* Nu cred ca ai instalat in viata ta un program sub linux, macar daca-ti trecea prin mana o distributie deb vedeai ca trebuie sa apesi un singur buton ca sa instalezi un program
Am instalat în 2002 distribuția Mandrake Linux, și am avut destule probleme cu ea pe vremea aia, dar fiindcă experiența mea personală e prea veche (din hăt 2002, deci invalidă), recurg la a vorbi despre experiența foarte actuală, din 2009, a unui coleg informatician de lângă mine de la birou, care și-a instalat tocmai Debianu’ pe care-l lauzi (cred că era și versiunea cea mai recentă). Instalarea a decurs cu bine, n-am ce zice, dar să nu-ți povestesc de câte probleme s-a lovit ulterior, când a vrut să instaleze programe suplimentare (nu funcționau din cauza dependințelor lipsă, și după ce le descărca, apăreau conflicte provocate de suprascrierea diferitelor versiuni ale aceluiași fișier, adică nu mai funcționa alt program care înainte mergea bine-mersi). Îmi amintesc că avea și probleme cu gestionarul de ferestre care, pe lângă faptu’ că arată nașpa (scuză-mi “superficialitatea”), prezenta tot timpul o problemă de ajustare la rezoluția nativă a monitorului atunci când se loga pe contu’ de administrator. Încă o problemă foarte nașpa, la care ne-am bătut amândoi capu’ ce-o fi, era o anomalie cu funcția de copiere și inserare—practic nu copia în memorie MAC-ul selectat și copiat cu Ctrl-C sau Edit>Copy, și trebuia dat restart la computer, ca să se “curețe” memoria—asta când făcea setări pe server. Altundeva Copy & Paste mergea, dar acolo rămânea în clipboard MAC-ul copiat înainte, nu cel nou. (Și dacă l-aș mai întreba, mi-ar mai zice vreo două-trei probleme întâmpinate cu Linuxu’, sunt sigur).
Astea-s “bucuriile” care trebuie să le suporte unii de dragul ideologiei Free Software Foundation? Cine poate, n-are decât…
* Nu este vina linux-ului ca nu exista suita de la adobe.
Acuma da, vorbind stricto senso, fără să ținem cont de “aura” atributelor cu care se poate lăuda Linuxul, pot zice ca tine, și te parafrazez: “Ce vină are Linuxu’ săracu, că Adobe nu-l simpatizează suficient de mult încât să-și dezvolte programele și pe platforma lui?” Dar totuși zic că vina e și a Linux-ului dezvoltatorilor de Linux, care încă nu au reușit să facă Linux-ul un hit nici pentru consumatorul de rând, nici pentru prosumer, ci numai pentru cei din domenii unde Adobe n-are nici o treabă (administrarea rețelelor, super-computing, rendering farms). Plus că poate și cultura Linux obișnuită cu programele gratuite nu-i prea motivează pe mulți să riște investiții în dezvoltare pentru șanse reduse de a capitalizare a lor.
* la partea cu audio, ai dreptate este un haos total
Da, problemele pe partea de audio sunt o “gaură” importantă în cota de piață și portofoliul de imagine al Linuxului.
* se fac progrese mari in domeniul asta.
Posibil.
* sa rad sau sa plang de/pentru tine la faza asta?
Ziceam: “Cu cât sarcinile-s mai complexe, programele disponibile pe Linux sunt mai slabe”.
Îmi mențin afirmația, cu specificația că probabil pe partea de rețelistică nu e valabilă. Sau na, obișnuita excepție de la regulă... e vreuna?
(Poți să plângi, dacă vrei… pentru Linux, că din păcate cam așa stau lucrurile.)
* din nou nu este problema sistemului de operare
Același răspuns ca și la faza cu Adobe—dacă linuxiștii n-au reușit să facă Linuxu’ suficient de răspândit pentru home useri (cei pe care, în înfumurarea lor de băjetzi cu facultate de info, dezvoltatorii de Linux, s-o spunem p-aia dreaptă, îi cam disprețuiesc în sinea lor și ca atare, nu se omoară să le intre-n grații), normal că firmele producătoare de hardware nu se omoară cu scrisu’ de drivere pentru Linux.
* esti sigur ca ai vazut cum arata un .nix pana acum?
Dom’le… ce impresii ai!
Ah, că n-am văzut toate gestionarele de ferestre și toate skin-urile existente? Asta n-am cum.
Oricum, dă-mi linkuri către cel mai tare window manager și către cel mai tare și mai cool skin. Chiar vreau să văd ceva care să mă facă să zic “Uite dom’le, în sfârșit și pe Linux s-a găsit un designer entuziast care să facă treabă profesională, și să rupă gura târgului”. (Te rog, nu ce scoate “jimmac”, ok?)
pe scurt parerile tale sunt pur subiective si nu valoreaza nimic. linux-ul nu este pentru oricine, cum nu este nici pentru tine
Valoarea unor păreri nu e invers proporțională cu gradul de deranj creat convingerilor prejudecăților cuiva.
În rest, da, corect, Linuxu’ nu-i de mine, și nici io de Linux. I’m not such a cheapskate.