Bine ai venit utilizatorule. Poți să te loghezi sau să creezi un cont nou.
  • Caută in site

Stiri Recente

Inapoi la pagina principală

Applecați de acasă: Nemulţumitului i se ia card-ul

Luni, Mai 23, 2011

Acest articol a fost publicat de Florin Iaru în Academia Caţavencu din 18 mai 2011. Text reprodus cu scop educativ prin amabila permisiune a autorului. © 2011 Academia Cațavencu, marcă a grupului Realitatea-Cațavencu.

De curînd, un prieten scăpat în grădina cu mere mi-a telefonat, panicat, agitat, cu sufletul la gură: „Florin, dezastru, sînt infectat!“. L-am luat cu binişorul. Ce a făcut şi cum a ajuns la concluzia asta? „Păi – mi-a explicat el printre suspine – e un program care zice că am viruşi, troieni, exploituri, kacktool (ce-i aia, e grav?) şi multe altele. Sînt bîntuit!“ M-am mirat şi mai tare. De unde luase minunăţia asta de program? De fapt, n-o luase, ajunsese pe un site care l-a analizat rapid şi i-a comunicat, binevoitor, ce se întîmplă. Suna bine: Apple security center. Dar cum ajunsese acolo? Păi, cum? Căuta o imagine şi i s-a deschis o fereastră în browser… Şi mai drăguţ, Apple security center se oferea să down­loadeze un program care să scaneze mai profund sistemul. L-am întrebat dacă l-a dat jos. L-a dat. „Şi l-ai instalat?“, am mormăit un pic neliniştit. „Nu, că îmi cere parola şi nu ştiu ce să fac, de aia ţi-am dat telefon!“
image
M-am relaxat. I-am zis să uite tot ce s-a-ntîmplat. E ruşinos, dar nu doare. Să arunce progrămelul la coş. „Şi cu viruşii ce fac? Mi-ai zis că nu-s viruşi pe Mac…“

Năzgîmba cu care s-a întîlnit prietenul meu e, mai nou, o inginerie socială criminală altoită pe multă credulitate. Îi bagi o idee în cap unui nevinovat, fandaxia-i gata şi te oferi să-l ajuţi. Apple security center, la fel ca şi MacDefender sînt nişte troieni care se ascund în spatele celor mai bune intenţii, ca iadul. Îi dai jos, îi instalezi, le dai parola şi nu fac nimic. Cică scanează computerul şi îţi găsesc nişte viruşi sofisticaţi care trebuie înlăturaţi cu un program mai puternic. Numai că programul ăsta costă bani şi se plăteşte cu… aţi ghicit, cu cartea de credit. Ce-ar fi să ne daţi codul? Nu mai spun urmarea. Plăteşti şi rămîi fără nici un ban, întrucît bagi numele, serial-ul şi codul de securitate. Floare la ureche!

Poate că orice nou utilizator de Mac ar trebui să fie prevenit, încă de la achiziţionarea produsului, că încă nu există viruşi pe această platformă. Şi că nu-i prost cel care cere, e foarte prost cel care dă! Dar, ca să n-avem vorbe, uitaţi-vă cum se cheamă Home-ul scanat. N-are nici o legătură cu numele dumneavoastră, ordinea dispozitivelor e aiurea, iar hard-ul n-are iconiţă sau se cheamă, generic, hard.

Unde mai pui că Safari sau Firefox, dacă preferaţi, vă vor avertiza împotriva acestor inginerii so­ciale. Fără ironie, dormi liniştit, Apple lucrează pentru tine smile ! Din păcate, site-urile mai noi şi neindexate vă vor duce în aceeaşi ispită. Aşa că citiţi acest articol!

Macul şi Barosul
.

Administrator's avatar

Autor: Administrator

Permalink

Inapoi la pagina principală.

    Dependent de știri? Abonează-te...