Eu am rezolvat rapid astfel: am cumparat un TP-LINK archer C7 cu 360 lei de la emag, dual band, 4 iesiri lan gigabit, 6 antene, 2 USB. Am eliminat complet Airport, am configurat in cateva minute TP-Link cu PPOE, numai retea 5GHz (ai si posibilitatea asta, sa opresti 2.4 GHz complet, printre altele) si am facut teste. La inceput erau proaste, dupa vreo ora si-a dat drumul.
La un abonament la RDS de 500mbps am in Wi-Fi exclusiv pana la 480/300 de pe un iMac retina 5k si un MacBook Pro 13 mid 2015. De pe iPhone 7 am atins 420/280.
Am observat in setarile routerului TP-Link ca are si hardware NAT, am inteles ca ar fi un chip separat care se ocupa exclusiv de chestia asta, lucru pe care Airpor-ul nu il are si de aia nu face fata.
Am vorbit cu cei de la Noumax service si mi-au raspuns in cateva minute clar: “Din pacate AirPort Extreme-ul nu poate depasi viteza de 325mbps in viteza de la Wan la Lan (pe fir) daca este folosit ca router DHCP si NAT. Este o limitare hardware, nu duce mai mult.”
Concluzie:Daca aveti net de la DIGI cu PPOE peste 200mbps renuntati la Airport-uri ca nu duc mai mult. Mai costa si 1000 de lei.