională...